Začini

Kardamom crni

Kardamom crni

Kardamom crni
41,09 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Kardamom crni

O proizvodu

Šifra artikla: 5000214

Cardamomum amomum

Za razliku od zelenog kardamoma, smeđi ili crni kardamom potječe sa Himalaja, gdje se obično uzgaja u šumskoj hladovini u blizini hladnih potoka ili rijeka. Plantaže se obično prostiru na predjelima na kojima je nekad bila uzgajana divlja stoka.

Vrtovi smeđeg kardamoma traju preko 25 godina, a na području Nepala i Butana postoji veliki broj onih koji su stariji od 100 godina.

Kao i njegov zeleni rođak, smeđi kardamom je višegodišnja biljka koja raste iz gomolja. Ima dugačko kopljasto lišće koje može izrasti i do 2 m u visinu s 25-30 žutih cvjetova koji se nalaze relativno blizu tla. Ovalni plodovi koji se formiraju nakon cvjetanja dugački su oko 2,5 cm i 1 cm široki. Kada sazriju poprime tamno crvenu do ljubičastu boju te unutar ljuske sadrže crne sjemenke.

Branje smeđeg kardamoma zanimljivo je iz razloga što se plodovi teško spaze. Naime oni se nalaze u podnožju biljke skriveni među lišćem.

Sušenje smeđeg kardamoma odvija se na način da se friško ubrani plodovi rasprostru i stave u sjenu na otprilike tjedan dana, nakon čega se stavljaju iznad tinjajuće vatre koji ubrza proces sušenja, sjemenkama daje smeđu boju kao i karakterističnu notu dima.

OKUS

Sjemenke imaju dimljen (katranast) miris, a okus na borovinu s dimljeno-zemljastom notom. Najčešće se upotrebljavaju da bi dodali dubinu raznim začinskim mješavinama.

UPOTREBLJAVAJU SE sušene sjemenke.

KUPOVINA I ČUVANJE

Kupujte cijele plodove i čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi. Mljeveni plodovi i sjemenke brzo gube eterična ulja pa preporučujemo mljevenje prema potrebi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Za razliku od zelenog kardamoma koji se smatra začinom koji “hladi”, smeđi ili crni kardamom smatra se začinom koji “grije”.

Važan je sastojak u kombinaciji sa klinčićem, cimetom i crnim paprom u bilo kojoj verziji garam masale, mješavini začina koja se može dodati jelu na početku kuhanja ili se posipavati po već serviranom jelu.
Smeđi kardamom također se može upotrebljavati kao začin kod kiseljenja.

Izuzme li se činjenica da se smeđi kardamom nekad upotrebljava kao inferiorna zamjena za zeleni te ga se shvati kao sasvim drugi začin, otkriti će te koliko može biti koristan.

Smeđi kardamom nezaobilazan je začin u bilo kojoj verziji tandoori pripreme jela.

Ako recept zahtijeva kardamom onda se sigurno misli na zeleni kardamom, ukoliko recept zahtjeva smeđi ili crni kardamom, to će u receptu biti naglašeno.

BITAN JE za garam masalu, tandoori mješavine te indijske curry mješavine.

DOBAR JE s pilafma i drugim jelima od riže, mesnim i povrtnim curryima, u kineskim temeljcima, azijskim juhama te kao marinada za pečena mesa.

DOBRO SE KOMBINIRA sa ajowanom, čilijem, cimetom, pimentom, sjemenkama korijandera, kuminom, đumbirom, zelenim kardamomom, gorušicom, paprikom, paprom, zvjezdastim anisom, kurkumom, muškatnim orahom, jogurtom.