Korijander prah

Mljeveno sjeme korijandra

Šifra artikla: 5000780
2,62 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Korijander prah

Mljeveno sjeme korijandra

Šifra artikla: 5000780

Korijandar - začin slatkasto drvena mirisa s paprenim i cvjetnim notama

Coriandrum sativum

Malo biljaka daje i list i plod kao začin primjenjiv u svjetskim kuhinjama, a korijandar je po tom pitanju nedvojbeno najčešće upotrebljavan začin u obje forme.

Kao začin, korijander se uzgaja u istočnoj Europi, Indiji, SAD-u, centralnoj Americi pa tako i u njegovom prirodnom habitatu zapadnoj Aziji i Mediteranu. U svim spomenutim regijama upotrebljava se obilato, ponekad u kombinaciji s listom koji je poznat kao cilantro.

Cijele okrugle Marokanske sjemenke korijandra mnogo su više zastupljene nego one ovalne Indijske, no Indijske su slađe.

Sjemenke korijandra su krhke i lako se samelju u mužaru.

OKUS KORIJANDRA

Zrela sjemenka ima slatkasto drveni miris s paprenim i cvjetnim notama, okus je sladak, blag i topao s očitom notom naranče.

UPOTREBLJAVAJU SE osušene sjemenke korijandra, korijander prah, korijander list. 

KUPOVINA I POHRANJIVANJE KORIJANDRA

Korijander je lako dostupan. Kupujte cijele sjemenke. Lako se smrve po potrebi, ali njegova aromatična svojstva brzo ishlape nakon mljevenja. U dobro zatvorenoj posudi izdržati će godinama.

UPOTREBA KORIJANDRA U KULINARSTVU

Kuhari upotrebljavaju korijander u većim količinama nego druge začine, zbog njegovog blagog okusa. Nakon suhog prženja na tavici korijandar služi kao baza za mnoge curry i masala mješavine.

Sjeverno afrički kuhari koriste ga u harissi, tabilu, ras el hanoutu. Na Bliskom Istoku korijander upotrebljavaju u baharat mješavinama, a svugdje je popularan kao začin uz jela od povrća, gulašima i u kobasicama. U Europi i SAD-u korijander služi kao začin kod kiseljenja, chutneya. Sastavni je dio Engleske mixed sweet spice mješavine koja se upotrebljava u kolačima i keksima.

Okus mu se dobro kombinira s jesenskim voćem, jabukama, šljivama, kruškama, dunjama – pečene ili u kompotu.

BITAN JE za harissu, tabil, dukku i većinu masala.

DOBAR JE s jabukama, piletinom, citrusima, ribom, šunkom, gljivama, lukom, šljivama, svinjetinom, krumpirima.

DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, čilijem, cimetom, klinčićem, kuminom, komoračem, češnjakom, đumbirom, macisom, muškatnim oraščićem.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1248 kJ/ 298 kcal
Masti 17.8 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1 g
Ugljikohidrati 55 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 12.4 g
Sol 0.035 g
Vlakna 41.9 g
Mapa okusa
Preporučamo
5000954 - Čaj Za Djecu
Čaj za djecu
4,86 €
5002847 La Perla Ambra  rinfuza_1.jpg
"La Perla" Pralina Ambra
1,13 €
HARISSA 2 TERMOSICE 2Artboard 26-100.jpg
!NOVO - TERMOSICA PINGVIN 460ml
35,00 €
5000846 - Pomelo Ušećereni
Pomelo ušećereni
1,13 €
namaz-bez-laktoze_Product-image-800x600px.jpg
La Perla namaz Kakao - Kokosovo Mlijeko
11,00 €
5000585 - šafran Iran Negin Prašnici 1g
Šafran pushal tučak Iran 0,2 G
7,77 €
5000655 - Baked Apple
Baked Apple - zeleni
4,32 €
PISTACHIL-TRUFFLE_Product-image-800x600px.jpg
La Perla Pralina Pistacija
1,13 €
5000396 - Rinfuza Ocat Smokva-Datulja
Rinfuza ocat smokva-datulja
6,37 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu