Začini

Papar Timut

Papar Timut

Papar Timut
21,48 kn

Papar Timut

O proizvodu

Šifra artikla: 5000470

Zanthoxylum alatum

Timut je nepalski papar, iz iste familije kao i sechuanski papar. Može se pronaći na tržnicama Katmandua gdje ga prodaju farmeri koji ga skupljaju u planinama Nepala. 

Osim sličnog izgleda, timut kao i sechuanski papar ima svojstvo da umrtvi jezik na kratko vrijeme samo što timut ima vrlo izraženu citrusnu aromu sličnu grejpu i limunu. 

Za timut kažu da povoljno utječe na slezenu i želudac, snižava krvni tlak, djeluje kao diuretik te ima baktericidno i fungicidno djelovanje.

OKUS

Timut je blagog, limunasto-ledenog okusa koji u ustima ostaje par minuta, te ima anestetično djelovanje. Miriše po citrusima, prvenstveno po grejpu.

UPOTREBLJAVAJU SE suhe bobice.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Papar Timut se prodaje cijeli ili mljeveni na Azijskim tržnicama te u specijaliziranim trgovinama začina.

Rascijepljene bobice miris zadržavaju dulje od praha; čuvajte u zatvorenoj posudi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Nepalu ga koriste u tradicionalnom thukpa jelu, sa češnjakom, đumbirom i crvenim lukom.

Odličan je za pripremu ribe i mesa, a mnogi ga koriste i sa čokoladom i grejpom. 

Može se koristiti u koktelima, poput Gin Tonica, za dekoraciju i poboljšavanje okusa. 

DOBAR UZ sve morske plodove, povrće, marinade ze piletinu, patku, daal, čokoladu, voće i džemove.