Gorušica žuta mljevena

Šifra artikla: 5000200
9,61 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Gorušica žuta mljevena

Šifra artikla: 5000200

Brassica species

Crna gorušica, B. nigra i bijela ili žuta, B. Alba, potječu iz južne Europe i zapadne Azije, smeđa, B. Juncea, iz Indije.

Bijela gorušica dugo je bila udomaćena u Europi i Sjevernoj Americi. Rimljani, koji su pripremili gorušicu, donijeli su biljku u Englesku. U srednjovjekovnoj Europi gorušica je bila jedan od začina koji su si ljudi mogli priuštiti.

Francuzi su u 18. st. počeli dodavati i druge sastojke, dok su Englezi pročistili prah uklanjajući ljuskice prije mljevenja koštice.

Danas se sjeme gorušice najviše upotrebljava u proizvodnji senfa.

OKUS

Sjeme gorušice kao takvo nema nikakvu aromu. Kada ga se samelje ima opor miris, a kuhanjem otpušta ljutu, zemljanu aromu.

Kada ih se žvaće crne sjemenke imaju snažnu aromu; smeđe su lagano gorkaste, zatim ljute i aromatične; veće, bijele sjemenke na početku imaju laganu slatkoću.

UPOTREBLJAVA SE suho sjeme, prah

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Sjeme bijele i smeđe gorušice naširoko je dostupno. Crno sjeme je teško naći; u zamjenu možete koristiti smeđe, ali je dosta slabije.

Mljevena bijela gorušica relativno je gruba i sadrži ljuskice. Prah gorušice je fino prosijano brašno nastalo od koštica sjemena; njegova svijetla žuta boja dolazi od nadodane kurkume.

Gorušica u svim oblicima može stajati dugo ukoliko je čuvate na suhom.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U kuhinjama Zapada cijelo sjeme bijele gorušice koristi se prvenstveno kao začin za kiseljenje povrća i konzerviranje te u marinadama i senfu.

Smeđe sjeme (poznato kao rai) u Indijskoj kuhinji polako istiskuje crnu gorušicu. Imaju istaknutu ulogu u kuhinji južne Indije, gdje se cijelo sjeme prvo prži na suho ili zagrijava na vrućem ulju ili maslu kako bi otpustilo orašasti okus za tadka ili baghar. Jela nisu opora jer vruće ulje ne aktivira mirozinazu.

U Bengalu, mljeveno svježe sjeme koristi se za paste u curryjima, posebice ribu u umaku od gorušice.

Ulje gorušice, duboko je zlatno i dosta oporo. Radi se od sjemena smeđe gorušice i nekoliko nižih vrsta. Široko je rasprostanjeno kao ulje za kuhanje, najviše u Bengalu, gdje se zagrijava do stupnja dimljenja, zatim hladi prije upotrebe. Njegov pikantni okus doprinosi karakterističnom okusu mnogih indijskih jela.

Gorušica u prahu začinjuje barbecue umake i mesna jela te dobro ide uz većinu korjenastog povrća. S obzirom da toplina raspršuje njezinu jačinu dodajte je na kraju kuhanja.

Ne upotrebljava se samo sjeme biljke. Svježe proklijale klice se često koriste u salatama. U Japanu, a sada i Europi, prekrasna, pernata mizuna se uzgaja kao salata; dolazi do izražaja uz kinesku crvenu gorušicu i druge vrste u gurmanskim mješavinama.

Isjeckani listovi čine ugodan ukras korjenastom povrću te salatama od krumpira i rajčice. U Vijetnamu se listovi koriste za zamatanje punjenja za svinjetinu, račiće i bilje.

DOBRA S jabučnim octom, voćem, curryem, čili, kurkuma, kumin. 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 469 kcal
Masti 28.76 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1.46 g
Ugljikohidrati 34.94 g
- od kojih šećeri 6.79 g
Proteini 24.94 g
Sol 0.05 g
Vlakna 14.7 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000061 - Ayurveda Pitta Balance
Ayurveda Pitta Balance
24,86 kn
Product-image-kava siva.jpg
Kapsula Nespresso Argento Srebrna 1 Kom
3,20 kn
1000034 - Kuhano Vino
Kuhano vino
22,94 kn
5000078 - Orange-Grapefruit
Orange Grapefruit
21,87 kn
5000099 - Bon Tea Chocolate-Coconut
Bon Tea Chocolate-Coconut
19,42 kn
Product-image-muscovado light.jpg
Šećer muscovado light
17,07 kn
Product-image-DENSO.png
Balzamički ocat 5 medalja 250ml denso
202,49 kn
5000062 - Ayurveda Men's Activity
Ayurveda Men's Activity
23,81 kn
5000388 - Rinfuza Ocat đumbir
Rinfuza ocat đumbir
36,33 kn
5001355 - čili Chipotle Mrvljeni 3-5mm
Čili chipotle mrvljeni 3-5mm
21,08 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram