Kumin sjeme prah

Šifra artikla: 5000779
14,37 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kumin sjeme prah

Šifra artikla: 5000779

Umbelliferae, Cuminum cyminum

Kumin je sjeme male, travkaste biljke iz obitelji umbelliferae, a potječe samo s jednog mjesta, doline Nila u Egiptu, no već se dugo uzgaja u većini vrućih regija – istočni Mediteran, sj. Afrika, Indija, Kina, i Amerika.

Prije najmanje 4000 godina u Egiptu i minojskoj Kreti upotrebljavao se u lijekovima. Rimljani su ga upotrebljavali na isti način kao što mi koristimo papar.

U srednjem vijeku kumin je bio popularan u Europi, ali je njegovo mjesto postepeno zauzeo kim.

Španjolski istraživači su ga odnijeli u Latisnku Ameriku, gdje je postao vrlo popularan začin.

OKUS

Miris kumina jak je i težak, pikantno-sladak s oštrom, ali toplom dubinom. Bogatog je okusa, pomalo gorkog, s ustrajnom oporošću. Koristite ga umjereno.

UPOTREBLJAVAJU SE suhe sjemenke.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Sjeme kumina posvuda je dostupno, cijelo i mljeveno. Crni kumin se može kupiti na Azijskim tržnicama, kao i dhanajeera, mješavina kumina i sjemena korijandera.

Sjemenke kumina su ovalne, smeđe-zelene boje, otprilike 5 mm duge. Izgledaju poput kima, ali su ravnije i imaju karakteristične nabore/crte po cijeloj dužini sjemenke.

Crni kumin tamniji je i manji od običnog. Ima slađi miris i kompleksan, blag okus koji je negdje između kumina i kima. Prepržene sjemenke stavljaju se u kruh i pilafe.

Sjeme će zadržati svoju oporost i godinu dana ukoliko ga čuvate u dobro zatvorenoj posudi, dok mljeveni kumin ne može stajati dugo.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Aroma kumina pojačava se ukoliko se sjemenke suho-preprže prije mljevenja, ili prže u ulju ukoliko ih se koristi u cijelosti.

Prva španjolska jela kombinirala su kumin, šafran i sjeme anisa ili cimet.

Danas se kumin može pronaći u marokanskom kus-kusu, u merguez kobasicama Sjeverne Afrike, u Tex- Mex chili con carne, a pomalo i u meksičkim začinskim mješavinama.

Dodaje se u perece u Alzasu, u svinjske kobasice u Portugalu, sir u Nizozemskoj, ukiseljenoj cvjetači u Njemačkoj, tapasima poznatim kao Moorish kebabi (pinchitos morunos) u Španjolskoj, ribljim jelima u Libanonu, kofte u Turskoj te u umake od nara i oraha u Siriji.

U svim zemljama u kojima vole začinjenu hranu upotrebljava se u kruhu, chutneyjima, slasticama, pikantnim začinskim mješavinama te mesnim ili povrtnim složencima. Ima ga u curry prahu i masalama te u komercijalnom čili prahu.

Kombinacija mljevenog kumina i korijandera indijskoj hrani daje njezin karakterističan opor miris – iako autentični indijski recepti mogu zbuniti jer se riječ kumin, jeere, ponekad krivo prevodi kao kim.

BITAN JE za iranski advieh, baharat, berbere, cajun začinsku mješavinu, curry prah, dukku, masale, panch phoron, sambhar, zhug.

DOBAR JE s grahom, kruhom, kupusom, tvrdim i pikantnim sirevima, piletinom, patlidžanom, janjetinom, lećom, lukom, krumpirom, rižom, kiselim kupusom, bučom.

DOBRO SE KOMBINIRA s ajowanom, pimentom, sjemenom anisa, bosiljkom, kardamomom, čilijem, cimetom, klinčićima, korijanderom, curry listom, sjemenom komorača, piskavicom, češnjakom, đumbirom, macisom i muškatnim oraščićem, sjemenom goruščice, origanom, crvenom paprikom, paprom, timjanom, kurkumom.

Ostale vrste kumina

Originalni crni kumin (kala jeera) je sorta koja raste u Kašmiru, sj. Pakistanu i Iranu.
Tamo se, kao i u zaljevskim državama, upotrebljava isto kao što se obični kumin upotrebljava drugdje.

Crni se kumin ne bi smjelo zamjeniti s dva druga začina kojima se često daje to ime, Nigella sativa i Bunium persicum; potonji raste u divljini Bliskog istoka te se upotrebljava lokalno.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1570 kJ/ 375 kcal
Masti 22.3 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.5 g
Ugljikohidrati 44.2 g
- od kojih šećeri 2.3 g
Proteini 17.8 g
Sol 0.0168 g
Vlakna 10.5 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5002028 - Jagoda Sušena Ploške
Jagoda sušena ploške
75,77 kn
5000671 - Zeleni čaj Lung Ching Bio
Lung ching BIO
60,08 kn
5000661 - Cranberry-Rose
Cranberry-Rose
21,84 kn
5000073 - Ruža Pupoljci Bio
Ruža pupoljci BIO
27,00 kn 21,60 kn
papar rozi.jpg
Papar rozi zrno
20,48 kn
Product-image-crema klasik.jpg
Mussini klasična glazura 150ml
58,45 kn
5000157 - Čili Bhut Joloki Prah 400.000 Shu
Čili bhut joloki prah
28,24 kn
5000319 - Malina Prah
Malina prah
35,05 kn
Product-image-mahune epruveta.jpg
Vanilija mahuna Madagaskar 16/18 u epruveti
39,99 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-pavlove.jpg

Pavlove tortice s kremom

Pavlove tortice s okusom naranče ili limuna savršena su poslastica za kraj ljeta! 

Blog-homepage-tonka tart.jpg

Lagani ljetni tart

Lagani, kremasti tart s okusom aromatične tonke neće vas ostaviti ravnodušnima ovog ljeta.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram