Klinčić mljeveni
Klinčić mljeveni
Syzyium aromaticum
Klinčić je nisko, tropsko zimzeleno drvo s mirisnim lišćem. Njegovi se grimizni cvjetovi rijetko razviju, zato što oni tvore začin.
Izvorno s Indonezijskog vulkanskog otočja, klinčići su došli u Europu preko Aleksandrije u rimsko doba. Otočje je bilo pod Portugalcima, a kasnije Nizozemcima koji su pod svaku cijenu branili svoj monopol sve dok 1772. godine francuski činovnik nije prokrijumčario sadnicu na Mauricijus.
Danas su Zanzibar, Madagaskar i Pemba u Tanzaniji glavni izvoznici, dok Indonezija sama potroši gotovo sav svoj urod.
Smrvljeni klinčići svoju izrazitu toplinu daju većini masala i curry mješavinama, five spice mješavini, berbere mješavini.
Klinčići dobre kvalitete imaju crvenkasto smeđe stabljike i svjetliju krunu. Grubi su na dodir i trebali bi čisto puknuti kad bi se prelomili.
OKUS
Aroma klinčića je topla s notama papra i kamfora. Okus je voćni i oštar, papren i gorak, blago odrveni usnu šupljinu. Kao i kod pimenta, esencijalno ulje eugenol zaslužno je za njegov karakterističan okus.
Upotrebljavaju se osušene stabljike cvjetova.
UPOTREBLJAVA SE cijeli sušeni i u prahu.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Cijeli klinčići uvelike se razlikuju u veličini i izgledu no trebali bi biti čisti i neoštećeni. Dobri klinčići izlučuju male količine ulja ako se stisnu noktom. Izdržati će više od godinu dana u zatvorenoj posudi.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Klinčić se treba upotrebljavati šparno jer može lako preuzeti okuse. Jednako dobro paše u slana i slatka jela. Skoro svugdje se stavljaju u pekarske proizvode, deserte i namaze.
U Europi se upotrebljavaju kod kiseljenja ili u kombinaciji s drugim začinima, Francuzi ubodu klinčiće u luk kod pripreme ragua, temeljaca ili umaka, a Englezi ga ponekad preobilato koriste u pitama od jabuke.
U Indoneziji ih upotrebljavaju pomješane sa duhanom za popularne kretek cigarete koje pucketaju i daju divnu aromu dok se puše.
BITAN JE za quatre epices, five spice, garam masalu.
DOBAR JE s jabukama, ciklom, crvenim zeljem, mrkvom, čokoladom, šunkom, lukom, narančom, svinjetinom, bundevom, slatkim krumpirom.
DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, lovorom, kardamomom, cimetom, čilijem, korijandrom, curry lišćem, komoračem, đumbirom, maceom, muškatnim oraščićem.
Energija | 1352 kJ/ 323 kcal |
Masti | 21.01 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 5.4 g |
Ugljikohidrati | 61.2 g |
- od kojih šećeri | 2.4 g |
Proteini | 6 g |
Sol | 0.0243 g |
Vlakna | 34.2 g |
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci
Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Boeuf Bourgignon
Zahladilo je i tako nam pašu comfort food jela. Stoga danas donosimo recept za jedan klasik francuske kuhinje kojega je dodatno proslavila slavna TV kuharica Julia Child za koju se kaže da je čitavu Ameriku naučila kuhati. Veliki sočni komadi govedine, gusti mesni umak na bazi vina, veliki komadi povrća i aromatične gljive ugrijat će vas i pružiti upravo ono što trebate u hladnim zimskim danima.