Poštovani, zbog većeg obujma vaših narudžbi ispričavamo se na mogućem dužem čekanju. Vaša Harissa!

Kakao prah 10-12% BIO

Šifra artikla: 5000878
1,52 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Kakao prah 10-12% BIO

Šifra artikla: 5000878

Theobroma cacao

Sjemenke kakao dobivaju se od malog drva koje raste na području tropskih šuma Sj. i J. Amerike. Njegovi plodovi, tj. sjemenke, koriste se za čokoladu, kakao maslac i likere.

Maje su štovale kakao boga, a Azteci su kakao koristili kao novac. U Europu je došao preko španjolskih osvajača u 16. st., a do industrijske revolucije bio je hrana elite i kraljevskih dvorova.

Danas se drvo kakaa najviše uzgaja na Obali Bjelokosti i u Ghani

OKUS

Sjemenke kakaa su orašastog i blago gorkog okusa, a mogu se jesti sirove. Finije sorte kakao su manje gorke te su okusa sličnog čokoladi za kuhanje.

Tostirane sjemenke kakaa variraju između blagih i aromatičnih te gorkih, koje su duže pržene. 

UPOTREBLJAVAJU SE sjemenke, maslac, prah.

KUPOVINA I ČUVANJE

Najbolje ga je kupiti na tržnicama i farmama u Dominikanskoj republici, Ghani ili Madagaskaru, a ako nemate vremena proputovati svijetom zbog sjemenki kakaa, možete ih kupiti u specijaliziranim trgovina ili supermarketima. Preporuča se upotreba nezaslađenog kakaa u prahu kako bi se mogla kontrolirati doza slatkoće.

Sjemenke kakaa mogu trajati dvije godine, ali s vremenom gube jačinu okusa. Kakao u prahu može trajati i do godinu dana ako se čuva na hladnom i suhom mjestu. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Najpoznatija upotreba kakao je za čokoladu. Ona se dobiva miješanjem paste dobivene od kakao sjemenki s kakao maslacem i šećerom. 

Kakao je odlična zamjena za čokoladu za kuhanje te je česti sastojak u paleo desertima. 

Maslac od kakaa dobiva se od najmasnijeg dijela sjemenke, bijele je boje te ima bogatu strukturu, a koristi se za kolače. Micanjem masnog dijela dobiva se kakao u prahu koji se koristi za razne slastice, kekse, torte, a može se dodavati i u smoothije ili kave. Za podizanje okusa koristi se sa zobenim žitaricama, a omiljeni je sastojak za truffle kolače, browniese i za posipanje po palačinkama.

DOBAR JE s voćem, kolačima, palačinkama, mentom, piletinom, macadamia orasima, kavom, crnim čajem.

Nije Alkaliziran.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 955 kJ/ 228 kcal
Masti 13.7 g
- od kojih zasićene masne kiseline 8.1 g
Ugljikohidrati 57.9 g
- od kojih šećeri 33.2 g
Proteini 16.6 g
Sol 0.021 g
Vlakna 33.2 g
BIO BIO
Mapa podrijetla
Naša preporuka
web_biseri-roza-i-bijela.jpg
Perle za torte Biseri Roza & Bijela
1,90 €
kitchen-set-prva-web.jpg
Kitchen Set 6 Epruveta
23,78 €
azur-posip-za-torte_web.jpg
Šećerni posip za torte Azurni
3,04 €
zelena_Product-image-800x600px.jpg
Torbica Zelena
16,05 €
web_omega-fruit.jpg
Posip za torte Omega Fruit šareni
1,98 €
crvena_Product-image-800x600px.jpg
Torbica-Čaj Crvena
13,27 €
web-posip-zlatni.jpg
Šećerni posip za torte Zlatni
3,04 €
web_posip-azurni.jpg
Posip za torte Azurni
1,98 €
web_posip-ruzicasti.jpg
Šećerni posip za torte Ružičasti
3,04 €
web_šareni-biseri.jpg
Perle za torte Biseri šareni
1,90 €

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
pfeffer1_Blog-homepage-960x655px.jpg

Biftek u umaku od papra

Home Chef umak od četiri vrste papra će vas poštedjeti sati iskuhavanja goveđeg temeljca i vrhnja, a rezultat će biti fantastičan, vjerujte nam!

kesten_Blog-homepage-960x655px.jpg

Parfe torta od kestena

Torta koja se ne peče! Oduševit će sve goste, a posebno je draga djeci.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram