Komorač sjeme
Komorač sjeme
Foeniculum vulgare
Ova visoka, tvrda, ponosna višegodišnja biljka autohtona za mediteransko područje, a danas naturalizirana u mnogim područjima svijeta je jedna od najstarijih uzgajanih biljaka.
Rimljani su komorač jeli kao povrće, Kinezi i indijanci su cijenili komorač kao začin i pomoć pri probavi. Danas se u Indiji koristi voda komorača kao pomoć pri ublažavanju kolika kod beba.
Zeleni komorač je visoka stajaća biljka s mnogobrojnim sitnim listićima. Svi dijelovi biljke komorača su jestivi, korijen se više ne jede, međutim lišće, stabljike i plod (sjemenke) se upotrebljavaju kao začin. Komoračev karakter anisa dolazi od anathola, sastavnog dijela njegovih eteričnih ulja koji je najkoncentriraniji u njegovim sjemenkama.
Stabljike imaju blagi okus koji se zadržava i kada se osuše. Sjemenke imaju jaču aromu od lišća i slatko-gorki okus u ustima. Prženje sjemenki u tavici prije upotrebe budi slatkoću. Boja sjemenki varira od svijetlo smeđe do zeleno-žute dok su ove posljednje bolje kvalitete. Najbolje je držati sjeme te ga po potrebi smrviti.
Lišće, samo mlado lišće, se upotrebljava u kuhinji, ono ima blaži okus i najbolje ih je upotrijebiti svježe ubrane
OKUS
Cijela biljka ima toplu anis-slatki korijen aromu. Okus je sličan: ugodno svjež, lagano sladak s daškom kamfora. Sjemenka komorača manje je ljuta od sjemenke kopra, ali više opor od anisa.
UPOTREBLJAVAJU SE mlado lišće, cvjetovi, pelud, stabljike, sjemenke, prah.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
U plastičnoj vrećici u frižideru lišće će izdržati 2-3 dana. Stabljike se svježe mogu povezati u buntove i objesiti da se osuše, potom se mogu držati u dobro zatvorenoj posudi do 6 mjeseci. Sjemenke će izdržati najmanje dvije godine u dobro zatvorenoj posudi.
UPOTREBA U KULINARSTVU
U proljeće komorač daje svježu, živu notu salatama i umacima. Komorač se može koristiti i kao podloga kod pečenja masnije ribe.
Sicilijanci su ga obilato koristili uz tjesto sa srdelama, u Provansi cijela riba se peče na krevetu od svježih ili suhih stabljika komorača, koji ribi daju posebnu aromu.
Sjemenke komorača mogu se upotrebljavati kod kiseljenja, juha i kruha – probajte pomiješati sjemenke komorača s crnim kuminom da bi začinili kruh kako to rade u Iraku. Grci kombiniraju lišće ili sjemenke, feta sir i masline kako bi napravili bogato začinjen kruh.
Sjemenka komorača jedan je od stupova five spice mješavine začina koji je u Kini često upotrebljavan kod pripreme mesa i piletine.
Bengal u sjeveroistočnoj Indiji također ima svoju five spice mješavinu, panch phoron, sa komoračem kao jednim od sastojaka. Ta se mješavina upotrebljava kod pripreme povrča, grahorica i leće. Drugdje u Indiji komorač se pojavljuje u garam masala mješavini, u začinjenim umacima uz povrče ili janjetinu pa tako i u nekim slatkim jelima.
Indijci također jedu komorač u šećeru nakon jela kao osvježivač daha i pomoć pri probavi.
BITAN ZA five spice, panch phoron, garam masalu.
DOBAR JE S grahom, ciklom, kupusom, krastavcima, patkom, ribom i plodovima mora, porilukom, lećom, svinjetinom, krumpirom, rižom, rajčicom
DOBRO SE KOMBINIRA S cimetom, kuminom, mentom, crnim kuminom, peršinom, sechuanskim paprom, timjanom.
Energija | 1444 kJ/ 345 kcal |
Masti | 14.9 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.5 g |
Ugljikohidrati | 52.3 g |
- od kojih šećeri | 0 g |
Proteini | 15.8 g |
Sol | 0.088 g |
Vlakna | 39.8 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.