Orašasti plodovi

Pekan orah

Pekan orah

Pekan orah
18,90 kn

Proizvod trenutno nije dostupan.

Obavijesti me o dostupnosti

Pekan orah

O proizvodu

Šifra artikla: 5000833

Carya illinoinensis

Riječ pekan dolazi od indijanske riječi koja u prijevodu znači orah koji je tako tvrd da je potreban kamen da bi ga se razbilo.

Pekan je veliko listopadno drvo koje pripada obitelji oraha. Stablo je porijeklom iz središnjih i južnih dijelova SAD-a. Danas se pekan uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, no i dalje oko 80 % u SAD-u. U Europi su postali popularni tek u 16. st. 

Tijekom proljeća na drvetu pekana nastaju rese koje na sebi imaju nakupinu cvjetova. Cvjetovi se do jeseni razviju u plod koji je svjetlo do tamno smeđe boje, ovalnog oblika duljine i do 8 cm. Berba pekana počinje u studenom pa traje sve do prosinca, čak i siječnja. U prerađivačkim pogonima se pekani čiste od lišća, granja i napuklih oraha, zatim se selektiraju prema veličini te se tek onda mehanički skida ljuska i odlaze na pakiranje.

Pekani su veliki hrskavi masni orasi. Bogati su proteinima, vlaknima, te su izrazito zdravi za krvožilni sustav. Pekani su svestrani orasi koji se mogu konzumirati kao snack, sirovi ili tostirani, slani ili slatki, a koriste se i u mnogim receptima kao što su pite od oraha, praline, bogati sladoledi… 

Pekan orah zapravo nije pravi orah već botanički spada u voće.

Postoji nekoliko izvrsnih vrsta pekan oraha, npr. Cape fear, Elliott, Moreland.

Ovi orasi sadrže velike količine cinka i vitamina B1. Šaka oraha zadovoljiti će oko 20 % dnevnih potreba za cinkom koji je organizmu potreban za obnovu tkiva i 18 % dnevnih potreba za vitaminom B1 koji se također naziva tiamin, a u našem tijelu ima važnu ulogu opskrbe organizma energijom, otpuštanju šećera te normalnom funkioniranju živčanog sustava.

San Saba regija u središnjem Texasu drži reputaciju kao „svjetska prijestolnica pekan oraha“. Pekane je u raznim oblicima moguće pronaći u supermarketima i specijaliziranim prodavaonicama tijekom cijele godine. Naša preporuka je da kupite sirove cijele sa ili bez ljuske jer ih je zaista lagano pripremiti kao slani ili slatki snack ili nešto drugo.

Prilikom kupnje obratite pažnju da izgledaju zdravo da budu kompaktni, jednolični te da imaju težinu kad ih primite u ruku. Pekani nebi smjeli imati napukline, osim onih prirodnih, ne smiju imati točkice te pogotovo ne smiju imati užegao miris.

Ako ih ne mislite odmah konzumirati, pekane je najbolje staviti u plastičnu vrećicu u frižider gdje će ostati svježi i do nekoliko mjeseci ili ih možete zamrznuti što će barem duplo produžiti njihov rok trajanja.

Pekani na tržište dolaze u nekoliko kategorija koje označavaju njihovu kvalitetu.
Počevši od najkvalitetnijih ujedno i najvećih pa tako i najskupljih pekani se kategoriziraju na:

1. Mammoth Halves (velike polovice cca 250 kom u jednoj funti (pound) - 0,45 kg)

2. Junior Mammoth halves (malo manje polovice do 300 kom/funta)

3. Jumbo Halves ( polovice do 350 kom/funta), Mammoth pieces, Large Pieces, Medium Pieces, Extra large halves, Large Halves, Small Halves… 

U kulinarstvu pekani se osim u već spomenutim pitama i sladoledima upotrebljavaju i u baklavama, muffinima, posipani po desertima, u keksima, kolačima.