
Amchoor, Mango
Amchoor, Mango
Amchoor, Mango
O proizvodu

Mangifera indica
Amchoor se radi od manga.
Zimzeleni mango, veliko razgranato stablo s masivnim deblom i tamno-zelenim lišćem, potječe iz Indije i Jugoistočne Azije, a sada se naširoko uzgaja zbog svojih plodova. Stabla rađaju svake druge godine i tako cijelo stoljeće.
Svaki dio stabla je iskorišten na neki način - kora, smola, listovi, cvijetovi, sjemenke.
Voće se jede svježe; i od svježeg i od zelenog manga se rade chutneyji i ukiseljeni mango (pickled).
Začin amchoor se proizvodi od nezrelog voća i to isključivo u Indiji.
OKUS
Amchoor ima ugodnu, slatko-kiselu aromu suhog voća i opor, jedak, ali slatkast voćni okus. Njegova kiselost dolazi od limunske kiseline.
UPOTREBLJAVAJU SE sušeno voće, narezano na kriške ili mljeveno.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Amchoor je dostupan na Indijskim i Azijskim tržnicama, najčešće kao prah. Može biti označen kao ˝mango prah˝- engleski prijevod indijskog imena am-choor.
Sušene kriške uglavnom su svijetlo smeđe i izgledaju kao drvo grube teksture. Kriške mogu stajati 3-4 mjeseca.
Fino mljeveni prah ima lagano vlaknastu teksturu i bež je boje, a u dobro zatvorenoj posudi može stajati i više od 1 godine.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Amchoor se upotrebljava u vegetarijanskoj kuhinji na Sjeveru Indije kako bi dao oštar okus voća složencima od povrća, juhama, krumpiru pakoras i punjenjima samosa.
Dobar je sa stir-fried povrćem te sa punjenjima za kruh i tijesto.
Obavezan je sastojak za chat masalu, osvježavajuć i jedak spoj začina iz Punjaba, koji se koristi za jela od povrća i mahunarki te za voćne salate. Amchoor se koristi kao sredstvo za kiseljenje kao što se tamarind koristi u Južnoj Indiji.
Sušene kriške često se koriste ukiseljene; ako se dodaje curryju treba ih izvaditi prije posluživanja.
Amchoor je posebice dobar u marinadama koje se upotrebljavaju kako bi omekšale perad, meso i ribu. Jako je bitan sastojak za pripremu mesa koje će se roštiljati na tandoor-i (metoda kuhanja na namašćenom ražnju u glinenoj pećnici). Također se često koristi kao kiselkasta aroma u dalima i chutneyima.
Indijski imigranti su donijeli chutney u zapadnu Indiju, gdje su ga adaptirali prema lokalnim sastojcima. Jedna žličica amchoora iste je kiselkaste vrijednosti kao i 3 žlice soka od limuna.
BITAN JE za chat masala.
DOBAR JE s cvjetačom, patlidžanom, mahunarkama, krumpirom.