Galangal prah

Šifra artikla: 5000197
1,82 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Galangal prah

Šifra artikla: 5000197

Alpinia species

Postoje dvije glavne vrste galangala: greater (veliki) galangal (A. Galanga), koji potječe s Jave, i lesser (mali) galangal (A. Officinarum), porijeklom iz kontinentalnih regija Južne Kine.

Greater galangal je viši od lesser galangala i ima veće gomolje. Oba se galangala uzgajaju po cijeloj Jugoistočnoj Aziji, Indoneziji i Indiji. Popularnost lesser galangala odavno je pala u usporedbi s greater galangalom, koji se i dalje koristi u kuhinji, uglavnom u Jugoistočnoj Aziji. Engleski naziv proizlazi od arapskog khalanjan.

OKUS

Aroma greater galangala je blago đumbirna i kamforna; okus ima limunastu kiselost s mirisom koji podsjeća na pomiješanost đumbira i kardamoma. Lesser galangal je više jedak, s prizvukom eukaliptusa; okus mu je pikantan, a podsjeća na pomiješani papar i đumbir.

UPOTREBLJAVA SE gomolj.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Svježi greater galangal može se kupiti na Azijskim tržnicama, vjerojatno pod lokalnim imenom - na Tajlandu se zove kha, lengkuas u Malaziji i laos u Indoneziji – ili se zove Laos, Siamese te Tajlandski đumbir.

Može stajati 2 tjedna i može se zamrznuti. Više su rasprostranjene sušene ploške ili galangal u prahu. Galangal u prahu, u dobro zatvorenoj posudi može stajati do 6 mjeseci; u ploškama ili cijeli može zadržati okus najmanje godinu dana.

Konzervirani galangal može zamijeniti svježi, no dobro ga isperite prije upotrebe.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Jugoistočnoj Aziji greater galangal se upotrebljava u curryjima i složencima, u sambalima, satayima, juhama i umacima. Na Tajlandu je osnovni sastojak u nekim curry mješavinama, kao što je i u laksa začinima u Malajskoj Nonya kuhinji.

U Tajlandskoj kuhinji upotrebljava ga se u jelima u kojima bi druge azijske kuhinje upotrijebile đumbir, naročito kako bi se neutralizirali mirisi ribe i morskih plodova.

Dobar je u juhama i mnogim ljutim i kiselim juhama: daje ključnu aromu tom kha kai-ju, popularnoj juhi od piletine i kokosovog mlijeka.

Kao i đumbir, svježi se galangal lako čisti, riba ili sjecka. Uvijek ga se radije koristi nego sušeni, iako se sušene ploške uvijek mogu dodati juhama i složencima (prvo ih namačite u toploj vodi 30 minuta), a te bi ploškice trebalo izvaditi prije posluživanja jer su neugodno drvenaste za žvakanje.

Galangal u prahu koristi se u začinskim mješavinama po cijelom Bliskom Istoku i kroz Sjevernu Afriku do Maroka (u ras el hanoutu).

Ribani galangal i sok od limuna upotrebljavaju se za pravljenje popularnog tonika u Jugoistočnoj Aziji.

Upotreba lesser galangala ograničena je na tonik i ljekovite juhe.

BITAN JE za Tajlandske curry paste, ras el hanout

DOBAR JE s piletinom, ribom i morskim plodovima

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 10 kcal
Masti 0 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 3 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 0 g
Sol 0 g
Vlakna 0 g
Mapa okusa
Preporučamo
Limenka Paprika dimljena slatka.jpg
Limenka paprika dimljena slatka, 40g
3,00 €
Mlinac Grill Fish Classic1.jpg
Mlinac Grill Fish Classic 60g
5,58 €
5000171 - Čili Vlasi "Angel Hair"
Čili vlasi
1,74 €
5000242 - Korijander List Cilantro
Korijander list Cilantro
2,64 €
5001350 - Sol Maestral Začinska Sol
Maestral začinska sol
2,34 €
mango.jpg
Mango Chutney 195g
8,63 €
Mlinac sol Mediteran.jpg
Mlinac sol Mediteran 70g
4,98 € 4,23 €
5000098 - Blood Orange
Crni čaj Blood Orange
3,11 €
Cimet Ceylon Alba.jpg
Cimet Ceylon Alba štapići 13cm
3,87 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-taljanska jela3.jpg

Špageti aglio, olio e peperoncino

Špageti s češnjakom, uljem i ljutom papričicom klasično su jelo talijanske tradicije – jednostavno, ukusno i ono najbitnije brzo gotovo. 

Blog-homepage-čakalaka.jpg

Chakalaka - Južnoafrički pikantni prilog od povrća

Osvježavajući pikantni prilog od rajčice i graha koji će izazvati vaše okusne pupoljke! 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu