Suho voće

Brusnica sušena zaslađena

Brusnica sušena zaslađena

Brusnica sušena zaslađena
8,98 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Brusnica sušena zaslađena

O proizvodu

Šifra artikla: 5000886

Vaccinium macrocarpon 

Brusnice su popularno bobićasto voće i mogu se konzumirati sirove, u obliku umaka, soka ili sušene kandirane. 

Brusnica je zimzeleno patuljasto grmlje koje pripada porodici vrijesovki (Ericaceae) i može doseći rast do 2m širine i 25cm visine. Stabljike brusnice su žilave i puzave sa tamnozelenim ovalnim listovima. Bobice brusnice su okrugle, grimizne boje, približno su veličine ribiza i često kiselkastog okusa.

Brusnice se uzgajaju na kiselim tlima treseta ili na tlima koja su prozračna, pjeskovita ili polupjeskovita. Američka brusnica intenzivno se uzgaja u državi Massachusetts, New Jersey i Wisconsin te u blizini tihooceanske obale u državama Washington i Oregon. Berba brusnica započinje početkom rujna i nastavlja se do kraja listopada. Plantaže brusnica obično su poplavljene, a zrelo, plutajuće voće skuplja se s površine vode.

Američka brusnica (Vaccinium macrocarpon) komercijalno je najvažnija vrsta i svoju kultivaciju pronalazi u većem dijelu sjeveroistoka Sjedinjenih Država. Robusna je s okruglim, duguljastim ili kruškastim bobicama čije se boje razlikuju od ružičaste do vrlo tamnocrvene. Sjeverna ili močvarna brusnica (Vaccinium oxycoccos) kultivira se na močvarnom zemljištu na sjeveru Sjeverne Amerike i Azije te u sjevernoj i srednjoj Europi i od lokalnog je značaja.

Brusnice nude posebno bogatstvo vitamina, minerala i antioksidansa. Izrazito su bogate vitaminom C, E i K1, manganom te bakrom. Povijesno gledano, američki domoroci koristili su brusnice kao lijek za bolesti mjehura i bubrega, dok su ih rani doseljenici iz Engleske koristili za liječenje slabog apetita, želučanih tegoba i poremećaja krvi.

Brusnica se u kulinarstvu koristiti kao i ostalo bobičasto voće, a posebno je popularna za sok i pekmeze. 

Iako se tijekom dehidracije mnoge hranjive tvari u svježim brusnicama gube, sušene brusnice sadrže antioksidativna svojstva, flavonoide i dijetalna vlakna. Budući da se sadržaj vode u velikoj mjeri uklanja u procesu dehidracije, sušene brusnice također su kaloričnije od svježih proizvoda, ali ugodnije za jelo zbog svog karakterističnog trpko-slatkog okusa. 

Sušene brusnice brz su i lagan međuobrok i mogu se jesti odmah iz pakiranja. Koristite ih kao ukusan dodatak trail mixu, muffinima, slasticama, umacima i salsama. Sušene brusnice koristite u jutarnjim kašama ili kao dodatak salatama od piletine ili puretine. 

Sastojci: 60% brusnica, 39% koncentrat soka jabuke, 1% suncokretovo ulje

1 porcija (100g) sušenih brusnica sadrži:

Energetska vrijednost 1156 kJ / 277 kcal
Masti 1.6 g
  od kojih zasićene masne kiseline 0.1 g
Ugljikohidrati  62.0 g
  od kojih šećeri 56.0 g
Bjelančevine 0.2 g
Sol 0.12 g