Začini

Javanski papar Cubeb BIO

Javanski papar Cubeb BIO

Javanski papar Cubeb BIO
20,00 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Javanski papar Cubeb BIO

O proizvodu

Šifra artikla: 5000991

Piper cubeba

Javanski papar ili cubeb su plodovi tropske loze iz obitelji papra porijeklom s Jave i drugih Indonezijskih otoka. Na Javi se uzgajaju od 16 st. i 200 godina cubebi su bili popularna zamjena za crni papar u Europi. Do 19.st postali su skoro pa nemogući za nabaviti.

Cubebi su danas jedva poznati na Zapadu, ali postoji buđenje insteresa među poklonicima začina.

OKUS

Imaju toplu, ugodnu aromu, blago paprenu, ali istovremeno nalik na piment, s daškom eukaliptusa i terpentina. Kada je sirov, okus mu je jak, poput borovine, opor i užaren s dugotrajnim gorkim notama, ali kuhanje izvlači okus pimenta.

UPOTREBLJAVAJU se nedozreli plodovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Javanski papar nije lako naći, osim kod nekih trgovaca začinama. Kupujte umjereno, iako dugo zadržavaju svoja aromatična svojstva, upotrebljavaju se u malim količinama. Čuvajte ih cijele u dobro zatvorenoj posudi, gdje mogu stajati i duže od 2 godine. Meljite ih prema potrebi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cubeb, također poznat i kao Javanski papar ili repasti papar, lokalno se upotrebljava u Indonezijskoj kuhinji te u manjoj količini na Šri Lanci, gdje se također uzgaja.

U 17. st njime su trgovali Arapski trgovci te je bio prisutan u Arapskoj kuhinji, a danas je ostao prisutan u Marokanskoj začinskoj mješavini ras el hanout. Cubebi se koriste kao začin za Sjeverno Afričku janjetinu ili janjeće tagine te kao zamjena za piment u jelima koja se dugo kuhaju. Cubebi najbolje pristaju uz jela od mesa i povrća.

Cubebe se često miješa sa Ashanti paprom, P. Guineense, afričkom vrstom, i paprom Benin, P. Clusii – oni također imaju peteljke te ih često nazivaju lažnim cubebom.

DOBRO SE KOMBINIRA sa lovorom, kardamomom, cimetom, curry listovima, ružmarinom, kaduljom, timjanom, kurkumom.