Orašasti plodovi

Braziliski orah - medium

Braziliski orah - medium

Braziliski orah - medium
22,00 kn

Braziliski orah - medium

O proizvodu

Šifra artikla: 5000830

Bertholletia excelsa

Ogromno bjelogorično drvo visoko i nekoliko desetaka metara, široke, srednje guste krošnje, može doživjeti preko 500 godina.

Najveći svjetski proizvođač brazilskog oraha je Bolivija koju slijede Brazil, Obala bjelikosti, Gambija te Peru.

Jestivo sjeme nalazi se u tvrdoj trokutastoj ljusci koje se pak nalaze u drugoj vrlo tvrdoj ljusci okruglog oblika.

Okrugla ljuska strojno se lomi iz koje se u prosjeku dobije do 20-ak sjemenki koje se potom stavljaju u velike peći gdje se prvi puta suše. Nakon prvog sušenja sjemenke se uz pomoć male naprave ručno vade iz ljuske. Taj posao najzahtjevniji je u proizvodnji brazilskog oraha i njega doslovno obavlja na stotine ljudi.

Nakon što je orah oslobođen iz ljuske, sjemenke se vizualno sortiraju, odn. crvljive i deformirane se odvajaju.
Slijedeći proces u proizvodnji je sortiranje. Brazilski orah ima pret stupnjeva kvalitete, a to su redom od najslabije: TINYS 180/220 , MIDGET 160/180, SMALL 140/160, MEDIUM 110/130, LARGE 80/110. Brojevi uz oznake označavaju komade sjemenki po jednoj funti (1 lb = 0,45 kg).

Kada su orasi sortirani, slijedi drugo sušenje nakon kojeg ide pakiranje te transport.

Kao i svi orašidi, brazilski orah ima relativno kratak rok trajanja: 9 mj. na hladnom, suhom i mračnom mjestu dok duboko smrznut može stajati 12 mj.

Brazilski orasi uvelike sadrže mono-zasićene masne kiseline koje su - dobre masnoće. Od vitamina i minerala sadrže magnezij, cink, kalcij, vitamine E i B, no najpoznatiji su po tome što sadrže visoki udio selena, u stvari brazilski orah je najbogatiji prirodni izvor selena. Selen - mineral i antioksidans koji je ljudskom organizmu potreban svaki dan za održavanje zdravog imuno-sustava, a u isto vrijeme spriječava oštećenja živčanog sistema i stanica. 5 brazilskih oraha dnevno zadovoljit će dnevne potrebe organizma za selenom.