Komorač sjeme prah

Šifra artikla: 5000778
11,34 kn
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Komorač sjeme prah

Šifra artikla: 5000778

Foeniculum vulgare

Ova visoka, tvrda, ponosna višegodišnja biljka autohtona za mediteransko područje, a danas naturalizirana u mnogim područjima svijeta jedna je od najstarijih uzgajanih biljaka.

Rimljani su komorač jeli kao povrće, Kinezi i indijanci su cijenili komorač kao začin i pomoć pri probavi. Danas se u Indiji koristi voda komorača kao pomoć pri ublažavanju kolika kod beba.

Zeleni komorač je visoka stajaća biljka s mnogobrojnim sitnim listićima. Svi dijelovi biljke komorača su jestivi, korijen se više ne jede, međutim lišće, stabljike i plod (sjemenke) se upotrebljavaju kao začin. Komoračev karakter anisa dolazi od anathola, sastavnog dijela njegovih eteričnih ulja koji je najkoncentriraniji u njegovim sjemenkama.

Stabljike imaju blagi okus koji se zadržava i kada se osuše. Sjemenke imaju jaču aromu od lišća i slatko-gorki okus u ustima. Prženje sjemenki u tavici prije upotrebe budi slatkoću. Boja sjemenki varira od svijetlo smeđe do zeleno-žute dok su ove posljednje bolje kvalitete. Najbolje je držati sjeme te ga po potrebi smrviti.
Lišće, samo mlado lišće, se upotrebljava u kuhinji, ono ima blaži okus i najbolje ih je upotrijebiti svježe ubrane.

OKUS

Cijela biljka ima toplu anis-slatki korijen aromu. Okus je sličan: ugodno svjež, lagano sladak s daškom kamfora. Sjemenka komorača manje je ljuta od sjemenke kopra, ali više opor od anisa.

UPOTREBLJAVAJU SE mlado lišće, cvjetovi, pelud, stabljike, sjemenke.

KUPOVINA I ČUVANJE

U plastičnoj vrećici u frižideru lišće će izdržati 2-3 dana. Stabljike se svježe mogu povezati u buntove i objesiti da se osuše, potom se mogu držati u dobro zatvorenoj posudi do 6 mjeseci. Sjemenke će izdržati najmanje dvije godine u dobro zatvorenoj posudi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U proljeće komorač daje svježu, živu notu salatama i umacima. Komorač se može koristiti i kao podloga kod pečenja masnije ribe.

Sicilijanci su ga obilato koristili uz tjesto sa srdelama, u Provansi cijela riba se peče na krevetu od svježih ili suhih stabljika komorača, koji ribi daju posebnu aromu.

Sjemenke komorača mogu se upotrebljavati kod kiseljenja, juha i kruha – probajte pomiješati sjemenke komorača s crnim kuminom da bi začinili kruh kako to rade u Iraku. Grci kombiniraju lišće ili sjemenke, feta sir i masline kako bi napravili bogato začinjen kruh.

Sjemenka komorača jedan je od stupova five spice mješavine začina koji je u Kini često upotrebljavan kod pripreme mesa i piletine.

Bengal u sjeveroistočnoj Indiji također ima svoju five spice mješavinu, panch phoron, sa komoračem kao jednim od sastojaka. Ta se mješavina upotrebljava kod pripreme povrća, grahorica i leće. Drugdje u Indiji komorač se pojavljuje u garam masala mješavini, u začinjenim umacima uz povrće ili janjetinu pa tako i u nekim slatkim jelima.

Indijci također jedu komorač u šećeru nakon jela kao osvježivač daha i pomoć pri probavi.

BITAN ZA five spice, panch phoron, garam masalu. 

DOBAR JE S grahom, ciklom, kupusom, krastavcima, patkom, ribom i plodovima mora, porilukom, lećom, svinjetinom, krumpirom, rižom, rajčicom.

DOBRO SE KOMBINIRA S cimetom, kuminom, mentom, crnim kuminom, peršinom, sechuanskim paprom, timjanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1444 kJ/ 345 kcal
Masti 14.9 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.5 g
Ugljikohidrati 52.3 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 15.8 g
Sol 0.088 g
Vlakna 39.8 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
Product-image-urfa biber.jpg
Čili urfa biber mrvljeni
16,87 kn
5000925 - Hibiskus Sušen Zaslađen
Hibiskus sušen zaslađen
11,35 kn
grownups.jpg
Tomato ketchup for grownups 355ml
72,64 kn
5000386 - Rinfuza Ocat Borovnica
Rinfuza ocat borovnica
36,33 kn
5000412 - Papar Sečuan Zrno
Papar sechuan zrno
32,57 kn
5000066 - Ayurveda Kapha Stimulirajući
Ayurveda Kapha Stimulirajući
22,92 kn
5000064 - Ayurveda Vata Antistrain
Ayurveda Vata Antistrain
23,75 kn
bio papar benglaski.jpg
Papar bengalski BIO
16,79 kn
5001272 - Mužar A5p-M3 Mramorni Polirani čoko 170mm
Mužar A5p-M3 mramorni polirani čoko 170mm
275,00 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram