Galangal prah

Šifra artikla: 5000197
10,41 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Galangal prah

Šifra artikla: 5000197

Alpinia species

Postoje dvije glavne vrste galangala: greater (veliki) galangal (A. Galanga), koji potječe s Jave, i lesser (mali) galangal (A. Officinarum), porijeklom iz kontinentalnih regija Južne Kine.

Greater galangal je viši od lesser galangala i ima veće gomolje. Oba se galangala uzgajaju po cijeloj Jugoistočnoj Aziji, Indoneziji i Indiji. Popularnost lesser galangala odavno je pala u usporedbi s greater galangalom, koji se i dalje koristi u kuhinji, uglavnom u Jugoistočnoj Aziji. Engleski naziv proizlazi od arapskog khalanjan.

OKUS

Aroma greater galangala je blago đumbirna i kamforna; okus ima limunastu kiselost s mirisom koji podsjeća na pomiješanost đumbira i kardamoma. Lesser galangal je više jedak, s prizvukom eukaliptusa; okus mu je pikantan, a podsjeća na pomiješani papar i đumbir.

UPOTREBLJAVA SE gomolj.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Svježi greater galangal može se kupiti na Azijskim tržnicama, vjerojatno pod lokalnim imenom - na Tajlandu se zove kha, lengkuas u Malaziji i laos u Indoneziji – ili se zove Laos, Siamese te Tajlandski đumbir.

Može stajati 2 tjedna i može se zamrznuti. Više su rasprostranjene sušene ploške ili galangal u prahu. Galangal u prahu, u dobro zatvorenoj posudi može stajati do 6 mjeseci; u ploškama ili cijeli može zadržati okus najmanje godinu dana.

Konzervirani galangal može zamijeniti svježi, no dobro ga isperite prije upotrebe.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Jugoistočnoj Aziji greater galangal se upotrebljava u curryjima i složencima, u sambalima, satayima, juhama i umacima. Na Tajlandu je osnovni sastojak u nekim curry mješavinama, kao što je i u laksa začinima u Malajskoj Nonya kuhinji.

U Tajlandskoj kuhinji upotrebljava ga se u jelima u kojima bi druge azijske kuhinje upotrijebile đumbir, naročito kako bi se neutralizirali mirisi ribe i morskih plodova.

Dobar je u juhama i mnogim ljutim i kiselim juhama: daje ključnu aromu tom kha kai-ju, popularnoj juhi od piletine i kokosovog mlijeka.

Kao i đumbir, svježi se galangal lako čisti, riba ili sjecka. Uvijek ga se radije koristi nego sušeni, iako se sušene ploške uvijek mogu dodati juhama i složencima (prvo ih namačite u toploj vodi 30 minuta), a te bi ploškice trebalo izvaditi prije posluživanja jer su neugodno drvenaste za žvakanje.

Galangal u prahu koristi se u začinskim mješavinama po cijelom Bliskom Istoku i kroz Sjevernu Afriku do Maroka (u ras el hanoutu).

Ribani galangal i sok od limuna upotrebljavaju se za pravljenje popularnog tonika u Jugoistočnoj Aziji.

Upotreba lesser galangala ograničena je na tonik i ljekovite juhe.

BITAN JE za Tajlandske curry paste, ras el hanout

DOBAR JE s piletinom, ribom i morskim plodovima

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 10 kcal
Masti 0 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 3 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 0 g
Sol 0 g
Vlakna 0 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
Product-image-d7p-m3.jpg
Mužar D7p-M3 mramor polirani čoko 120mm
159,00 kn
Product-image-homechef goveđi temeljac gotovi.png
Home Chef Goveđi Demi Glace 250ml
43,89 kn
Product-image-a4p-m3.jpg
Mužar A4p-M3 mramor choco 130mm
179,00 kn
papar rozi.jpg
Papar rozi zrno
20,48 kn
5000065 - Ayurveda Ginger Fresh
Ayurveda Ginger Fresh
22,87 kn
Product-image-SPRITZ.png
Balsam Spritz 250ml
130,53 kn
Product-image-crema klasik.jpg
Mussini klasična glazura 150ml
58,45 kn
5000386 - Rinfuza Ocat Borovnica
Rinfuza ocat borovnica
36,33 kn
5000157 - Čili Bhut Joloki Prah 400.000 Shu
Čili bhut joloki prah
28,24 kn
liquid smoke.jpg
Old Texas tekući dim hickory smoke 148ml
83,23 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-medenjaci recept.jpg

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci

Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram