Komorač sjeme prah
Komorač sjeme prah
Foeniculum vulgare
Ova visoka, tvrda, ponosna višegodišnja biljka autohtona za mediteransko područje, a danas naturalizirana u mnogim područjima svijeta jedna je od najstarijih uzgajanih biljaka.
Rimljani su komorač jeli kao povrće, Kinezi i indijanci su cijenili komorač kao začin i pomoć pri probavi. Danas se u Indiji koristi voda komorača kao pomoć pri ublažavanju kolika kod beba.
Zeleni komorač je visoka stajaća biljka s mnogobrojnim sitnim listićima. Svi dijelovi biljke komorača su jestivi, korijen se više ne jede, međutim lišće, stabljike i plod (sjemenke) se upotrebljavaju kao začin. Komoračev karakter anisa dolazi od anathola, sastavnog dijela njegovih eteričnih ulja koji je najkoncentriraniji u njegovim sjemenkama.
Stabljike imaju blagi okus koji se zadržava i kada se osuše. Sjemenke imaju jaču aromu od lišća i slatko-gorki okus u ustima. Prženje sjemenki u tavici prije upotrebe budi slatkoću. Boja sjemenki varira od svijetlo smeđe do zeleno-žute dok su ove posljednje bolje kvalitete. Najbolje je držati sjeme te ga po potrebi smrviti.
Lišće, samo mlado lišće, se upotrebljava u kuhinji, ono ima blaži okus i najbolje ih je upotrijebiti svježe ubrane.
OKUS
Cijela biljka ima toplu anis-slatki korijen aromu. Okus je sličan: ugodno svjež, lagano sladak s daškom kamfora. Sjemenka komorača manje je ljuta od sjemenke kopra, ali više opor od anisa.
UPOTREBLJAVAJU SE mlado lišće, cvjetovi, pelud, stabljike, sjemenke.
KUPOVINA I ČUVANJE
U plastičnoj vrećici u frižideru lišće će izdržati 2-3 dana. Stabljike se svježe mogu povezati u buntove i objesiti da se osuše, potom se mogu držati u dobro zatvorenoj posudi do 6 mjeseci. Sjemenke će izdržati najmanje dvije godine u dobro zatvorenoj posudi.
UPOTREBA U KULINARSTVU
U proljeće komorač daje svježu, živu notu salatama i umacima. Komorač se može koristiti i kao podloga kod pečenja masnije ribe.
Sicilijanci su ga obilato koristili uz tjesto sa srdelama, u Provansi cijela riba se peče na krevetu od svježih ili suhih stabljika komorača, koji ribi daju posebnu aromu.
Sjemenke komorača mogu se upotrebljavati kod kiseljenja, juha i kruha – probajte pomiješati sjemenke komorača s crnim kuminom da bi začinili kruh kako to rade u Iraku. Grci kombiniraju lišće ili sjemenke, feta sir i masline kako bi napravili bogato začinjen kruh.
Sjemenka komorača jedan je od stupova five spice mješavine začina koji je u Kini često upotrebljavan kod pripreme mesa i piletine.
Bengal u sjeveroistočnoj Indiji također ima svoju five spice mješavinu, panch phoron, sa komoračem kao jednim od sastojaka. Ta se mješavina upotrebljava kod pripreme povrća, grahorica i leće. Drugdje u Indiji komorač se pojavljuje u garam masala mješavini, u začinjenim umacima uz povrće ili janjetinu pa tako i u nekim slatkim jelima.
Indijci također jedu komorač u šećeru nakon jela kao osvježivač daha i pomoć pri probavi.
BITAN ZA five spice, panch phoron, garam masalu.
DOBAR JE S grahom, ciklom, kupusom, krastavcima, patkom, ribom i plodovima mora, porilukom, lećom, svinjetinom, krumpirom, rižom, rajčicom.
DOBRO SE KOMBINIRA S cimetom, kuminom, mentom, crnim kuminom, peršinom, sechuanskim paprom, timjanom.
Energija | 1444 kJ/ 345 kcal |
Masti | 14.9 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.5 g |
Ugljikohidrati | 52.3 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 15.8 g |
Sol | 0.088 g |
Vlakna | 39.8 g |
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci
Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Boeuf Bourgignon
Zahladilo je i tako nam pašu comfort food jela. Stoga danas donosimo recept za jedan klasik francuske kuhinje kojega je dodatno proslavila slavna TV kuharica Julia Child za koju se kaže da je čitavu Ameriku naučila kuhati. Veliki sočni komadi govedine, gusti mesni umak na bazi vina, veliki komadi povrća i aromatične gljive ugrijat će vas i pružiti upravo ono što trebate u hladnim zimskim danima.