Začini

Piskavica - prah

Piskavica - prah

Piskavica - prah
4,61 kn

Piskavica - prah

O proizvodu

Šifra artikla: 5000776

Trigonella foenum – graecum

Porijeklom iz zapadne Azije i jugoistočne Europe, piskavica ima dugu povijest upotrebe kao začina te u medicini. Latinski naziv Trigonella odnosi se na trokutasti oblik cvjetova, a foenum-graecum znači grčko sijeno, što ukazuje na njegovu uporabu kao stočnu hranu u prošlosti.

Iako cijenjen u kuhinjama Bliskog Istoka i Indije, piskavica još mora zaplijeniti pažnju kuhara sa Zapada.

OKUS

Svježi listovi su travasti i blago opori s tonovima oštrine. U suhim listovima postoji nota sijena. Aroma sirovog sjemena može se identificirati kao prijelazni miris nekih curry mješavina. Okus im je poput celera ili ljupčaca te gorak; tekstura je brašnasta.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni listovi i sjeme.

KUPOVINA I ČUVANJE

Svježe listove moguće je pronaći na iranskim i indijskim tržnicama; čuvajte ih u hladnjaku te upotrijebite unutar 2 do 3 dana. Suhi listovi bi trebali biti zeleni bez imalo žutila; čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi.

Sjeme je dostupno od istih izvora te od trgovaca začinima; čuvajte ih na isti način i zadržati će okus oko godine dana ili dulje.

Mljevena piskavica vrlo brzo gubi okus, zato je pržite i meljite prema potrebi. Supermarketi ponekad prodaju klice piskavice.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Piskavicu u Indiji naširoko koriste vegeterijanci jer je bogat izvor proteina, minerala i vitamina. Indijski kuhari na mnoge načine upotrebljavaju listove svježe piskavice (methi) kao povrće, ili kuhanu s krumpirom, špinatom ili rižom. Listovi se također mogu nasjeckati i dodati tijestu za naan i chapattis.

Suhi listovi se upotrebljavaju za začinjanje umaka.

Piskavica često dodaje gorčinu Bengalskim složencima od povrća zvanim shuktas. Suhi ili svježi listovi bitni su za klasični iranski složenac od začinskog bilja i janjetine, ghormeh sabzi, a često se koriste i za začinjavanje omleta sa začinskim biljem.

Sjeme se u Indiji stavlja u ukiseljeno povrće i chutneyje, u južnu začinsku mješavinu sambhar te u Bengalski panch phoron. Dobro idu uz leću i ribu, dosta se koriste u dalima i ribljim curryjima na jugu te ih se melje s brašnom kako bi se napravio lokalni kruh dosai.

U Egiptu i Etiopiji piskavica se koristi za začinjavanje kruha te je sastavni dio Etiopijske začinske mješavine berbere. U Turskoj i Armeniji mljevena piskavica se kombinira sa čilijem i češnjakom i utrljava na pastirmu, izvrsnu sušenu govedinu regije.

U Jemenu se sjeme piskavice, prvo namočeno u vodi kako bi se ublažila gorčina, stavlja u hilbeh, jak umak koji se maže na kruh ili, u posebnim prilikama poslužuje uz mesnu juhu te jela od povrća.

Okus javora, pržene piskavice doveo je do upotrebe u pekarskim proizvodima te u umjetnim sirupima od javora.

BITNA JE za sambhar prah, panch phoron, berbere, hilbeh.

DOBRA JE s ribljim curryjem, zelenim i korjenastim povrćem, janjetinom, mahunarkama, krumpirom, rižom, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRAkardamomom, cimetom, klinčićima, korijanderom, kuminom, sjemenom komorača, češnjakom, sušenim limetama, nigellom, paprom, kurkumom.