Poštovani, zbog povećanog broja narudžbi za vrijeme HARISSINOG rođendana, dostava može trajati malo više od uobičajenog (5 do 7 radnih dana), na čemu se unaprijed ispričavamo.

Galangal korijen komadići 2-5mm

Šifra artikla: 5000196
3,21 €
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Galangal korijen komadići 2-5mm

Šifra artikla: 5000196

Alpinia species

Postoje dvije glavne vrste galangala: greater (veliki) galangal (A. Galanga), koji potječe s Jave, i lesser (mali) galangal (A. Officinarum), porijeklom iz kontinentalnih regija Južne Kine.

Greater galangal je viši od lesser galangala i ima veće gomolje. Oba se galangala uzgajaju po cijeloj jugoistočnoj Aziji, Indoneziji i Indiji. Popularnost lesser galangala odavno je pala u usporedbi s greater galangalom, koji se i dalje koristi u kuhinji, uglavnom u Jugoistočnoj Aziji. Engleski naziv proizlazi od arapskog khalanjan.

OKUS

Aroma greater galangala je blago đumbirna i kamforna; okus ima limunastu kiselost s mirisom koji podsjeća na pomješanost đumbira i kardamoma. Lesser galangal je više jedak, s prizvukom eukaliptusa; okus mu je pikantan, a podsjeća na pomiješani papar i đumbir.

UPOTREBLJAVA SE gomolj.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Svježi greater galangal može se kupiti na Azijskim tržnicama, vjerojatno pod lokalnim imenom - na Tajlandu se zove kha, lengkuas u Malaziji i laos u Indoneziji – ili se zove Laos, Siamese te Tajlandski đumbir.

Može stajati 2 tjedna i može se zamrznuti. Više su rasprostranjene sušene ploške ili galangal u prahu. Galangal u prahu, u dobro zatvorenoj posudi može stajati do 6 mjeseci; u ploškama ili cijeli može zadržati okus najmanje godinu dana.

Konzervirani galangal može zamijeniti svježi, no dobro ga isperite prije upotrebe.

UPOTREBA U KULINARSTVU

U Jugoistočnoj Aziji greater galangal se upotrebljava u curryjima i složencima, u sambalima, satayima, juhama i umacima. Na Tajlandu je osnovni sastojak u nekim curry mješavinama, kao što je i u laksa začinima u Malajskoj Nonya kuhinji.

U Tajlandskoj kuhinji upotrebljava ga se u jelima u kojima bi druge azijske kuhinje upotrijebile đumbir, naročito kako bi se neutralizirali mirisi ribe i morskih plodova.

Dobar je u juhama i mnogim ljutim i kiselim juhama: daje ključnu aromu tom kha kai-ju, popularnoj juhi od piletine i kokosovog mlijeka.

Kao i đumbir, svježi se galangal lako čisti, riba ili sjecka. Uvijek se radije koristi svježi nego sušeni, iako se sušene ploške uvijek mogu dodati juhama i složencima (prvo ih namačite u toploj vodi 30 minuta), a te bi ploškice trebalo izvaditi prije posluživanja jer su neugodno drvenaste za žvakanje.

Galangal u prahu koristi se u začinskim mješavinama po cijelom Bliskom Istoku i kroz Sjevernu Afriku do Maroka (u ras el hanoutu).

Ribani galangal i sok od limuna upotrebljavaju se za pravljenje popularnog tonika u jugoistočnoj Aziji.

Upotreba lesser galangala ograničena je na tonik i ljekovite juhe.

BITAN JE za Tajlandske curry paste, ras el hanout.

DOBAR JE s piletinom, ribom i morskim plodovima.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 0 kJ/ 70.6 kcal
Masti 0.6 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 15.3 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 1.2 g
Sol 11.8 g
Vlakna 2.4 g
Mapa okusa
Preporučamo
filter vrećice.jpg
Vrećice za čaj 64/1
10,51 €
5001188 - Sol Zelena Hawaii Krupna Bamboo Jade
Sol zelena Hawaii krupna
2,61 €
5000245 - Kumin Sjeme
Kumin sjeme
2,90 €
Šalica gus s tanjurićem.jpg
Gus šalica s tanjurićem 0,15 L
23,09 €
5000074 - Kopriva
Kopriva
2,94 €
liquid smoke.jpg
Old Texas tekući dim Hickory Smoke 148ml
13,26 €
5000078 - Orange-Grapefruit
Orange Grapefruit
3,48 €
Limenka Paprika dimljena slatka.jpg
Limenka paprika dimljena slatka, 40g
3,00 €
coffee_tea_1l.jpg
Coffee/Tea Maker 1l
59,74 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Recept za Piletinu s Pumpkin Spice.jpg

Pečeno pile s Pumpkin Spice

Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!

 

 

Harissa_ramen_juhe_temeljci_3.jpg

HARISSA Ramen juhe i temeljci

​Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu