Začini

Nar - sjeme

Nar - sjeme

Nar - sjeme
16,23 kn

Nar - sjeme

O proizvodu

Šifra artikla: 5000775

Punica granatum

Nar je malo listopadno stablo s uskim kožnatim listovima, prekrasnim narančasto-crvenim cvjetovima te okruglim plodovima crvenkasto-smeđe-bež kore.

Potječe s područja od Irana do Himalaja, a uzgaja se još od pradavnih vremena po cijelom Mediteranskom bazenu. Danas raste u suhim dijelovima suptropske Indije i Jugoistočne Azije, Indonezije, Kine i Tropske Afrike. Stabla su dugovječna, ali njihova snaga počinje opadati nakon samo 15-20 godina.

OKUS

Sjemenke su mesnate, a okus im je slatko-kiselkast. Nar s Bliskog Istoka često je slađi od nara koji raste u Indiji, a koji ostavlja gorak okus u ustima. Boja soka proteže se od svijeto roze do tamno crvene; sladak je, ali s osvježavajućom oštrinom.

UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke svježe i suhe.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Ukoliko ga čuvate na hladnom, nar može stajati tjednima, a stajanjem mu se poboljšava okus i postaje sočniji. Kada ih se izvadi, sjemenke i sok mogu se zamrznuti.

Melasa nara gust je, tamni, ljepljiv sirup kojeg se može naći na tržnicama Bliskog Istoka, ali i u ponekim supermarketima.

Anardana (sušene bobice) se mogu pronaći na Indijskim tržnicama, ili cijele, kada bi im boja trebala biti duboka tamno crvena, ili mljevene. Anardana i melasa čuvaju se lako i dugo su upotrebljive.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Na Bliskom Istoku i u centralnoj Aziji svježe, cijele sjemenke posipaju se po salatama i namazima kao što su hummus ili tahini, ili se upotrebljavaju kao ukras u voćnim salatama i drugim jelima.

Sjemenke se mogu iscjediti, a sok slađih sorti popularno je piće na Bliskom Istoku; u Gruziji tart sok naširoko se koristi u umacima za meso i ribu.

Melasa nara, gusti, tamni sirup također se radi od soka. Melasa se može namazati na piletinu ili meso kao marinada, ili je se može dodati jelima koja se dugo kuhaju. Njezin okus i gorčina razlikuju se od regije do regije. Arapske i Indijske melase često su dosta opori, čak i kiselkasti. Iran proizvodi nešto slađu verziju koja je neizostavni sastojak za muhanmarah - srednje istočni umak spravljen od crvenih ljutih papričica i oraha, te za fesenjan - jelo bogatog okusa spravljenog od patke ili piletine s orasima. Također postoji i vrlo ukusna zimska juha bazirana na melasi nara.

Anardana suhe bobice koje izgledaju kao crveno-crne grožđice ljepljive su, ali hrskave. Njihov voćni oštar okus vrlo je popularan u Sj. Indiji. Stavljaju se u curryije i chutneyje, u punjenja za kruh i kisela peciva te u pirjana jela od povrća.

U Punjabijskoj kuhinji aromatiziraju mahunarke. Hrani daju suptilniji slatko-kiseli okus. Može ih se namakati u vodi poput tamarinda ili zgnječene posipati direktno po hrani.

DOBAR JE s avokadom, repom, krastavcima, ribom, janjetinom, mahunarkama, pinjolima, peradi, špinatom, orasima.

DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, kardamomom, čilijem, cimetom, kuminom, piskavicom, đumbirom, pupoljcima ruže, kurkumom.