Suho voće

Pitaja/Dragon Fruit

Pitaja/Dragon Fruit

Pitaja/Dragon Fruit
19,98 kn

Pitaja/Dragon Fruit

O proizvodu

Šifra artikla: 5000921

Hylocereus undatus

Pitaja raste na kaktusu iz obitelji Hylocereus, poznatom i kao kraljica Honolulua, čiji se atraktivni cvjetovi otvaraju samo noću. Biljka je porijeklom iz južnog Meksika i Srednje Amerike, a danas se uzgaja u cijelom svijetu. Od kraja dvadesetog stoljeća široko rasprostranjena u mnogim tropskim regijama, posebno u Vijetnamu i drugim zemljama Jugoistočne Azije.

Plod pitaja poznata je pod mnogim nazivima, uključujući pitaya, mjesečev cvijet, gospa od noći ili ono najpoznatije dragon fruit – zmajsko voće.

Dvije najčešće vrste imaju svijetlo crvenu kožu sa zelenim ljuskama koje nalikuju zmaju - otuda i naziv. Najrasprostranjenija sorta ima bijelu pulpu sa crnim sjemenkama, iako postoji i rjeđi tip s crvenom pulpom i crnim sjemenkama.

Druga sorta, koja se naziva plodom žutog zmaja, ima žutu kožu i bijelu pulpu s crnim sjemenkama.

Iako pitaja izgleda egzotično, njen okus se najčešće opisuje kao blago slatkasti križanac kivija i kruške.

Pitaja je niskokalorično voće koje sadrži puno vlakana i pruža dobru količinu vitamina i minerala i odličan je izvor željeza, magnezija i vlakana.

Sušena pitaja je blago slatkasta i egzotična superhrana. Tekstura joj je slična teksturi kivija jer sadrži mnogo malih crnih sjemenki. Kriške ovog sušenog zmajskog voća bogate su hranjivim tvarima i niskokalorične su. Dobar su izvor antioksidansa, vlakana, omega-3 i minerala. 

Ova kombinacija elemenata čini sušeno zmajsko voće vrijednom hranom za vegane i sve koji iz svoje prehrane isključuju ribu i morske plodove.

Od sušenih komadića pitaje možete pripremiti čaj ili vitaminsku vodu, no najčešći način uživanja u ovoj poslastici je dodavanje komadića u smoothije ili jutarnje kaše. Okus pitaje omogućuje uključivanje u slatko i slatko-kiselim umacima, pa čak i u curryu. Imajte na umu da komadi suhog voća jako dobro upijaju okuse, pa ih čuvajte dalje od začina.

Sušena pitaja može poslužiti i kao ukras na raznoraznim poslasticama i desertima. 

Sastojci: 99,7 % pitaja, rižino brašno

Prosječna hranjiva vrjednost u 100 g proizvoda:

Energija  1465 kj / 350 kcal
Masti 5 g
  od kojih zasićene masne kiseline 1 g
Ugljikohidrati 80 g
  od kojih šećeri 53.3 g
  od kojih vlakna 10 g
Proteini 6.7 g
Sol 0,05 g