Poštovani, zbog većeg obujma vaših narudžbi ispričavamo se na mogućem dužem čekanju. Vaša Harissa!

Korijander list

Cilantro

Šifra artikla: 5000242
2,64 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Korijander list

Cilantro

Šifra artikla: 5000242

Coriandrum sativum

Porijeklom s Mediterana i zapadne Azije, korijander se sada uzgaja posvuda. Koristi se kao začinska biljka i začin te kao mirisni spoj u mnogim jelima.

Svježi listovi najpoznatiji su pod nazivom cilantro i jako su bitni za Azijsku, latino-američku i portugalsku kuhinju.

Tajlandski kuhari također koriste i dugi, tanki korijen. U zapadnoj kuhinji, plod ili sjeme se koriste kao začin; na Bliskom Istoku i u Indiji oboje su prisutni u kuhinji.

Drugo ime za biljku je kineski peršin.

OKUS

Listovi, plodovi i nezrelo sjeme imaju istu aromu.

Neki su ljudi ovisni o njegovoj osvježavajućoj, limunasto-đumbirastoj aromi, s notama kadulje; neki ga mrze i smatraju da je sapunast i neugodan.

Okus je delikatan, ali složen, s naznakama papra, mente i limuna.

UPOTREBLJAVAJU se listovi, grančice, korijen, sjemenke.

KUPOVINA I ČUVANJE

Korijander je dostupan u specijalnim trgovinama i supermarketima, svežnji se na Azijskim tržnicama prodaju s netaknutim korijenom, a možete ga i sami uzgojiti.

U plastičnoj vrećici, u pretincu za povrće, u hladnjaku izdržati će 3-4 dana. Smrznuti korijander zadržava većinu okusa; isjeckajte i zamrznite u malim posudicama ili u posudicama za led s malo vode.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Osim kada ih se upotrebljava u curryiju ili sličnim pastama, listovi korijandera se uvijek dodaju na kraju kuhanja; visoka temperatura ili dugo kuhanje neutraliziraju mu okus.

Listovi se obilato koriste duž cijele Azije, u juhama delikatnog okusa, u stir-fried jelima s đumbirom i mladim lukom, u curryima i pirjanim jelima.

Tajlandski kuhari upotrebljavaju korijen za curry paste i kombiniraju listove s bosiljkom, mentom i čili papričicama.

U Indiji korijander ukrašava mnoga pikantna jela i kombinira se s ostalim začinskim biljkama i začinima u zelenim masala pastama. Indiji i Meksiku zajednička je ljubav prema korijanderu sa zelenim čili papričicama u chutneyjima, relishima i salsama. Meksikanci također kombiniraju korijander i čili papričice s češnjakom i sokom od limete kako bi napravili preljeve za povrće, ili za umake u kojima kuhaju ribu.

U Boliviji i Peruu korijander i čili papričice daju okus vrlo jakom stolnom umaku huacatayju - peruanskom zelenom umaku.

Na Bliskom Istoku korijander je obavezan u Jemenskom zhugu i hilbehu (ljuti umak i relish), oporim začinjenim pastama te se kombinira s orasima i začinima, sokom od limuna i maslinovim uljem kako bi se napravile mješavine za dodavanje okusa.

Portugalci su jedini europljani koji su nastavili koristiit korijander u istoj mjeri u kojoj se koristio u 16. st. kombiniraju ga s krumpirom i bobom te sa svojim izvrsnim školjkama.

BITAN za hilbeh, zhug, chermoula, ceviche, guacamole.

DOBAR s avokadom, kokosovim mlijekom, kukuruzom, krastavcima, ribom i morskim plodovima, mahunarkama, limunom i limetom, rižom, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s bosiljkom, čilijem, vlascem, koprom, galangalom, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, mentom, peršinom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1168 kJ/ 279 kcal
Masti 4.8 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.1 g
Ugljikohidrati 52.1 g
- od kojih šećeri 7.3 g
Proteini 21.9 g
Sol 0.0211 g
Vlakna 10.4 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
1000097 - Pumpkin Spice
Pumpkin spice
1,78 €
5000184 - Đumbir Komadići
Đumbir Komadići
2,80 €
web_biseri-plava-i-bijela.jpg
Perle za torte Biseri Plava & Bijela
1,90 €
web_biseri-roza-i-bijela.jpg
Perle za torte Biseri Roza & Bijela
1,90 €
Product-image-kurkuma-sok.png
Kurkuma sok 237ml
8,95 €
web_omega-color.jpg
Perlice za torte Omega Color šarene
1,84 €
web_posipbijeli3.jpg
Posip za torte Bijeli
1,98 €
web_posip2-zeleni.jpg
Posip za torte Zeleni
1,98 €
crvena_Product-image-800x600px.jpg
Torbica-Čaj Crvena
13,27 €
web_posip-ruzicasti.jpg
Šećerni posip za torte Ružičasti
3,04 €

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
pfeffer1_Blog-homepage-960x655px.jpg

Biftek u umaku od papra

Home Chef umak od četiri vrste papra će vas poštedjeti sati iskuhavanja goveđeg temeljca i vrhnja, a rezultat će biti fantastičan, vjerujte nam!

kesten_Blog-homepage-960x655px.jpg

Parfe torta od kestena

Torta koja se ne peče! Oduševit će sve goste, a posebno je draga djeci.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram