Kardamom crni cijeli

Šifra artikla: 5000214
41,09 kn
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kardamom crni cijeli

Šifra artikla: 5000214

Cardamomum amomum

Za razliku od zelenog kardamoma, smeđi ili crni kardamom potječe sa Himalaja, gdje se obično uzgaja u šumskoj hladovini u blizini hladnih potoka ili rijeka. Plantaže se obično prostiru na predjelima na kojima je nekad bila uzgajana divlja stoka.

Vrtovi smeđeg kardamoma traju preko 25 godina, a na području Nepala i Butana postoji veliki broj onih koji su stariji od 100 godina.

Kao i njegov zeleni rođak, smeđi kardamom je višegodišnja biljka koja raste iz gomolja. Ima dugačko kopljasto lišće koje može izrasti i do 2 m u visinu s 25-30 žutih cvjetova koji se nalaze relativno blizu tla. Ovalni plodovi koji se formiraju nakon cvjetanja dugački su oko 2,5 cm i 1 cm široki. Kada sazriju poprime tamno crvenu do ljubičastu boju te unutar ljuske sadrže crne sjemenke.

Branje smeđeg kardamoma zanimljivo je iz razloga što se plodovi teško spaze. Naime oni se nalaze u podnožju biljke skriveni među lišćem.

Sušenje smeđeg kardamoma odvija se na način da se friško ubrani plodovi rasprostru i stave u sjenu na otprilike tjedan dana, nakon čega se stavljaju iznad tinjajuće vatre koji ubrza proces sušenja, sjemenkama daje smeđu boju kao i karakterističnu notu dima.

OKUS

Sjemenke imaju dimljen (katranast) miris, a okus na borovinu s dimljeno-zemljastom notom. Najčešće se upotrebljavaju da bi dodali dubinu raznim začinskim mješavinama.

UPOTREBLJAVAJU SE sušene sjemenke.

KUPOVINA I ČUVANJE

Kupujte cijele plodove i čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi. Mljeveni plodovi i sjemenke brzo gube eterična ulja pa preporučujemo mljevenje prema potrebi.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Za razliku od zelenog kardamoma koji se smatra začinom koji “hladi”, smeđi ili crni kardamom smatra se začinom koji “grije”.

Važan je sastojak u kombinaciji sa klinčićem, cimetom i crnim paprom u bilo kojoj verziji garam masale, mješavini začina koja se može dodati jelu na početku kuhanja ili se posipavati po već serviranom jelu.
Smeđi kardamom također se može upotrebljavati kao začin kod kiseljenja.

Izuzme li se činjenica da se smeđi kardamom nekad upotrebljava kao inferiorna zamjena za zeleni te ga se shvati kao sasvim drugi začin, otkriti će te koliko može biti koristan.

Smeđi kardamom nezaobilazan je začin u bilo kojoj verziji tandoori pripreme jela.

Ako recept zahtijeva kardamom onda se sigurno misli na zeleni kardamom, ukoliko recept zahtjeva smeđi ili crni kardamom, to će u receptu biti naglašeno.

BITAN JE za garam masalu, tandoori mješavine te indijske curry mješavine.

DOBAR JE s pilafma i drugim jelima od riže, mesnim i povrtnim curryima, u kineskim temeljcima, azijskim juhama te kao marinada za pečena mesa.

DOBRO SE KOMBINIRA sa ajowanom, čilijem, cimetom, pimentom, sjemenkama korijandera, kuminom, đumbirom, zelenim kardamomom, gorušicom, paprikom, paprom, zvjezdastim anisom, kurkumom, muškatnim orahom, jogurtom.

Mapa podrijetla
Naša preporuka
mussini malina.jpg
Mussini crema malina 150ml
58,45 kn
5001359 - Kava Oro Cream
Kava Oro Cream
12,83 kn 10,27 kn
5000157 - Čili Bhut Joloki Prah 400.000 Shu
Čili bhut joloki prah
28,24 kn
5000063 - Ayurveda Women's Activity
Ayurveda Women's Activity
23,10 kn
5000085 - Yoga
Yoga
21,86 kn
mussini balzamični ocat.jpg
Balzamični ocat Mussini 500ml
26,47 kn
bio papar benglaski.jpg
Papar bengalski BIO
21,25 kn
cimet ceylon štapići 10cm.jpg
Cimet ceylon štapići 7,5cm BIO
19,21 kn
Product-image-a4p-m3.jpg
Mužar A4p-M3 mramor choco 130mm
179,00 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-pavlove.jpg

Pavlove tortice s kremom

Pavlove tortice s okusom naranče ili limuna savršena su poslastica za kraj ljeta! 

Blog-homepage-tonka tart.jpg

Lagani ljetni tart

Lagani, kremasti tart s okusom aromatične tonke neće vas ostaviti ravnodušnima ovog ljeta.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram