Čili i paprika

Čili Aleppo

Čili Aleppo

Čili Aleppo
16,55 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Čili Aleppo

O proizvodu

Šifra artikla: 5000899

Capsicum annuum

Čili Aleppo dobio je naziv po gradu Aleppu sa sjevera Sirije, a u današnje vrijeme uzgaja se u Siriji i Turskoj. 

Koristi se na Mediteranu i u zemljama Srednjeg Istoka, a poznat je i pod nazivima Halaby papričica, pul biber i haleb biber

JAČINA: 10 000 SHU (umjerena)

OKUS

Ova umjereno ljuta papričica ima note kumina i voća, a često se uspoređuje s ancho čilijem od kojega je ljuća i više uljasta. 

KUPOVINA I ČUVANJE

U prošlosti se najviše uzgajala u Siriji, no zbog dugogodišnjem rata se počela uzgajati diljem svijeta, najviše u Turskoj, zbog čega je sada dostupna skoro svugdje u svijetu. 

Čuvati na zatvorenom i suhom mjestu.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Najučestalija uporaba aleppo čilija je u obliku zgnječenih pahuljica, koje su blaže i više uljaste od standardnih čili pahuljica, sa slanim notama. Za razliku od njih, ne sadrže sjemenke i unutarnje meso papričice zbog čega su blažeg okusa pa ih možete koristiti kao zamjenu za papriku. 

Aleppo je uobičajen srednjo istočki začin koji se tradicionalno koristi za začinjavanje mesa, grahorica, salata te za muhammara umak, a može se koristit kao bilo koja druga sušena crvena papričica.

Čak i malo aleppa će pojačati okus svegana vašem tanjuru, od tofu sira do kokica, a odličan je uz pileće marinade, grilano povrće i dresing za salate.