Zvjezdasti anis cijeli

Zvjezdasti anis - začin, okus, aroma

Šifra artikla: 5000688
6,53 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Zvjezdasti anis cijeli

Zvjezdasti anis - začin, okus, aroma

Šifra artikla: 5000688

BITAN JE za five-spice prah.

DOBAR JE s poširanom piletinom, ribom i morskim plodovima u court bouillonu (jednostavni temeljac za poširanje), smokvama, tropskim voćem, porilukom, bikovim repom, svinjetinom, bundevom, korjenastim povrćem.

DOBRO SE KOMBINIRA s cassia cimetom, čilijem, korijandrom, sjemenom komorača, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, koricom limete, sichuan paprom, umakom od soje, sušenom korom mandarine.

OKUS

Arome je poput komorača i anisa. Zvjezdasti anis i sjemenke anisa sadržavaju eterična ulja s anetholom. Zvjezdast anis sadrži note slatkog korijena i snažnu toplinu. Okus je opor i sladak s blagim efektom utrnulosti, a ostavlja osvježavajući i ugodan okus u ustima.

UPOTREBLJAVA SE u cijelom komadu ili komadićima ili mljeveni u prah.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Zvjezdasti anis najbolje je kupovati cijeli ili u komadićima. Izvan dosega svijetlosti, u dobro zatvorenoj posudi može stajati i godinu dana. Mljeveni začin kupujte u manjim količinama, a kao takav trebao bi sačuvati svojstva više od 6 mjeseci.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U kineskoj kuhinji zvjezdasti anis se upotrebljava u juhama i temeljcima, u marinadama za piletinu i svinjetinu pripremljenu na pari te za ˝red-cooked˝ piletinu, patku i svinjetinu – meso dobije crveno-smeđu boju zbog pirjanja u tamnom bujonu u koji su dodani začini i umak od soje. Zvjezdasti anis također boji i aromatizira ˝marbled tea eggs˝.

Glavni je sastojak kineske mješavine od pet začina (five-spice powder). Vijetnamski kuhari također ga upotrebljavaju u pirjanim jelima i temeljcima te u pho (juhi od govedine i rezanaca). Okus zvjezdastog anisa može se otkriti u nekim kuhinjama Kerale u Južnoj Indiji, a u nekim jelima sjeverne Indije može se upotrijebiti kao jeftinija zamjena sjemenkama anisa.

U kuhinjama zapada slabo se koristi, osim za aromatiziranje pića kao npr. pastis (liker od anisa) i anisette (liker od sjemenki anisa s okusom sladića) te u žvakaćim gumama i slatkišima.

Uz obogaćivanje okusa ribe, morskih plodova te nekih voćnih jela, izražava slatkoću poriluka, bundeve i korjenastog povrća.

Danas ga kuhari na zapadu koriste za dodavanje okusa ribi i morskim plodovima, sirupima za poširanje smokve i kruške te za začinjavanje tropskog voća.

Illicium verum - Zvjezdasti anis

Svakako najljepši začin, zvjezdasti anis potječe iz Južne Kine i Vijetnama, gdje ima dugu povijest upotrebe u medicini i kulinarstvu.

U Europi je postao poznat negdje u 17. st., a stari recepti upućuju na to da je bio upotrebljavan kako bi dao okus sirupima, lijekovima za srce i konzervansima.

 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1411 kJ/ 337 kcal
Masti 16 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.6 g
Ugljikohidrati 50 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 18 g
Sol 0.016 g
Vlakna 15 g
Mapa okusa
Preporučamo
Poklon_paket_Maslinovo_Grill piletina_pariški_papar.jpg
Poklon Kutija Olive & Spice
33,00 €
earl vanila.jpg
Rooibos Earl Vanilla
5,14 €
5002846_La Perla Rinfuza Pralina Christmas.jpg
La Perla Pralina Christmas
1,13 €
Product-image-epruveta-enid.png
Staklenka Enid velika 16 cm
8,46 €
confit de cornichons.png.jpg
Slatko kiseli krastavci Bornibus 250g
5,23 €
5000465 - šećer Od Kokosove Palme Bio
Šećer od kokosove palme BIO
2,47 €
5000322 - Mate čaj Sweet Orange
Mate čaj Sweet Orange
3,15 €
5000653 - Aloe Vera
Aloe Vera
7,16 €
cimet-cejlon-mljeveni_web.jpg
Cimet Ceylon mljeveni
3,77 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu