Kopar sjeme

Šifra artikla: 5000240
9,67 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kopar sjeme

Šifra artikla: 5000240

Anethum graveolens

Jednogodišnja biljka porijeklom iz južne Rusije, zapadne Azije i istočnog Mediterana, kopar se naširoko uzgaja zbog pernatog lišća (često nazivanog dill weed) i sjemenki.

Indijski kopar (A.g. sowa), prvenstveno se uzgaja zbog sjemenki koje su svijetlije boje, dulje i uže od sjemenki europskog kopra, te imaju oporiji okus.

Najčešće se koristi u curry mješavinama.

OKUS

Listovi kopra imaju čistu, mirisnu aromu anisa i limuna. Okusa su anisa i peršina, blagog, ali trajnog.

Sjemenke mirišu po kimu zbog carvona u eteričnom ulju; okusa su anisa s dodatkom oštrine i dugotrajne topline.

UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni listovi i sjemenke.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Izaberite svežanj koji izgleda hrskavo i svježe. Ako imate veću količinu kopra što prije je potrošite. Ukoliko ga držite u plastičnoj vrećici u hladnjaku izdržati će 2-3 dana nakon toga će klonuti.

Sušeni kopar čuvan u plastičnoj, dobro zatvorenoj posudi sačuvati će svoj okus i do 1 godine. Slično skladištene sjemenke na polici će izdržati do 2 godine.

Mljevene sjemenke kopra mnogo brže gube svoja svojstva.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Svježi kopar izvrstan je partner ribi i morskim plodovima.

Skandinavska jela koja sadrže kopar su haringe marinirane u kopru, gravad lax (losos sušen sa soli i koprom i poslužen sa senfom i umakom od kopra), rakovi, Jakobove kapice, ili račići s kremastim umakom od kopra.

U Sjevernoj i Srednoj Europi kopar se koristi s korjenastim povrćem, kupusom, cvjetačom i krastavcem.

Neki ruski kuhari stavljaju ga u borscht, njihovu klasičnu juhu od cikle; kopar u kombinaciji sa kiselim vrhnjem ili jogurtom i malo senfa čini odličan umak za ciklu.

Njemački kuhari prave sličan umak, ali umjesto senfa koriste hren i poslužuju ga uz kuhanu govedinu. U Grčkoj, kopar se dodaje sarmama od vinove loze. U Turskoj i Iranu kopar daje okus riži, bobu, tikvicama te korijenu celera. Špinat s koprom i ljutikom standardno je iransko jelo, slično jelu sjevernog Irana od leće i špinata, u kojem se upotrebljavaju i listovi i sjemenke kopra.

Ne zaboravite staviti kopar u salate i u umake za salate, posebno u krumpir salatu.

Za kiseljenje se koriste i listovi i sjemenke, kao npr. kod hrskavih kiselih krastavaca s koprom i varijacija s češnjakom popularnih u Poljskoj, Rusiji i Iranu.

Sjemenke se dodaju kruhu i kolačima u Skandinaviji, gdje se također koriste za dodavanje okusa octu. U Indiji sjemenke se koriste u curryjima i masalama.

LIŠĆE JE DOBRO s repom, mrkvom, korijenom celera, krastavcima, jajima, bobom, ribom i morskim plodovima, krumpirom, rižom, špinatom, tikvicama.

LIŠĆE SE DOBRO KOMBINIRA sa bosiljkom, kaparama, češnjakom, hrenom, senfom, paprikom, peršinom.

SJEMENKE SU DOBRE s cvjetačom, lukom, krumpirom, bundevom, octom.

SJEMENKE SE DOBRO KOMBINIRAJU sa čilijem, korijanderom, kuminom, češnjakom, đumbirom, sjemenkama gorušice, kurkumom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1277 kJ/ 305 kcal
Masti 14.5 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.7 g
Ugljikohidrati 55.2 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 16 g
Sol 0.020 g
Vlakna 21.1 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
Product-image-home chef shoyu ramen juha.png
Home Chef Shoyu Ramen 0,5l
74,74 kn
5000735 - Bio Sezam Bijeli Oljušteni
Sezam bijeli oljušteni BIO
10,16 kn
5000990 - Natrijev Karbonat E500 Soda Bikarbona
Soda bikarbona
9,75 kn
Product-image-kava siva.jpg
Kapsula Nespresso Argento Srebrna 1 Kom
3,20 kn
1000034 - Kuhano Vino
Kuhano vino
22,94 kn
5000388 - Rinfuza Ocat đumbir
Rinfuza ocat đumbir
36,33 kn
5000522 - Rooibos-Honeybush Relax Bio
Rooibos honeybush relax BIO
24,84 kn
5000925 - Hibiskus Sušen Zaslađen
Hibiskus sušen zaslađen
11,35 kn
5000675 - Green Menthos
Green Menthos
19,20 kn
Product-image-AMARETTO.png
Balsam Amaretto 250ml
130,53 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram