Začini

Asafoetida

Asafoetida

Asafoetida
12,12 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Asafoetida

O proizvodu

Šifra artikla: 1000087

Ferula species

Asafetida je suha, smolasta guma dobivena iz tri vrste Ferule, divovskog komorača, visoke, smrdljive, višegodišnje štitarke, porijeklom iz suhih regija Irana i Afganistana, gdje se također i uzgaja.

Uvezena iz Perzije i Armenije, bila je vrlo cijenjena u rimskoj kuhinji kada silphium iz Cyrenaica više nije bio dostupan. U Indiju je došla preko Mogulskog carstva te je tamo i ostala popularan začin, iako se uzgaja samo na sjeveru, u Kashmiru.

OKUS

Mljevena asafetida ima jak, neugodan miris, koji podsjeća na ukiseljeni češnjak, te prožimajući kao onaj tartufa. Okus je gorak, mosušast i jedak – neugodan kada se proba sam, ali postane poput luka kada se malo poprži na vrućem ulju.

UPOTREBLJAVA SE suha smola sa stabljika i gomolj ili korijen. Zbog iznimno intenzivnog okusa i mirisa uobičajeno je da se smola miješa sa drugim začinima kao što su npr. piskavica.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

U Indiji se asafoetida prodaje u širokoj paleti kvalitete; preferira se svjetlija hing, u vodi topljiva, od tamne hingra, topljive u ulju.

Na Zapadu ih kupujte u krutom stanju ili u prahu. U zatvorenoj posudi (koja također čuva i miris) kruta asafetida može stajati nekoliko godina, dok prah može stajati oko godine dana.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Asafetida je značajan Indijski začin. U zapadnoj i južnoj Indiji začinjuje juhe, jela od povrća i mahunarki, ukiseljeno povrće, slastice i umake.

Njezin se okus naročito cijeni u kuhanju Brahmanskim i Jain sektama, čija prehrana zabranjuje upotrebu luka i češnjaka. Dobra je u mnogim ribljim jelima.

U svom rodnom Iranu uopće se ne upotrebljava, a u Afganistanu se upotrebljava samo sa solju, za meso koje se suši na suncu, za upotrebu u zimi.

Asafetida se uvijek treba koristiti umjereno. Može je se upotrijebiti u bilo kojem jelu u koje ide i češnjak; čak i najmanja količina pojačava okus jela ili začinske mješavine, kao npr. sambhar prah.

Komadićem se može natrljati i roštiljska rešetka prije pečenja.

BITNA JE za chat masale, neke curry mješavine, sambhar prah.

DOBRA JE sa svježom i slanom ribom, žitaricama, pečenim mesom ili mesom s roštilja, mahunarkama, većinom povrća.

SASTAV: smola ferule asa foetide 40%, piskavica 60%