Cimet Cassia BIO 1cm

Šifra artikla: 5002703
1,82 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Cimet Cassia BIO 1cm

Šifra artikla: 5002703

Cinnamomun cassia

Cassia je suha kora stabla iz porodice lovora i potječe iz Assama i južne Burme. U Kineskom herbariju zabilježen je 2700 g. p.k, a danas se cassia uglavnom uvozi iz Kine i Vijetnama.

Najkvalitetniji dolazi iz sj. Vijetnama. Cassia i cimet u mnogim se zemljama upotrebljavaju naizmjenično. U SAD-u cassia se prodaje kao cimet ili cassia cimet, a upotrebljava se radije nego pravi cimet zbog izaženije arome i okusa.

OKUS

Cassia ima intenzivniju aromu od cimeta zbog veće koncentracije eteričnog ulja. Slatkasta je uz izrazitu oporost i jedak rub.

Vijetnamska cassia ima najveću koncentraciju eteričnog ulja i najjači okus.

UPOTREBLJAVAJU SE suha kora i štapići (smotuljci), mljevena kora, nezreli sušeni plodovi zvani cassia pupoljci, tejpat listovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Cassiu je teško mljeti, stoga bi bilo bolje da kupujete manje količine mljevene cassie kao i štapiće cassie. Štapići će okus zadržati i do 2 godine ukoliko ih čuvate u zatvorenoj posudi.

Koru, pupoljke i listove kupujte od specijaliziranih trgovaca i čuvajte u dobro zatvorenim posudama.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Cassia je osnovni začin u Kini, gdje se najčešće upotrebljava u cijelosti kako bi aromatizirala pirjana jela i umake za meso i perad, a mljevena cassia sastavni je dio praha od pet začina (five spice).

U Indiji je nalazimo u curryima i pilafima, a u Njemačkoj i Rusiji često se koristi za aromatiziranje čokolade.

Za delikatne deserte radije koristite cimet, a ne cassiju, ali svakako je dobra sa jabukama, šljivama, suhim datuljama i grožđicama.

Cassia se upotrebljava u začinskim mješavinama za pečenje ili slatka jela. Njezina oporost dobro se slaže sa patkom ili svinjetinom, a dobra je i sa bundevom i drugim zimskim tikvama, sa slatkim krumpirom te sa lećom i grahom.

Pupoljci cassie u Aziji se upotrebljavaju u slatko kiselim krastavcima. Jako su dobri u voćnim kompotima.

Tejpat listovi često se nazivaju indijskim lovorovim listom, iz razloga što oboje dolaze od vrste lovorike i jer se oboje koriste u jelima koja se dugo kuhaju te ih se uklanja prije serviranja.

Tejpat listovi su u pogledu arome potpuno drugačiji od lovora, a ukoliko ne možete naći tejpat listove, puno bolja zamjena od lovorovog lista su klinčići ili komadić cassie. Listovi se u velikim količinama koriste u byryanima i kormama u sj. Indiji te u nekim garam masalama.

Indonezijska ili Korintska cassia, C. Burmannii, sa Sumatre tamnije je boje, a okus ugodno začinjen, no fali joj dubina Vijetnamske ili Kineske cassie.

BITAN JE za five spice.

DOBAR JE s jabukama, šljivama, suhim šljivama, mahunarkama, mesom i peradi, korjenastim povrćem.

BIO BIO
Mapa okusa
Preporučamo
5000833 - Pekan Orah Fancy / Junior Mammoth Halves 251/300
Pekan orah
3,01 €
Crni papar prah.jpg
!NOVO! Papar crni Belem - prah
0,75 €
5000776 - Piskavica Prah
Piskavica prah
2,38 €
Saara čajnik Mat plavi.jpg
Čajnik "Saara" plavi mat
40,17 €
5000546 - Bio Sezam Crni
Prirodni sezam crni neoljušteni BIO
1,48 €
1000027 - Gold Mix
Gold mix
2,52 €
kambin 1 green.webp
Gus čajnik Kambin 1L zelena
81,09 €
sweet chilli (1).jpg
Thai Sweet Chilli Sauce 100g (Chili)
7,23 €
5000884 - Guar Guma Bio
BIO Guar guma - bezglutenski zgušnjivač
1,77 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Blog-homepage-taljanska jela3.jpg

Špageti aglio, olio e peperoncino

Špageti s češnjakom, uljem i ljutom papričicom klasično su jelo talijanske tradicije – jednostavno, ukusno i ono najbitnije brzo gotovo. 

Blog-homepage-čakalaka.jpg

Chakalaka - Južnoafrički pikantni prilog od povrća

Osvježavajući pikantni prilog od rajčice i graha koji će izazvati vaše okusne pupoljke! 

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu