AKCIJA TJEDNA! GUS POSUĐE -20%!

Mango prah

Amachoor

Šifra artikla: 5000893
13,79 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Mango prah

Amachoor

Šifra artikla: 5000893

Mangifera indica

Amchoor se radi od manga.

Zimzeleni mango, veliko razgranato stablo s masivnim deblom i tamno-zelenim lišćem, potječe iz Indije i Jugoistočne Azije, a sada se naširoko uzgaja zbog svojih plodova. Stabla rađaju svake druge godine i tako cijelo stoljeće.

Svaki dio stabla je iskorišten na neki način - kora, smola, listovi, cvijetovi, sjemenke.

Voće se jede svježe; i od svježeg i od zelenog manga se rade chutneyji i ukiseljeni mango (pickled).

Začin amchoor se proizvodi od nezrelog voća i to isključivo u Indiji.

OKUS

Amchoor ima ugodnu, slatko-kiselu aromu suhog voća i opor, jedak, ali slatkast voćni okus. Njegova kiselost dolazi od limunske kiseline.

UPOTREBLJAVAJU SE sušeno voće, narezano na kriške ili mljeveno.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Amchoor je dostupan na Indijskim i Azijskim tržnicama, najčešće kao prah. Može biti označen kao ˝mango prah˝- engleski prijevod indijskog imena am-choor.

Sušene kriške uglavnom su svijetlo smeđe i izgledaju kao drvo grube teksture. Kriške mogu stajati 3-4 mjeseca.

Fino mljeveni prah ima lagano vlaknastu teksturu i bež je boje, a u dobro zatvorenoj posudi može stajati i više od 1 godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Amchoor se upotrebljava u vegetarijanskoj kuhinji na Sjeveru Indije kako bi dao oštar okus voća složencima od povrća, juhama, krumpiru pakoras i punjenjima samosa.

Dobar je sa stir-fried povrćem te sa punjenjima za kruh i tijesto.

Obavezan je sastojak za chat masalu, osvježavajuć i jedak spoj začina iz Punjaba, koji se koristi za jela od povrća i mahunarki te za voćne salate. Amchoor se koristi kao sredstvo za kiseljenje kao što se tamarind koristi u Južnoj Indiji.

Sušene kriške često se koriste ukiseljene; ako se dodaje curryju treba ih izvaditi prije posluživanja.

Amchoor je posebice dobar u marinadama koje se upotrebljavaju kako bi omekšale perad, meso i ribu. Jako je bitan sastojak za pripremu mesa koje će se roštiljati na tandoor-i (metoda kuhanja na namašćenom ražnju u glinenoj pećnici). Također se često koristi kao kiselkasta aroma u dalima i chutneyima.

Indijski imigranti su donijeli chutney u zapadnu Indiju, gdje su ga adaptirali prema lokalnim sastojcima. Jedna žličica amchoora iste je kiselkaste vrijednosti kao i 3 žlice soka od limuna.

BITAN JE za chat masala.

DOBAR JE s cvjetačom, patlidžanom, mahunarkama, krumpirom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 188 kJ/ 45 kcal
Masti 7 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 64 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 2 g
Sol 0 g
Vlakna 13 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000636 - Miami Ice
Miami Ice
23,81 kn
Product-image-stalak.jpg
Začini Za Gin - Drveni Stalak Harissa
330,00 kn
Product-image-LIMONCINO.png
Balsam Limoncino 250ml
130,53 kn
1000066 - Mješavina za divljač
Mješavina za divljač
10,89 kn
Product-image-SPRITZ.png
Balsam Spritz 250ml
130,53 kn
5000761 - đumbir Ušećereni Rinfuza Kockice 8-16mm
Đumbir ušećereni
10,85 kn
1000062 - Začin za kiseljenje
Začin za kiseljenje
9,03 kn
blooming jasmin.jpg
Zeleni čaj Blooming Tea Jasmin
23,62 kn
ribljeg.jpg
Začin za pripremu ribljeg temeljca
9,91 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
denis-koktel.jpg

Orange Mate Five Spice

Idealan na dan kada vam treba osvježenje.

mouse-homepage.jpg

Čokoladni mousse bez jaja

Samo tri sastojka.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram