Začini

Piment - cijeli

Piment - cijeli

Piment - cijeli
21,30 kn

Piment - cijeli

O proizvodu

Šifra artikla: 5000487

Pimenta diodica

Piment je izvorno s Karipskog i područja tropske Centralne Amerike. Kolumbo ga je pronašao kako raste na Karipskom otočju pritom misleći da je pronašao papar – pimenta. To ime je kasnije izmijenjeno u Jamaica papar iz razloga što većina uroda, a pogotovo najbolja kvaliteta pimenta još uvijek dolazi s tog otoka.

Piment je jedini važan začin koji još uvijek, najvećim dijelom, dolazi iz te regije te je stoga jedini začin koji raste isključivo u „Novom svijetu“.

Cijele sušene bobice Jamaikanskog pimenta imaju najviše udjele esencijalnih ulja koje određuju njegov okus.

Jedan od glavnih komponenti ulja je eugenol, koji je također ključni začinski element kod klinčića.

OKUS

Piment ima prijatnu toplu, mirisnu aromu. Ime upućuje na ljuti okus koji podsjeća na mješavinu klinčića, cimeta i muškatnog oraščića. Većina okusa je u samoj ljusci bobice.

UPOTREBLJAVAJU SE sušene bobice.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Piment se može kupiti cijeli ili smljeveni. Cijele bobice, koje podsjećaju na velike smeđe bobice papra, se uvijek preporučuju. Lako se smrve kad se pokaže potreba, a cijele bobice se mogu držati u zatvorenoj posudi više godina.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Mnogo prije otkrića Amerike, narodi karipskih otočja upotrebljavali su piment kako bi produžili vijek trajanja mesa i ribe. Na Jamaici još se uvijek koristi kako važan sastojak u Jerk smjesama (pastama) što se utrljavaju na piletinu, meso ili ribu prije grilanja.

Obilato se koristi, mrvljen, u raznim kruhovima, juhama, varivima i curryjima.

U Europi piment se koristi ili cijeli kod kiseljenja ili smljeveni u kolačima, desertima, namazima te voćnim pitama. Piment pojačava aromu ananasa, šljiva, crnih ribiza i jabuka.

Većina svjetskog uroda otpada na prehrambenu industriju za izradu ketchupa i ostalih industrijskih umaka, kobasica, mesih pita, skandinavskih ukiseljenih haringa te kiselog kupusa.

BITAN JE za Jerk paste.

DOBAR JE uz patliđane, većinu voća, bundeve, slatki krumpir i ostalo korjenasto povrće.

DOBRO SE KOMBINIRA sa chilijem, klinčićima, korijanderom, češnjakom, đumbirom, macisom, gorušicom, paprom, ružmarinom, timjanom.