Orašasti plodovi

Macadamia orah

Macadamia orah

Macadamia orah
33,14 kn

Macadamia orah

O proizvodu

Šifra artikla: 5000832

Macadamia integrifolia

Stablo makadamije (ili kako se još naziva australski orah) u svom prirodnom staništu, suptropskoj i vlažnoj klimi, može doseći i do 15 metara visine i životni vijek od preko 50 godina. Raste u prašumama Queenslanda u Australiji.

Stablo makadamije tek s vremenom počinje donositi plodove. Prva berba oraha isplati se sedam godina nakon sadnje, a tek 15 godina od sadnje počinje donosit oko 50 kilograma neoguljenih oraha po stablu u jednoj godini.  

Plodovi makadamije vise na drvetu u dugim grozdovima koji nalikuju grozdovima vinove loze. Tvrda zelenkasto smeđa ljuska obavija kuglasti i jestiv orah čiji je promjer dva do tri centimetra. Orah je bijel, slatkastog okusa i sadrži do 80% ulja i do 4% šećera. Smeđa ljuska ploda omotana je debelom kožom zelene boje. Kada su orasi zreli sami padaju s drveta.

Orah makadamije poznat je i popularn kao ukusan i hranjiv međuobrok. Bogat je izvor vitamina A i proteina. Također sadrži umjerene količine cinka, bakra, kalcija, fosfora, kalija i magnezija. Orašasti plodovi makadamije obiluju masnoćama - mononezasićenim masnim kiselinama koje se smatraju dobrim masnoćama. Zdrave masnoće imaju veliku korist za naš organizam - opskrbljuju stanice energijom, apsorbiraju hranjive sastojke i reguliraju hormone.

Bogat okus oraha makadamije čini ga izvrsnima za upotrebu u desertima, posebno u smijesi za pite i tijestu za kolačiće. Makadamija se može koristiti kao dodatak gorkoj hrani, a ponekad se koristi i za stvaranje alternativnih sastojaka za pečenje i kuhanje - brašno, mlijeko ili ulje.