Suho voće

Pomelo sušeni zaslađeni

Pomelo sušeni zaslađeni

Pomelo sušeni zaslađeni
7,10 kn

Pomelo sušeni zaslađeni

O proizvodu

Šifra artikla: 5000846

Citrus maxima

Pomelo ili kineski grejp najveće je citrusno voće iz porodice Rutaceae i glavni je predak grejpa. Podrijetlom je iz kopnene jugoistočne Azije i malezijskog dijela otoka Borneo. 

Pomelo se u zapadnom svijetu često naziva "šedok" (eng. Shaddock). Naziv "shaddock" potječe od stanovitog kapetana Shaddocka, za kojeg se smatra da je donio sjeme pomela s indonezijskog arhipelaga i ostavio ga na Barbadosu misleći kako će klima tamo biti dovoljno topla da sjeme može napredovati. 

Stablo pomela može doseći i do 13 metara visine. Ovalni zimzeleni listovi imaju široko krilate peteljke (stabljike listova). Cvjetovi su veliki i bijeli, a nasljeđuju ih vrlo veliki i gotovo kruškoliki plodovi koji su limun-žute do zelene boje i slatkastog okusa. Pulpa može biti blijeda ili ružičaste boje.

Pomelo je, kao i velika većina voća iz obitelji citrusa, bogat vitaminom C. Niskokalorično je voće i pomaže u održavanju tjelesne težine te opskrbljuje tijelo potrebnim prehrambenim vlaknima i proteinima. Pomelo također nudi ključni spektar vitamina B za regulaciju metabolizma i stanične energije.

Sušeni i zaslađeni pomelo bogat je vitaminima kao i u sviježem obliku. 

Koristite ga kod ukrašavanja poslastica kojima pored svježine dodaje i specifičnu aromu.

Sastojci: 52,8 % pomelo (korica), 46 % šećer od šećerne trske, limunska kiselina, sumporni dioksid.

Prosječna hranjiva vrjednost u 100 g proizvoda:

Energija  350 kcal
Masti  0 g
  od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 86 g
  od kojih šećeri 80 g
  od kojih vlakna 2 g
Proteini 0 g
Sol 0 g