Kim sjeme

Šifra artikla: 5000234
1,81 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kim sjeme

Šifra artikla: 5000234

Carum carvi

Kim je izdržljiva biljka iz obitelji umberlliferae porijeklom iz Azije i Sjeverne i Centralne Europe. Uzgaja se kao dvogodišnja biljka, ne samo u zemljama iz kojih potječe već i u Maroku, SAD-u i Kanadi.

Rimljani su ga upotrebljavali s povrćem i ribom, srednjevjekovni kuhari za začinjavanje juha te jela od graha ili kupusa. U 17. st. u Engleskoj bio je popularan u kruhu, kolačima i u pečenom povrću, a obloženi šećerom od sjemena su se radili bomboni.

U današnje vrijeme najveći proizvođači su Nizozemska i Njemačka.

Eterična ulja daju okus alkoholnim pićima kao što su aquavit i Kummel.

OKUS

Kim ima oštru aromu, koja je kao i okus topla i gorko-slatka, oštro začinjena, s notom sušene narančine kore i blagom, ali dugotrajnom naznakom anisa.

UPOTREBLJAVAJU SE suhe sjemenke i ponekad mladi listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Sjeme kima se najčešće može kupiti mljeveno, ali ga je najbolje koristiti i kupovati cijelog i takav može stajati najmanje 6 mjeseci u dobro zatvorenoj posudi. Sjeme je lako samljeti ili stucati prema potrebi, ali jednom samljeveno brzo izgubi jačinu.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Centralnoj Europi, posebice u židovskoj kuhinji s tog područja, kim se koristi za začinjavanje crnog ili raženog kruha, krekera, kolača s makom, kobasica, kupusa, juha i složenaca. Mnogim južno Njemačkim i Austrijskim jelima daje njihov karakterističan okus, bilo u integralnom kruhu ili pečenoj svinjetini; upotrebljava se u coleslaw (salati od kupusa) i u kombinaciji s borovicom za kiseli kupus.

Ide uz sir Munster u Alzasu, a koristi se i kod izrade Geromea, još jednog lokalnog sira.

Kim se upotrebljava u kuhinji sjeverne Afrike, najviše u jelima od povrća te u začinskim mješavinama kao što su Tuniški tabil i harissa. U Maroku postoji tradicionalna juha od kima - kao i u Mađarskoj, gdje vidljivo dolazi do izražaja u gulašu.

Spominjanje kima u indijskim receptima često proizlazi iz krivog prijevoda riječi za kumin; sami kim koristi se samo u sjevernoj Indiji – raste divlje na Himalaji. Turski recepti mogu navoditi "crni kim" koji nije pravi kim već nigella.

Mladi listovi, manje opori nego sjeme, a koji su u okusu i izgledu slični kopru, interesantni su dodatak salatama, juhama, ili svježem bijelom siru. Dobar su ukras lagano kuhanom mladom povrću te drugim jelima u kojima se može koristiti peršin.

BITAN JE za tabil i harissu.

DOBAR s jabukama, kruhom, kupusom, patkom, guskom, rezancima, lukom, svinjetinom, krumpirom i drugim korjenastim povrćem, kiselim kupusom, rajčicama.

DOBRO SE KOMBINIRA sa korijanderom, češnjakom, borovicom, peršinom, timjanom.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 375 kcal
Masti 22 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.5 g
Ugljikohidrati 44 g
- od kojih šećeri 2.3 g
Proteini 18 g
Sol 0.0168 g
Vlakna 11 g
Mapa okusa
Preporučamo
5001357 - Kava Super Bar
Kava Super Bar
7,21 €
1000065 - Za'atar
Za'atar (zatar, zahtar, zaatar)
2,06 € 1,75 €
5000776 - Piskavica Prah
Piskavica prah
2,38 €
5000558 - Sol Crvena Hawaii Krupna
Sol crvena Hawaii krupna
1,80 €
Limenka Zaatar-1.webp
Limenka Za'atar 25g (zatar, zahtar, zaatar)
2,26 € 1,92 €
1000074 - Sol Mediteran Za Mlinac
Sol Mediteran za mlinac
2,51 € 2,13 €
Mlinac Vesela sol.jpg
Mlinac vesela sol 70g
4,98 €
Limenka Chimichurri1.jpg
Limenka chimichurri 30g
2,93 €
Blackcurrant.webp
Blackcurrant
3,49 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-taljanska jela3.jpg

Špageti aglio, olio e peperoncino

Špageti s češnjakom, uljem i ljutom papričicom klasično su jelo talijanske tradicije – jednostavno, ukusno i ono najbitnije brzo gotovo. 

Blog-homepage-čakalaka.jpg

Chakalaka - Južnoafrički pikantni prilog od povrća

Osvježavajući pikantni prilog od rajčice i graha koji će izazvati vaše okusne pupoljke! 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu