Čili i paprika

Čili Guajillo - prah

Čili Guajillo - prah

Čili Guajillo - prah
20,01 kn

Čili Guajillo - prah

O proizvodu

Šifra artikla: 5000162

Capsicum Annuum

Guajillo papričica jedna je od poznatijih i popularnijih papričica u Meksiku. Blaga je do umjereno ljuta, te ima tamnu crveno-smeđu boju kože. Dužine je 7 - 13 cm i otprilike 2 cm u promjeru.

JAČINA: 2.500 - 5.000 SHU (blaga)

OKUS

Okus ove papričice najviše se uspoređuje s okusom zelenog čaja, voćnim okusom s tragovima bobica.

KUPOVINA I ČUVANJE

Kao i kod većine meksičkih čilija, preporučamo da prije upotrebe cijele papričice kratko tostirate na tavici ili u pećnici na visokoj temperaturi te ih potom sameljete u grubi prah ili rehidrirate u kipućoj vodi (ne više od 20 min jer postanu gorke), s dodatkom vode u kojoj se namakala, kratko sameljete u blenderu i protisnete kroz cjedilo kako bi dobili pastu nalik na marmeladu od šljiva. Ova pasta, pokrivena, trajati će nekoliko tjedana u frižideru uz moguću pojavu plijesni koju prije upotrebe odstranite.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Guajillo se zajedno sa Pasillom i Anchom koristi kod pripreme tradicionalnih mole umaka.

Izvrsne su za umake, salate, juhe i čili, posebno u salsi za tamales. Mogu se samljeti u prah pa natrljati u meso ili se od njih može napraviti harissa.

Neka od meksičkih jela gdje je čili Guajillo glavni sastojak su Chilate or Mole de olla, Pambazos, Consomés i Carne Adobada.

Zbog svog blažeg okusa koristi se s ribom i piletinom ili se dodaje u salsu kao prilog uz jelo.