Korijander prah
Mljeveno sjeme korijandra
Korijander prah
Mljeveno sjeme korijandra
Korijandar - začin slatkasto drvena mirisa s paprenim i cvjetnim notama
Coriandrum sativum
Malo biljaka daje i list i plod kao začin primjenjiv u svjetskim kuhinjama, a korijandar je po tom pitanju nedvojbeno najčešće upotrebljavan začin u obje forme.
Kao začin, korijander se uzgaja u istočnoj Europi, Indiji, SAD-u, centralnoj Americi pa tako i u njegovom prirodnom habitatu zapadnoj Aziji i Mediteranu. U svim spomenutim regijama upotrebljava se obilato, ponekad u kombinaciji s listom koji je poznat kao cilantro.
Cijele okrugle Marokanske sjemenke korijandra mnogo su više zastupljene nego one ovalne Indijske, no Indijske su slađe.
Sjemenke korijandra su krhke i lako se samelju u mužaru.
OKUS KORIJANDRA
Zrela sjemenka ima slatkasto drveni miris s paprenim i cvjetnim notama, okus je sladak, blag i topao s očitom notom naranče.
UPOTREBLJAVAJU SE osušene sjemenke korijandra, korijander prah, korijander list.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE KORIJANDRA
Korijander je lako dostupan. Kupujte cijele sjemenke. Lako se smrve po potrebi, ali njegova aromatična svojstva brzo ishlape nakon mljevenja. U dobro zatvorenoj posudi izdržati će godinama.
UPOTREBA KORIJANDRA U KULINARSTVU
Kuhari upotrebljavaju korijander u većim količinama nego druge začine, zbog njegovog blagog okusa. Nakon suhog prženja na tavici korijandar služi kao baza za mnoge curry i masala mješavine.
Sjeverno afrički kuhari koriste ga u harissi, tabilu, ras el hanoutu. Na Bliskom Istoku korijander upotrebljavaju u baharat mješavinama, a svugdje je popularan kao začin uz jela od povrća, gulašima i u kobasicama. U Europi i SAD-u korijander služi kao začin kod kiseljenja, chutneya. Sastavni je dio Engleske mixed sweet spice mješavine koja se upotrebljava u kolačima i keksima.
Okus mu se dobro kombinira s jesenskim voćem, jabukama, šljivama, kruškama, dunjama – pečene ili u kompotu.
BITAN JE za harissu, tabil, dukku i većinu masala.
DOBAR JE s jabukama, piletinom, citrusima, ribom, šunkom, gljivama, lukom, šljivama, svinjetinom, krumpirima.
DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, čilijem, cimetom, klinčićem, kuminom, komoračem, češnjakom, đumbirom, macisom, muškatnim oraščićem.
Energija | 1248 kJ/ 298 kcal |
Masti | 17.8 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 1 g |
Ugljikohidrati | 55 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 12.4 g |
Sol | 0.035 g |
Vlakna | 41.9 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.