Kim sjeme prah

Šifra artikla: 5000781
13,71 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kim sjeme prah

Šifra artikla: 5000781

Carum carvi

Kim je izdržljiva biljka iz obitelji umberlliferae porijeklom iz Azije i Sjeverne i Centralne Europe. Uzgaja se kao dvogodišnja biljka, ne samo u zemljama iz kojih potječe već i u Maroku, SAD-u i Kanadi.

Rimljani su ga upotrebljavali s povrćem i ribom, srednjevjekovni kuhari za začinjavanje juha te jela od graha ili kupusa. U 17. st. u Engleskoj bio je popularan u kruhu, kolačima i u pečenom povrću, a obloženi šećerom od sjemena su se radili bomboni.

U današnje vrijeme najveći proizvođači su Nizozemska i Njemačka.

Eterična ulja daju okus alkoholnim pićima kao što su aquavit i Kummel.

OKUS

Kim ima oštru aromu, koja je kao i okus topla i gorko-slatka, oštro začinjena, s notom sušene narančine kore i blagom, ali dugotrajnom naznakom anisa.

UPOTREBLJAVAJU SE suhe sjemenke i ponekad mladi listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Sjeme kima se najčešće može kupiti mljeveno, ali ga je najbolje koristiti i kupovati cijelog i takav može stajati najmanje 6 mjeseci u dobro zatvorenoj posudi. Sjeme je lako samljeti ili stucati prema potrebi, ali jednom samljeveno brzo izgubi jačinu.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Centralnoj Europi, posebice u židovskoj kuhinji s tog područja, kim se koristi za začinjavanje crnog ili raženog kruha, krekera, kolača s makom, kobasica, kupusa, juha i složenaca. Mnogim južno Njemačkim i Austrijskim jelima daje njihov karakterističan okus, bilo u integralnom kruhu ili pečenoj svinjetini; upotrebljava se u coleslaw (salati od kupusa) i u kombinaciji s borovicom za kiseli kupus.

Ide uz sir Munster u Alzasu, a koristi se i kod izrade Geromea, još jednog lokalnog sira.

Kim se upotrebljava u kuhinji sjeverne Afrike, najviše u jelima od povrća te u začinskim mješavinama kao što su Tuniški tabil i harissa. U Maroku postoji tradicionalna juha od kima - kao i u Mađarskoj, gdje vidljivo dolazi do izražaja u gulašu.

Spominjanje kima u indijskim receptima često proizlazi iz krivog prijevoda riječi za kumin; sami kim koristi se samo u sjevernoj Indiji – raste divlje na Himalaji. Turski recepti mogu navoditi "crni kim" koji nije pravi kim već nigella.

Mladi listovi, manje opori nego sjeme, a koji su u okusu i izgledu slični kopru, interesantni su dodatak salatama, juhama, ili svježem bijelom siru. Dobar su ukras lagano kuhanom mladom povrću te drugim jelima u kojima se može koristiti peršin.

BITAN JE za tabil i harissu.

DOBAR S jabukama, kruhom, kupusom, patkom, guskom, rezancima, lukom, svinjetinom, krumpirom i drugim korjenastim povrćem, kiselim kupusom, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRA sa korijanderom, češnjakom, borovicom, peršinom, timjanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1570 kJ/ 375 kcal
Masti 22.3 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.5 g
Ugljikohidrati 44.2 g
- od kojih šećeri 2.3 g
Proteini 17.8 g
Sol 0.0168 g
Vlakna 10.5 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000843 - Jagode Sušene Zaslađene Bez Azo
Jagode sušene zaslađene
18,53 kn
5000085 - Yoga
Yoga
23,83 kn
Product-image-home chef temeljac.png
Home Chef Povrtni Temeljac 0,5l
48,54 kn
5000062 - Ayurveda Men's Activity
Ayurveda Men's Activity
23,81 kn
Product-image-mahune epruveta.jpg
Vanilija mahuna Madagaskar 16/18 u epruveti
39,99 kn
paprika baranjska slatka.jpg
Paprika crvena - hrvatska mljevena slatka
12,19 kn
5001003 - Kakao Komadići
Kakao komadići
13,86 kn
5000243 - Krasuljica List
Krasuljica list
9,15 kn
5001355 - čili Chipotle Mrvljeni 3-5mm
Čili chipotle mrvljeni 3-5mm
21,08 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram