Začini

Galangal - prah

Galangal - prah

Galangal - prah
10,41 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Galangal - prah

O proizvodu

Šifra artikla: 5000197

Alpinia species

Postoje dvije glavne vrste galangala: greater (veliki) galangal (A. Galanga), koji potječe s Jave, i lesser (mali) galangal (A. Officinarum), porijeklom iz kontinentalnih regija Južne Kine.

Greater galangal je viši od lesser galangala i ima veće gomolje. Oba se galangala uzgajaju po cijeloj Jugoistočnoj Aziji, Indoneziji i Indiji. Popularnost lesser galangala odavno je pala u usporedbi s greater galangalom, koji se i dalje koristi u kuhinji, uglavnom u Jugoistočnoj Aziji. Engleski naziv proizlazi od arapskog khalanjan.

OKUS

Aroma greater galangala je blago đumbirna i kamforna; okus ima limunastu kiselost s mirisom koji podsjeća na pomješanost đumbira i kardamoma. Lesser galangal je više jedak, s prizvukom eukaliptusa; okus mu je pikantan, a podsjeća na pomiješani papar i đumbir.

UPOTREBLJAVA SE gomolj.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Svježi greater galangal može se kupiti na Azijskim tržnicama, vjerojatno pod lokalnim imenom - na Tajlandu se zove kha, lengkuas u Malaziji i laos u Indoneziji – ili se zove Laos, Siamese te Tajlandski đumbir.

Može stajati 2 tjedna i može se zamrznuti. Više su rasprostranjene sušene ploške ili galangal u prahu. Galangal u prahu, u dobro zatvorenoj posudi može stajati do 6 mjeseci; u ploškama ili cijeli može zadržati okus najmanje godinu dana.

Konzervirani galangal može zamjeniti svježi, no dobro ga isperite prije upotrebe.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Jugoistočnoj Aziji greater galangal se upotrebljava u curryjima i složencima, u sambalima, satayima, juhama i umacima. Na Tajlandu je osnovni sastojak u nekim curry mješavinama, kao što je i u laksa začinima u Malajskoj Nonya kuhinji.

U Tajlandskoj kuhinji upotrebljava ga se u jelima u kojima bi druge azijske kuhinje upotrijebile đumbir, naročito kako bi se neutralizirali mirisi ribe i morskih plodova.

Dobar je u juhama i mnogim ljutim i kiselim juhama: daje ključnu aromu tom kha kai-ju, popularnoj juhi od piletine i kokosovog mlijeka.

Kao i đumbir, svježi se galangal lako čisti, riba ili sjecka. Uvijek ga se radije koristi nego sušeni, iako se sušene ploške uvijek mogu dodati juhama i složencima (prvo ih namačite u toploj vodi 30 minuta), te bi ploškice trebalo izvaditi prije posluživanja jer su neugodno drvenaste za žvakanje.

Galangal u prahu koristi se u začinskim mješavinama po cijelom Bliskom Istoku i kroz Sjevernu Afriku do Maroka (u ras el hanoutu).

Ribani galangal i sok od limuna upotrebljavaju se za pravljenje popularnog tonika u Jugoistočnoj Aziji.

Upotreba lesser galangala ograničena je na tonik i ljkovite juhe.

BITAN JE za Tajlandske curry paste, ras el hanout

DOBAR JE s piletinom, ribom i morskim plodovima