Klinčić mljeveni
Klinčić mljeveni
Syzyium aromaticum
Klinčić je nisko, tropsko zimzeleno drvo s mirisnim lišćem. Njegovi se grimizni cvjetovi rijetko razviju, zato što oni tvore začin.
Izvorno s Indonezijskog vulkanskog otočja, klinčići su došli u Europu preko Aleksandrije u rimsko doba. Otočje je bilo pod Portugalcima, a kasnije Nizozemcima koji su pod svaku cijenu branili svoj monopol sve dok 1772. godine francuski činovnik nije prokrijumčario sadnicu na Mauricijus.
Danas su Zanzibar, Madagaskar i Pemba u Tanzaniji glavni izvoznici, dok Indonezija sama potroši gotovo sav svoj urod.
Smrvljeni klinčići svoju izrazitu toplinu daju većini masala i curry mješavinama, five spice mješavini, berbere mješavini.
Klinčići dobre kvalitete imaju crvenkasto smeđe stabljike i svjetliju krunu. Grubi su na dodir i trebali bi čisto puknuti kad bi se prelomili.
OKUS
Aroma klinčića je topla s notama papra i kamfora. Okus je voćni i oštar, papren i gorak, blago odrveni usnu šupljinu. Kao i kod pimenta, esencijalno ulje eugenol zaslužno je za njegov karakterističan okus.
Upotrebljavaju se osušene stabljike cvjetova.
UPOTREBLJAVA SE cijeli sušeni i u prahu.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Cijeli klinčići uvelike se razlikuju u veličini i izgledu no trebali bi biti čisti i neoštećeni. Dobri klinčići izlučuju male količine ulja ako se stisnu noktom. Izdržati će više od godinu dana u zatvorenoj posudi.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Klinčić se treba upotrebljavati šparno jer može lako preuzeti okuse. Jednako dobro paše u slana i slatka jela. Skoro svugdje se stavljaju u pekarske proizvode, deserte i namaze.
U Europi se upotrebljavaju kod kiseljenja ili u kombinaciji s drugim začinima, Francuzi ubodu klinčiće u luk kod pripreme ragua, temeljaca ili umaka, a Englezi ga ponekad preobilato koriste u pitama od jabuke.
U Indoneziji ih upotrebljavaju pomješane sa duhanom za popularne kretek cigarete koje pucketaju i daju divnu aromu dok se puše.
BITAN JE za quatre epices, five spice, garam masalu.
DOBAR JE s jabukama, ciklom, crvenim zeljem, mrkvom, čokoladom, šunkom, lukom, narančom, svinjetinom, bundevom, slatkim krumpirom.
DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, lovorom, kardamomom, cimetom, čilijem, korijandrom, curry lišćem, komoračem, đumbirom, maceom, muškatnim oraščićem.
Energija | 1352 kJ/ 323 kcal |
Masti | 21.01 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 5.4 g |
Ugljikohidrati | 61.2 g |
- od kojih šećeri | 2.4 g |
Proteini | 6 g |
Sol | 0.0243 g |
Vlakna | 34.2 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.