Cimet cassia mljeveni

Šifra artikla: 5000027
2,80 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Cimet cassia mljeveni

Šifra artikla: 5000027

Cinnamomun cassia

Cassia je suha kora stabla iz porodice lovora i potječe iz Assama i južne Burme. U Kineskom herbariju zabilježen je 2700 g. p.k, a danas se cassia uglavnom uvozi iz Kine i Vijetnama.

Najkvalitetniji dolazi iz sj. Vijetnama. Cassia i cimet u mnogim se zemljama upotrebljavaju naizmjenično. U SAD-u cassia se prodaje kao cimet ili cassia cimet, a upotrebljava se radije nego pravi cimet zbog izaženije arome i okusa.

OKUS

Cassia ima intenzivniju aromu od cimeta zbog veće koncentracije eteričnog ulja. Slatkasta je uz izrazitu oporost i jedak rub.

Vijetnamska cassia ima najveću koncentraciju eteričnog ulja i najjači okus.

UPOTREBLJAVAJU SE suha kora i štapići (smotuljci), mljevena kora, nezreli sušeni plodovi zvani cassia pupoljci, tejpat listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Cassiu je teško mljeti, stoga bi bilo bolje da kupujete manje količine mljevene cassie kao i štapiće cassie. Štapići će okus zadržati i do 2 godine ukoliko ih čuvate u zatvorenoj posudi.

Koru, pupoljke i listove kupujte od specijaliziranih trgovaca i čuvajte u dobro zatvorenim posudama.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cassia je osnovni začin u Kini, gdje se najčešće upotrebljava u cijelosti kako bi aromatizirala pirjana jela i umake za meso i perad, a mljevena cassia sastavni je dio praha od pet začina (five spice).

U Indiji je nalazimo u curryima i pilafima, a u Njemačkoj i Rusiji često se koristi za aromatiziranje čokolade.
Za delikatne deserte radije koristite cassiju, a ne cimet, ali svakako je dobra sa jabukama, šljivama, suhim datuljama i grožđicama.

Cassia se upotrebljava u začinskim mješavinama za pečenje ili slatka jela. Njezina oporost dobro se slaže s patkom ili svinjetinom, a dobra je i s bundevom i drugim zimskim tikvama, sa slatkim krumpirom te s lećom i grahom.

Pupoljci cassie u Aziji se upotrebljavaju u slatko kiselim krastavcima. Jako su dobri u voćnim kompotima.
Tejpat listovi često se nazivaju indijskim lovorovim listom, iz razloga što oboje dolaze od vrste lovorike i jer se oboje koriste u jelima koja se dugo kuhaju te ih se uklanja prije serviranja.

Indonezijska ili Korintska cassia, C. Burmannii, sa Sumatre tamnije je boje, a okus ugodno začinjen, no fali joj dubina Vijetnamske ili Kineske cassie.

BITAN JE za five spice.

DOBRA JE s jabukama, šljivama, suhim šljivama, mahunarkama, mesom i peradi, korjenastim povrćem.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1034 kJ/ 247 kcal
Masti 1.2 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0.3 g
Ugljikohidrati 80.6 g
- od kojih šećeri 2.2 g
Proteini 4 g
Sol 0.010 g
Vlakna 53.1 g
Mapa okusa
Preporučamo
Šalica zelena 1.jpg
Šalica porculan "List čaja"
9,31 €
5000954 - Čaj Za Djecu
Čaj za djecu
4,86 €
orah.png
Gus Twist Drobilica Orah M
61,83 €
1000083 - Spekulatius
Speculaas (spekulatius)
4,54 €
Salsus_temeljac_Vegetables_1L.jpg
Povrtni Temeljac 1l Sls
18,25 €
5000467 - šećer Panela Bio
Šećer panela BIO
2,22 €
pesto de pistaches.jpg
Pesto Pistacijo - Bornibus 230g
12,51 € 11,26 €
nigela-sjeme_web.jpg
Nigella sjeme | crni kim
2,47 €
Product-image-c11p-m3.jpg
Mužar C11p-M3 mramor polirani čoko 105mm
23,73 €
5000563 - Sol Kamena Halit Granule 2-5mm
Sol kamena halit granule 2-5mm
2,80 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
morska poemaArtboard 3-100.jpg

Morska Poema: Brudet & Ricotta Gnudi

Savršen spoj okusa mora i kremastih tekstura. Ovaj elegantan i bogat recept donosi autentične morske arome i vrhunsku gastronomsku raskoš na vaš stol. Isprobajte ovaj sofisticirani spoj tradicionalnih i modernih okusa!

Mediterrane Lammkrone in aromatischer Kruste.jpg

Mediteranska janjeća kruna u aromatičnoj korici

Pogledajte kako vrhunski Chefovi pripremaju Demi Glace umak s Harissinim SALSUS janjećim temeljcem 

 
 
 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu