Čili i paprika

Paprika mljevena španjolska - slatka

Paprika mljevena španjolska - slatka

Paprika mljevena španjolska - slatka
7,98 kn

Paprika mljevena španjolska - slatka

O proizvodu

Šifra artikla: 5000481

Capsicum annuum

Paprika ili pimenton je jedna od najvažnijih sastojaka u španjolskoj kuhinji. 

Govori se da je Christopher Columbus donio papriku sa svog drugog putovanja i poslužio je Ferdinandu i Isabelli u Extremaduri. Iako je paprika bila mrvicu preljuta i pikantna kralju i kraljici, redovnici iz samostana u Guadalupi slali su je drugim redovnicim i na taj način proširili papriku po cijeloj Španjolskoj.

Postoji nekoliko vrsta paprika - slatka, ljuta, dimljena ili kombinacija navedenih.

OKUS

Španjolska paprika spada među srednje ljute paprike te je ljuća od mađarske. 

UPOTREBLJAVA SE cijela sušena ili u prahu.

KUPOVINA I ČUVANJE

Čuvajte na zatvorenom i suhom mjestu.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Mljevena paprika se radi od sušenih crvenih čili papričica. Paprika je toliko važna za Španjolsku kuhinju da neke nose oznaku DO - denomitation of origin (oznaku o zaštićenom porijeklu).

Upotrebljavaju je u svemu, od chorizo kobasice do chilindron umaka (umak od rajčice popularan u Španjolskoj i latinskoj Americi), čak je i posipavaju po hobotnici i prženim jajima. 

U svjetskoj kuhinji koristi se za začinjavanje mesa s roštilja, govedine i janjećih gulaša te čak kebaba, a možete ju dodati uz krumpir ili s njome začiniti hummus namaz. 

DOBRA uz jela od mesa i mesne prerađevine, umake, salate, povrće, juhe, krumpir, jaja, morsku hranu, češnjak, sir.