Vanilija bourbon prah
Vanilija bourbon prah
Vanilla planifolia
Vanilija je plod višegodišnje penjuće orhideje udomaćene u centralnoj Americi.
Nije poznato kada je vanilija prvi put osušena i upotrebljena u jelu, ali su plemena kojima su upravljali Asteci imali pomalo sofisticirane metode fermentiranja mahune da bi dobili kristale vanilije.
Španjolski konkvistadori pili su čokoladu s vanilijom te i jedno i drugo donijeli nazad u Španjolsku. Dali su joj ime vanilla što je umanjenica od vaina, što znači mahuna.
Vanilija je drugi najskuplji začin nakon šafrana iz razloga što njezina proizvodnja zahtjeva iznimno mnogo truda.
Polinacija biljaka mora se obavljati ručno, teške su za branje i imaju dugi period fermentacije.
Danas su glavni izvoznici vanilije Meksiko, Reunion, Madagaskar, Tahiti i Indonezija.
Dobre mahune vanilije imaju tamno smeđu ili crnu boju, duge su i uske, nešto smežurane, vlažne, voštane, gipke i istog trena mirisne.
OKUS
Svježe mahune vanilije nemaju niti arome niti okusa. Nakon fermentacije razviju bogatu, sočnu, izrazito mirisnu aromu s tragovima slatkog korijena ili duhana.
Aroma je slatkasto voćna ili kremasta. Također se može naići na tragove smole, suhe šljive i dima.
Upotrebljavaju se samo fermentirane mahune.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Veći su vam izgledi da ćete mahune bolje kvalitete naći u specijaliziranim dućanima nego u lokalnom supermarketu. Spremljene u dobro zatvorenoj posudi mogu držati više od dvije godine.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Burbon vanilija sa Madagaskara i Reuniona ima bogatu kremastu aromu, Meksička se smatra da je najdelikatnija i kompleksna, Tahićanska miriše napasno cvjetno i voćno. Indonezijska vanilija ima jaku aromu po dimu.
Najbolje mahune vanilije imaju svijetlu bijelkastu glazuru vanilijinih kristala koje izgledaju kao proljetni snijeg.
Cijele ili raspolovljenje mahune vanilije najviše se upotrebljavaju kod izrade krema, pudinga i sladoleda. Prisutnost malih crnih zrnaca u jelu upućuju na to da je korištena prava vanilija. Cijela mahuna vanilije koja se upotrebljavala kod izrade krema i sirupa može se izvaditi oprati, osušiti te ponovno upotrijebiti.
Vanilija se upotrebljava kod izrade kolača, torti, sirupa, poširanja voća. Prepolovljene mahune mogu se poslagati po voću i zapeći u pećnici. Često se koristi uz čokoladu, a također obogaćuje čajeve i kavu.
Manje se spominje uz slanu i kiselu hranu, no izvrsno paše uz plodove mora, posebice jastoga, jakobove kapice, dagnje i piletinu. Pojačava slatkoću korjenastog povrća.
DOBAR JE s jabukama, dinjom i lubenicom, kruškama, breskvama, rabarbarom, jagodama, ribom i plodovima mora, mlijekom, jajima.
DOBRO SE KOMBINIRA sa kardamonom, chilijem, cimetom, klinčićima, šafranom.
Energija | 652 kJ/ 246.9 kcal |
Masti | 0 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0 g |
Ugljikohidrati | 61.7 g |
- od kojih šećeri | 61.7 g |
Proteini | 0 g |
Sol | 0 g |
Vlakna | 0 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!