Začini

Nigella - sjeme

Nigella - sjeme

Nigella - sjeme
6,26 kn

Nigella - sjeme

O proizvodu

Šifra artikla: 5000738

Nigella sativa

Nigella je botaničko ime za prelijepu vrtnu biljku sa blijedo plavim cvjetovima i pernatim listovima poznatu i kao „ljubav u izmaglici“. Vrsta koja se uzgaja zbog sjemenki u bliskom joj je srodstvu međutim nije toliko dekorativna.

Izvorno je iz Azije i južne Europe gdje se uzgaja, no raste i u divljini.

Indija je najveći proizvođač nigelle i vrlo veliki konzument. Male, crne sjemenke često se krivo nazivaju i prodaju kao crne sjemenke luka.

OKUS

Nigella nema jaku aromu; kada se protlja rukama miriše na travu, možda blago na origano. Okus je orašast, zemljast, papren, donekle gorak, suh i prilično prodoran. Tekstura je hrskava.

UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Kupujte cijele sjemenke jer bolje čuvaju okus i aromu. Iz mljevenih sjemenki aroma i okus brže ishlape. U zatvorenoj posudi zadržati će okus i do 3 godine.

Nigella se prodaje u trgovinama začinima i tržnicama Indije i Bliskog Istoka.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Nigella se posipava po kruhu i pecivu, sama ili u kombinaciji sa sezamom i kuminom.

Kuhari u Bengalu kombiniraju je sa sjemenkama gorušice, kuminom, komoračem i piskavicom kako bi dobili lokalnu mješavinu začina panch phoron, koji daje prepoznatljiv okus jelima od povrća.

U Indiji, nigella se upotrebljava u pilafima, kormama, curryjima i ukiseljenom povrću. U Iranu je popularna kao začin za kiseljenje kako povrća tako i voća.

Vrlo je dobra s pečenim krumpirom i korjenastim povrćem. Mljevena, u kombinaciji s korijanderom i kuminom daje dubinu Blisko Istočnim povrtnim omletima.

Indijski kuhari, prije upotrebe obično poprže nigellu na tavici ili u pečnici kako bi razvila svoju aromu prije posipavanja po vegetarijanskim jelima i salatama.

KLJUČNA ZA panch phoron.

DOBRA S kruhom, rižom, krumpirom, zelenim i korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA SA pimentom, kardamomom, cimetom, korijanderom, kuminom, komoračem, đumbirom, paprom, čubrom, timjanom, kurkumom.