Čili i paprika

Paprika dimljena - ljuta

Paprika dimljena - ljuta

Paprika dimljena - ljuta
11,37 kn

Paprika dimljena - ljuta

O proizvodu

Šifra artikla: 5000474

Capsicum annuum

Boja 160-180 ASTA.

Paprika ili pimenton je jedna od najvažnijih sastojaka u španjolskoj kuhinji. 

Govori se da je Christopher Columbus donio papriku sa svog drugog putovanja i poslužio je Ferdinandu i Isabelli u Extremaduri. Iako je paprika bila mrvicu preljuta i pikantna kralju i kraljici, redovnici iz samostana u Guadalupi slali su je drugim redovnicim i na taj način proširili papriku po cijeloj Španjolskoj.

Postoji nekoliko vrsta paprika - slatka, ljuta, dimljena ili kombinacija navedenih.

OKUS

Pimenton de La Vera ima prepoznatljivi dimljeni miris i okus koji dolazi od sušenja paprika na dimu hrastovog drveta.

UPOTREBLJAVA SE cijela sušena ili u prahu.

KUPOVINA I ČUVANJE

Čuvajte na zatvorenom i suhom mjestu.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Upotrebljavaju je u svemu, od chorizo kobasice do chilindron umaka (umak od rajčice popularan u Španjolskoj i latinskoj Americi), čak je i posipavaju po hobotnici i prženim jajima. 

Mnogi kažu da je Pimenton de la Vera ključan element u pripremi jela španjolske kuhinje, pogotovo jer daje autentičan okus paellama.

U svjetskoj kuhinji koristi se za začinjavanje mesa s roštilja, govedine i janjećih gulaša te čak kebaba, a možete ju dodati uz krumpir ili s njome začiniti hummus namaz. 

DOBRA uz jela od mesa i mesne prerađevine, umake, salate, povrće, juhe, krumpir, jaja, morsku hranu, češnjak, sir.