Vanilija bourbon prah

Šifra artikla: 5000610
32,47 €
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Vanilija bourbon prah

Šifra artikla: 5000610

Vanilla planifolia

Vanilija je plod višegodišnje penjuće orhideje udomaćene u centralnoj Americi.

Nije poznato kada je vanilija prvi put osušena i upotrebljena u jelu, ali su plemena kojima su upravljali Asteci imali pomalo sofisticirane metode fermentiranja mahune da bi dobili kristale vanilije.

Španjolski konkvistadori pili su čokoladu s vanilijom te i jedno i drugo donijeli nazad u Španjolsku. Dali su joj ime vanilla što je umanjenica od vaina, što znači mahuna.

Vanilija je drugi najskuplji začin nakon šafrana iz razloga što njezina proizvodnja zahtjeva iznimno mnogo truda.

Polinacija biljaka mora se obavljati ručno, teške su za branje i imaju dugi period fermentacije.

Danas su glavni izvoznici vanilije Meksiko, Reunion, Madagaskar, Tahiti i Indonezija.

Dobre mahune vanilije imaju tamno smeđu ili crnu boju, duge su i uske, nešto smežurane, vlažne, voštane, gipke i istog trena mirisne.

OKUS

Svježe mahune vanilije nemaju niti arome niti okusa. Nakon fermentacije razviju bogatu, sočnu, izrazito mirisnu aromu s tragovima slatkog korijena ili duhana.

Aroma je slatkasto voćna ili kremasta. Također se može naići na tragove smole, suhe šljive i dima.
Upotrebljavaju se samo fermentirane mahune.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Veći su vam izgledi da ćete mahune bolje kvalitete naći u specijaliziranim dućanima nego u lokalnom supermarketu. Spremljene u dobro zatvorenoj posudi mogu držati više od dvije godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Burbon vanilija sa Madagaskara i Reuniona ima bogatu kremastu aromu, Meksička se smatra da je najdelikatnija i kompleksna, Tahićanska miriše napasno cvjetno i voćno. Indonezijska vanilija ima jaku aromu po dimu.

Najbolje mahune vanilije imaju svijetlu bijelkastu glazuru vanilijinih kristala koje izgledaju kao proljetni snijeg.

Cijele ili raspolovljenje mahune vanilije najviše se upotrebljavaju kod izrade krema, pudinga i sladoleda. Prisutnost malih crnih zrnaca u jelu upućuju na to da je korištena prava vanilija. Cijela mahuna vanilije koja se upotrebljavala kod izrade krema i sirupa može se izvaditi oprati, osušiti te ponovno upotrijebiti.

Vanilija se upotrebljava kod izrade kolača, torti, sirupa, poširanja voća. Prepolovljene mahune mogu se poslagati po voću i zapeći u pećnici. Često se koristi uz čokoladu, a također obogaćuje čajeve i kavu.

Manje se spominje uz slanu i kiselu hranu, no izvrsno paše uz plodove mora, posebice jastoga, jakobove kapice, dagnje i piletinu. Pojačava slatkoću korjenastog povrća.

DOBAR JE s jabukama, dinjom i lubenicom, kruškama, breskvama, rabarbarom, jagodama, ribom i plodovima mora, mlijekom, jajima.

DOBRO SE KOMBINIRA sa kardamonom, chilijem, cimetom, klinčićima, šafranom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 652 kJ/ 246.9 kcal
Masti 0 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 61.7 g
- od kojih šećeri 61.7 g
Proteini 0 g
Sol 0 g
Vlakna 0 g
BIO BIO
Mapa okusa
Preporučamo
5000600 - Tonka
Tonka
15,24 €
malina-prah_web.jpg
Malina prah
10,75 €
Gran Aroma Moka.webp
Kava Gran Aroma Moka 250g
7,64 €
Product-image-c11p-m3.jpg
Mužar C11p-M3 mramor polirani čoko 105mm
23,73 €
5000519 - Oriental Night
Oriental night Tea
3,76 €
5000467 - šećer Panela Bio
Šećer panela BIO
2,22 €
5001006 - Kissed By Blueberry
Kissed by Blueberry
4,83 €
5001115 - čili Carolina Reaper Prah
Čili carolina reaper prah
27,37 €
2.jpg
Lemongrass Chai
5,82 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu