Mango prah

Amachoor

Šifra artikla: 5000893
13,13 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Mango prah

Amachoor

Šifra artikla: 5000893

Mangifera indica

Amchoor se radi od manga.

Zimzeleni mango, veliko razgranato stablo s masivnim deblom i tamno-zelenim lišćem, potječe iz Indije i Jugoistočne Azije, a sada se naširoko uzgaja zbog svojih plodova. Stabla rađaju svake druge godine i tako cijelo stoljeće.

Svaki dio stabla je iskorišten na neki način - kora, smola, listovi, cvijetovi, sjemenke.

Voće se jede svježe; i od svježeg i od zelenog manga se rade chutneyji i ukiseljeni mango (pickled).

Začin amchoor se proizvodi od nezrelog voća i to isključivo u Indiji.

OKUS

Amchoor ima ugodnu, slatko-kiselu aromu suhog voća i opor, jedak, ali slatkast voćni okus. Njegova kiselost dolazi od limunske kiseline.

UPOTREBLJAVAJU SE sušeno voće, narezano na kriške ili mljeveno.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Amchoor je dostupan na Indijskim i Azijskim tržnicama, najčešće kao prah. Može biti označen kao ˝mango prah˝- engleski prijevod indijskog imena am-choor.

Sušene kriške uglavnom su svijetlo smeđe i izgledaju kao drvo grube teksture. Kriške mogu stajati 3-4 mjeseca.

Fino mljeveni prah ima lagano vlaknastu teksturu i bež je boje, a u dobro zatvorenoj posudi može stajati i više od 1 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Amchoor se upotrebljava u vegetarijanskoj kuhinji na Sjeveru Indije kako bi dao oštar okus voća složencima od povrća, juhama, krumpiru pakoras i punjenjima samosa.

Dobar je sa stir-fried povrćem te sa punjenjima za kruh i tijesto.

Obavezan je sastojak za chat masalu, osvježavajuć i jedak spoj začina iz Punjaba, koji se koristi za jela od povrća i mahunarki te za voćne salate. Amchoor se koristi kao sredstvo za kiseljenje kao što se tamarind koristi u Južnoj Indiji.

Sušene kriške često se koriste ukiseljene; ako se dodaje curryju treba ih izvaditi prije posluživanja.

Amchoor je posebice dobar u marinadama koje se upotrebljavaju kako bi omekšale perad, meso i ribu. Jako je bitan sastojak za pripremu mesa koje će se roštiljati na tandoor-i (metoda kuhanja na namašćenom ražnju u glinenoj pećnici). Također se često koristi kao kiselkasta aroma u dalima i chutneyima.

Indijski imigranti su donijeli chutney u zapadnu Indiju, gdje su ga adaptirali prema lokalnim sastojcima. Jedna žličica amchoora iste je kiselkaste vrijednosti kao i 3 žlice soka od limuna.

BITAN JE za chat masala.

DOBAR JE s cvjetačom, patlidžanom, mahunarkama, krumpirom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 188 kJ/ 45 kcal
Masti 7 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 64 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 2 g
Sol 0 g
Vlakna 13 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
Product-image-a4p-m3.jpg
Mužar A4p-M3 mramor choco 130mm
179,00 kn
5000956 - Mango
Voćni čaj Mango
24,99 kn
5000465 - šećer Od Kokosove Palme Bio
Šećer od kokosove palme BIO
7,32 kn
mussini malina.jpg
Mussini crema malina 150ml
58,45 kn
5002028 - Jagoda Sušena Ploške
Jagoda sušena ploške
75,77 kn
fancier.jpg
Tomato ketchup fancier than gourmet 355ml
76,12 kn
5001355 - čili Chipotle Mrvljeni 3-5mm
Čili chipotle mrvljeni 3-5mm
21,08 kn 16,86 kn
5000319 - Malina Prah
Malina prah
35,05 kn
5000063 - Ayurveda Women's Activity
Ayurveda Women's Activity
23,10 kn
Product-image-kava crvena.jpg
Kapsula Nespresso Rossa Crvena 1 Kom
3,20 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-pavlove.jpg

Pavlove tortice s kremom

Pavlove tortice s okusom naranče ili limuna savršena su poslastica za kraj ljeta! 

Blog-homepage-tonka tart.jpg

Lagani ljetni tart

Lagani, kremasti tart s okusom aromatične tonke neće vas ostaviti ravnodušnima ovog ljeta.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram