Zvjezdasti anis cijeli
Zvjezdasti anis - začin, okus, aroma
Zvjezdasti anis cijeli
Zvjezdasti anis - začin, okus, aroma
BITAN JE za five-spice prah.
DOBAR JE s poširanom piletinom, ribom i morskim plodovima u court bouillonu (jednostavni temeljac za poširanje), smokvama, tropskim voćem, porilukom, bikovim repom, svinjetinom, bundevom, korjenastim povrćem.
DOBRO SE KOMBINIRA s cassia cimetom, čilijem, korijandrom, sjemenom komorača, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, koricom limete, sichuan paprom, umakom od soje, sušenom korom mandarine.
OKUS
Arome je poput komorača i anisa. Zvjezdasti anis i sjemenke anisa sadržavaju eterična ulja s anetholom. Zvjezdast anis sadrži note slatkog korijena i snažnu toplinu. Okus je opor i sladak s blagim efektom utrnulosti, a ostavlja osvježavajući i ugodan okus u ustima.
UPOTREBLJAVA SE u cijelom komadu ili komadićima ili mljeveni u prah.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Zvjezdasti anis najbolje je kupovati cijeli ili u komadićima. Izvan dosega svijetlosti, u dobro zatvorenoj posudi može stajati i godinu dana. Mljeveni začin kupujte u manjim količinama, a kao takav trebao bi sačuvati svojstva više od 6 mjeseci.
UPOTREBA U KULINARSTVU
U kineskoj kuhinji zvjezdasti anis se upotrebljava u juhama i temeljcima, u marinadama za piletinu i svinjetinu pripremljenu na pari te za ˝red-cooked˝ piletinu, patku i svinjetinu – meso dobije crveno-smeđu boju zbog pirjanja u tamnom bujonu u koji su dodani začini i umak od soje. Zvjezdasti anis također boji i aromatizira ˝marbled tea eggs˝.
Glavni je sastojak kineske mješavine od pet začina (five-spice powder). Vijetnamski kuhari također ga upotrebljavaju u pirjanim jelima i temeljcima te u pho (juhi od govedine i rezanaca). Okus zvjezdastog anisa može se otkriti u nekim kuhinjama Kerale u Južnoj Indiji, a u nekim jelima sjeverne Indije može se upotrijebiti kao jeftinija zamjena sjemenkama anisa.
U kuhinjama zapada slabo se koristi, osim za aromatiziranje pića kao npr. pastis (liker od anisa) i anisette (liker od sjemenki anisa s okusom sladića) te u žvakaćim gumama i slatkišima.
Uz obogaćivanje okusa ribe, morskih plodova te nekih voćnih jela, izražava slatkoću poriluka, bundeve i korjenastog povrća.
Danas ga kuhari na zapadu koriste za dodavanje okusa ribi i morskim plodovima, sirupima za poširanje smokve i kruške te za začinjavanje tropskog voća.
Illicium verum - Zvjezdasti anis
Svakako najljepši začin, zvjezdasti anis potječe iz Južne Kine i Vijetnama, gdje ima dugu povijest upotrebe u medicini i kulinarstvu.
U Europi je postao poznat negdje u 17. st., a stari recepti upućuju na to da je bio upotrebljavan kako bi dao okus sirupima, lijekovima za srce i konzervansima.
Energija | 1411 kJ/ 337 kcal |
Masti | 16 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.6 g |
Ugljikohidrati | 50 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 18 g |
Sol | 0.016 g |
Vlakna | 15 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.