Macis cijeli

Šifra artikla: 5000316
13,47 kn
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Macis cijeli

Šifra artikla: 5000316

Myristica fragrans

Unutar ploda Myristica fragrans, nalik na breskvu, smješteno je tvrdo sjeme čija je jezgra začin, muškatni oraščić. Oko tog sjemena je čipkasti pokrov ili aril (ljuska koja omotava sjeme), a to je drugi začin - macis.

I muškatni oraščić i macis su postali značajna roba u trgovini koju su započeli Portugalci u 16. st, razvili Nizozemci, a preuzeli Englezi kada su osvojili Otočje Začina 1796. godine. 

Sadnja je započela u Penangu, Šri Lanki, Sumatri i Federaciji Zapadne Indije, gdje Grenada danas proizvodi skoro trećinu svjetskih usjeva.

OKUS

Macis ima bogatu, svježu i toplu aromu muškatnog oraščića, ali miris je jači i pokazuje življi, cvjetni karakter s notama papra i klinčića.

Okus mu je topli, aromatični, delikatan i suptilan s limunastom slatkoćom, a opet završava sa snažnom gorčinom.

UPOTREBLJAVA SE ljuska koja omotava sjeme.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Mljeveni macis je dostupniji nego komadići (koji se zovu oštrice), koji su vrijedni traženja. U vakumiranoj posudi mogu stajati skoro u nedogled, a može ih se mljeti u mlincu za začine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Jugoistočnoj Aziji i Kini macis i muškatni oraščić upotrebljavaju se više radi svojih ljekovitih nego kulinarskih svojstva. U drugim zemljama kuhari ih često koriste naizmjenično, iako se muškatni oraščić naširoko upotrebljava jer je jeftiniji.

Macis podiže bešamel i umake od luka, bistre juhe, temeljac od školjaka, meso kuhano u loncu, sirne soufflee, čokoladna pića te deserte od kremastih sireva.

Macis bi trebalo koristiti umjesto muškatnog oraščića kako bi se sačuvala delikatna boja jela. Cijele oštrice macisa mogu se koristiti kako bi začinile juhe i složence, ali prije serviranja ih se treba izvaditi.

U Indoneziji, nakon što se izvade macis i jezgra (orah) iz vanjskog omotača odnosno jabuke, vanjsko meso se kandira. U Sulawesiju, posebice, suši se na suncu te se posipa palminim šećerom, poslije čega postaje skoro prozirno.

DOBAR JE s kupusom, mrkvom, sirom i jelima od sira, piletinom, jelima od jaja, gustim juhama od ribe i morskih plodova, janjetinom, jelima od mlijeka, lukom, paštetama i terinama, krumpirom, pitom od buče, špinatom, slatkim krumpirom, teletinom.

DOBRO SE KOMBINIRA s kardamomom, cimetom, klinčićem, korijanderom, kuminom, đumbirom, muškatnim oraščićem, mljevenom paprikom, paprom, timjanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 154 kJ/ 36.8 kcal
Masti 2.5 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.8 g
Ugljikohidrati 3.5 g
- od kojih šećeri 2 g
Proteini 0.4 g
Sol 0.01 g
Vlakna 1.5 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
SIRUP.jpg
Đumbir sirup BIO 237ml
46,34 kn
5000685 - Creme D'orange
Creme D'orange
31,33 kn
5001355 - čili Chipotle Mrvljeni 3-5mm
Čili chipotle mrvljeni 3-5mm
21,08 kn 16,86 kn
good mood.jpg
Good Mood
29,21 kn
Product-image-pinjoli novi.jpg
Pinjoli
20,50 kn
5000883 - Bio Rajčica Sušena Polovice
Rajčica sušena polovice BIO
11,15 kn
Product-image-kava žuta.jpg
Kapsula Nespresso Oro Zlatna 1 Kom
3,20 kn
5000937 - Hakuma Fokus 330ml
Hakuma Fokus 330ml
19,99 kn
5000675 - Green Menthos
Green Menthos
18,28 kn
paprika baranjska slatka.jpg
Paprika crvena - hrvatska mljevena slatka
12,19 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-pavlove.jpg

Pavlove tortice s kremom

Pavlove tortice s okusom naranče ili limuna savršena su poslastica za kraj ljeta! 

Blog-homepage-tonka tart.jpg

Lagani ljetni tart

Lagani, kremasti tart s okusom aromatične tonke neće vas ostaviti ravnodušnima ovog ljeta.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram