Suho voće

Dud bijeli sušeni BIO

Dud bijeli sušeni BIO

Dud bijeli sušeni BIO
6,04 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Dud bijeli sušeni BIO

O proizvodu

Šifra artikla: 5001329

Morus

Dud ili murva je brzorastuće listopadno drvo iz porodice dudova (Moraceae). Okrugle je krošnje i može doseći do 20 metara visine rasta i srednjeg je životnog vijeka. 

Dudovi su porijeklom iz zapadne Azije i Sjeverne Amerike, te postoji nekoliko vrsta koje se uzgajaju zbog plodova ili kao ukrasno bilje. Lišće bijelog duda također je važno kao hrana dudovim svilcima. 

Plodovi duda po izgledu nalikuju kupinama i sazrijevaju u bijelu, ružičastu, crvenu ili ljubičastu boju, ovisno tome koje su vrste. Okus dudova ploda je sladak s malo kiselkastim tonovima. 

Tri su glavne vrste duda - bijela, crna i crvena. Bijeli dud (Morus alba),vporijeklom je iz Azije, dugo je uzgajan u južnoj Europi. Naziva se bijeli zbog bijelih plodova koje daje; njegovo se lišće koristi kao hrana za dudove svilce. Crni dud (Morus nigra), najčešća vrsta, podrijetlom je iz zapadne Azije koja se u uzgoju rano širila prema zapadu. Do 15. stoljeća intenzivno se uzgajao u Italiji za uzgoj svilaca, ali od tada ga je zamijenio bijeli dud. Crveni dud (Morus rubra) najviše je rasprostranjen na istoku Sjeverne Amerike. Stablo može doseći visinu od 21 metra, a plodovi su tamnoljubičaste boje i jestivi.

Od duda se često proizvodi vino, voćni sok, čaj, džem ili se mogu sušiti i jesti kao međuobrok.

Zbog svog slatkog okusa, impresivne hranjive vrijednosti i raznih zdravstvenih blagodati, dud dobiva na popularnosti u svijetu.

Nutritivna vrijednost sviježeg duda iznosi 9,8% ugljikohidrata, 1,7% vlakana, 1,4% proteina i 0,4% masti. Često se jede sušen i u ovom obliku sadrži 70% ugljikohidrata, 14% vlakana, 12% proteina i 3% masti što ga čini prilično bogatim proteinima u usporedbi s ostalim bobičastim voćem.

Dud sadrži velike količine željeza i vitamina C, kao i pristojne količine kalija i vitamina E i K.

Sušeni dud brz je i lagan međuobrok i može se jesti odmah iz pakiranja. Koristite ga kao ukusan dodatak domaćim energetskim pločicama, muffinima, slasticama i umacima. Sušeni dud koristite u jutarnjim kašama, jogurtima ili smoothiejima.

Dud je savršena namirnica za slatke umake - pomiješajte šaku sušenog duda (najprije namočenog u vodi kako bi vratio sočnu teksturu) s đumbirom, kardamomom i limunovim sokom. Poslužite kao namaz za kruh ili umak za piletinu sa žara.