Klinčić mljeveni

Šifra artikla: 5000236
2,22 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Klinčić mljeveni

Šifra artikla: 5000236

Syzyium aromaticum

Klinčić je nisko, tropsko zimzeleno drvo s mirisnim lišćem. Njegovi se grimizni cvjetovi rijetko razviju, zato što oni tvore začin.

Izvorno s Indonezijskog vulkanskog otočja, klinčići su došli u Europu preko Aleksandrije u rimsko doba. Otočje je bilo pod Portugalcima, a kasnije Nizozemcima koji su pod svaku cijenu branili svoj monopol sve dok 1772. godine francuski činovnik nije prokrijumčario sadnicu na Mauricijus.

Danas su Zanzibar, Madagaskar i Pemba u Tanzaniji glavni izvoznici, dok Indonezija sama potroši gotovo sav svoj urod.

Smrvljeni klinčići svoju izrazitu toplinu daju većini masala i curry mješavinama, five spice mješavini, berbere mješavini.

Klinčići dobre kvalitete imaju crvenkasto smeđe stabljike i svjetliju krunu. Grubi su na dodir i trebali bi čisto puknuti kad bi se prelomili.

OKUS

Aroma klinčića je topla s notama papra i kamfora. Okus je voćni i oštar, papren i gorak, blago odrveni usnu šupljinu. Kao i kod pimenta, esencijalno ulje eugenol zaslužno je za njegov karakterističan okus.
Upotrebljavaju se osušene stabljike cvjetova.

UPOTREBLJAVA SE cijeli sušeni i u prahu.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Cijeli klinčići uvelike se razlikuju u veličini i izgledu no trebali bi biti čisti i neoštećeni. Dobri klinčići izlučuju male količine ulja ako se stisnu noktom. Izdržati će više od godinu dana u zatvorenoj posudi. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Klinčić se treba upotrebljavati šparno jer može lako preuzeti okuse. Jednako dobro paše u slana i slatka jela. Skoro svugdje se stavljaju u pekarske proizvode, deserte i namaze.

U Europi se upotrebljavaju kod kiseljenja ili u kombinaciji s drugim začinima, Francuzi ubodu klinčiće u luk kod pripreme ragua, temeljaca ili umaka, a Englezi ga ponekad preobilato koriste u pitama od jabuke.

U Indoneziji ih upotrebljavaju pomješane sa duhanom za popularne kretek cigarete koje pucketaju i daju divnu aromu dok se puše.

BITAN JE za quatre epices, five spice, garam masalu.

DOBAR JE s jabukama, ciklom, crvenim zeljem, mrkvom, čokoladom, šunkom, lukom, narančom, svinjetinom, bundevom, slatkim krumpirom.

DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, lovorom, kardamomom, cimetom, čilijem, korijandrom, curry lišćem, komoračem, đumbirom, maceom, muškatnim oraščićem.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1352 kJ/ 323 kcal
Masti 21.01 g
- od kojih zasićene masne kiseline 5.4 g
Ugljikohidrati 61.2 g
- od kojih šećeri 2.4 g
Proteini 6 g
Sol 0.0243 g
Vlakna 34.2 g
Mapa podrijetla
Preporučamo
Product-image-SPRITZ.png
Balsam Spritz 250ml
20,79 €
dimljena-sol-hickory_Product-image-800x600px.jpg
Sol dimljena hickory
2,98 €
Limenka Chimichurri1.jpg
Limenka chimichurri 30g
2,93 €
Cimet Cassia BIO 8cm.jpg
Cimet Cassia BIO 8cm
1,78 €
5000198 - Natrijev Glutamat E621
Natrijev glutamat E621
1,58 €
kukuruz čili.jpg
Kukuruz jumbo čili
2,49 €
5001170 - Kikiriki - Wasabi - Ravioli Zeleni
Kikiriki wasabi
1,84 €
Mlinac papar češnjak.jpg
Mlinac papar češnjak 60g
5,81 €
zvjezdasti anis cijeli.jpg
Zvjezdasti anis cijeli
3,56 €
1000029 - Začin za grill piletinu
Začin za grill piletinu
1,58 €

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Beef cover.jpg

Boeuf Bourgignon

Zahladilo je i tako nam pašu comfort food jela. Stoga danas donosimo recept za jedan klasik francuske kuhinje kojega je dodatno proslavila slavna TV kuharica Julia Child za koju se kaže da je čitavu Ameriku naučila kuhati. Veliki sočni komadi govedine, gusti mesni umak na bazi vina, veliki komadi povrća i aromatične gljive ugrijat će vas i pružiti upravo ono što trebate u hladnim zimskim danima. 

Ostvarite popust!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu