Cimet cassia mljeveni
Cimet cassia mljeveni
Cinnamomun cassia
Cassia je suha kora stabla iz porodice lovora i potječe iz Assama i južne Burme. U Kineskom herbariju zabilježen je 2700 g. p.k, a danas se cassia uglavnom uvozi iz Kine i Vijetnama.
Najkvalitetniji dolazi iz sj. Vijetnama. Cassia i cimet u mnogim se zemljama upotrebljavaju naizmjenično. U SAD-u cassia se prodaje kao cimet ili cassia cimet, a upotrebljava se radije nego pravi cimet zbog izaženije arome i okusa.
OKUS
Cassia ima intenzivniju aromu od cimeta zbog veće koncentracije eteričnog ulja. Slatkasta je uz izrazitu oporost i jedak rub.
Vijetnamska cassia ima najveću koncentraciju eteričnog ulja i najjači okus.
UPOTREBLJAVAJU SE suha kora i štapići (smotuljci), mljevena kora, nezreli sušeni plodovi zvani cassia pupoljci, tejpat listovi.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Cassiu je teško mljeti, stoga bi bilo bolje da kupujete manje količine mljevene cassie kao i štapiće cassie. Štapići će okus zadržati i do 2 godine ukoliko ih čuvate u zatvorenoj posudi.
Koru, pupoljke i listove kupujte od specijaliziranih trgovaca i čuvajte u dobro zatvorenim posudama.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Cassia je osnovni začin u Kini, gdje se najčešće upotrebljava u cijelosti kako bi aromatizirala pirjana jela i umake za meso i perad, a mljevena cassia sastavni je dio praha od pet začina (five spice).
U Indiji je nalazimo u curryima i pilafima, a u Njemačkoj i Rusiji često se koristi za aromatiziranje čokolade.
Za delikatne deserte radije koristite cassiju, a ne cimet, ali svakako je dobra sa jabukama, šljivama, suhim datuljama i grožđicama.
Cassia se upotrebljava u začinskim mješavinama za pečenje ili slatka jela. Njezina oporost dobro se slaže s patkom ili svinjetinom, a dobra je i s bundevom i drugim zimskim tikvama, sa slatkim krumpirom te s lećom i grahom.
Pupoljci cassie u Aziji se upotrebljavaju u slatko kiselim krastavcima. Jako su dobri u voćnim kompotima.
Tejpat listovi često se nazivaju indijskim lovorovim listom, iz razloga što oboje dolaze od vrste lovorike i jer se oboje koriste u jelima koja se dugo kuhaju te ih se uklanja prije serviranja.
Indonezijska ili Korintska cassia, C. Burmannii, sa Sumatre tamnije je boje, a okus ugodno začinjen, no fali joj dubina Vijetnamske ili Kineske cassie.
BITAN JE za five spice.
DOBRA JE s jabukama, šljivama, suhim šljivama, mahunarkama, mesom i peradi, korjenastim povrćem.
Energija | 1034 kJ/ 247 kcal |
Masti | 1.2 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.3 g |
Ugljikohidrati | 80.6 g |
- od kojih šećeri | 2.2 g |
Proteini | 4 g |
Sol | 0.010 g |
Vlakna | 53.1 g |
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Pečeno pile s Pumpkin Spice
Uživajte u ovom jelu inspiriranom jeseni i Harissa Pumpkin Spice začinom, savršenim za pečeno bijelo meso, povrće, salatu, kavu, vruću čokoladu, jela i slastice na bazi bundeve!
HARISSA Ramen juhe i temeljci
Ramen juha, tradicionalno japansko jelo koje je steklo svjetsku popularnost, simbol je bogatstva okusa i tekstura. HOME Chef program Harissa temeljaca i Ramen juhe oduševit će mnoge nepce!