Đumbir sušeni ploške

Šifra artikla: 5002025
18,88 kn 15,10 kn
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Đumbir sušeni ploške

Šifra artikla: 5002025

Zingiber officinale

Sušeni đumbir mnogo se češće koristi u blisko istočnim i europskim jelima nego onaj svježi. Razlog leži u tome što se đumbir za vrijeme putovanja karavanskim rutama osušio i kao takav stizao na ova područja.

Đumbir su u svojoj kuhinji upotrebljavali Asirčani i Babilonci, također su ga koristili Egipćani, Grci i Rimljani.

Za đumbirom je bila tolika pomama da se već do 9. st. đumbir upotrebljavao kao stolni začin. Oko 16. st. Španjolci i Portugalci počinju ga saditi na njihovim novoosvojenim tropskim teritorijima.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Suhi đumbir može se kupiti cijeli u komadima, ploškama ili prahu.

Prilikom kupovine kvaliteta je važna. Oni najbolje kvalitete imaju pikantan i limunast okus, dok su oni lošije kvalitete oštro ljuti, s vlaknastom strukturom.

Suhi korijen teško se melje u prah, može se ribati pomoću ribeža, međutim lakše je ako se kupuje već mljeven.

U zatvorenoj će posudi đumbir zadržati svojstva preko dvije godine.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cijeli komadi sušenog đumbira često se upotrebljavaju pri kiseljenju. 

Suhi đumbir nema isti okus kao svježi.

U Aziji suhi se đumbir koristi u mnogim pikantnim začinskim mješavinama. Na zapadu bio je jedan od temeljnih začina za spravljanje drugih začinskim mješavina, a danas se koristi u quatre epices i začinima za kiseljenje.

Izvrstan je uz mrkvu, bundevu i batat. U Arapskim zemljama, u kombinaciji sa drugim začinima upotrebljava se u taginama, couscousu i sporo kuhajućim mesnim jelima sa voćem.

 Popularan je kod spravljanja kolača i keksa, a u industriji se naveliko koristi u proizvodnji đumbirovog piva i popularnog ginger alea.

Voće i đumbir dobro se kombiniraju, pogotovo banane, kruške, ananas i naranče.

BITAN JE za berbere, curry i masala mješavine, five-spice prah, začine za kiseljenje, quatre epices, ras el hanout

VRSTE SUHOG ĐUMBIRA

Kvaliteta i okus đumbira razlikuju se ovisno o njegovom porijeklu.

U industriji, različite ocjene upućuju na to kako se đumbir pripremao prije sušenja. Oguljeni jamajkanski đumbir dugo se smatrao najkvalitetnijim zbog delikatne arome, blijede boje i praha fine teksture. Skup je i ima ga manje na zalihama.

Indija je glavni izvoznik sušenog đumbira, a đumbir najbolje kvalitete naziva se Cochin, koji je svijetlo smeđi, djelomično oguljen te ima pikantno limunast okus i miris.

Kineski sušeni đumbir više je limunast, a manje pikantan od Cochina.

Afričke vrste, prvenstveno one iz Sierra Leonea i Nigerije često su neoguljeni, obično nagrizajuće papreni s notama kamfora.

Australski đumbir ima izrazite limunske note.
 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1426 kJ/ 341 kcal
Masti 3.19 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.86 g
Ugljikohidrati 75.69 g
- od kojih šećeri 7.24 g
Proteini 7.75 g
Sol 0.14 g
Vlakna 8.52 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
5000522 - Rooibos-Honeybush Relax Bio
Rooibos honeybush relax BIO
24,84 kn
Product-image-urfa biber.jpg
Čili urfa biber mrvljeni
562,36 kn
5001355 - čili Chipotle Mrvljeni 3-5mm
Čili chipotle mrvljeni 3-5mm
21,08 kn
Product-image-curry list.jpg
Curry list sušeni
50,48 kn
SIRUP.jpg
Đumbir sirup BIO 237ml
46,34 kn
5000735 - Bio Sezam Bijeli Oljušteni
Sezam bijeli oljušteni BIO
10,16 kn 8,13 kn
good mood.jpg
Good Mood
27,75 kn
Product-image-a5p-g1.jpg
Mužar A5p-G1 granit polirani natur 170mm
275,00 kn
5000387 - Rinfuza Ocat Crvena Naranča
Rinfuza ocat crvena naranča
36,33 kn
5000028 - Cimet Cassia štapići 1-2,5cm
Cimet cassia štapići 1-2,5cm
19,74 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-bananapumpkinbread.jpg

Jesenski banana bread

Zasladite jesen s ovim apsolutnim hitom - kruhom od banane i bundeve. 

Blog-homepage-krastavci.jpg

Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci

Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram