Cikla prah
Cikla prah
Beta vulgaris
Cikla je dvogodišnja biljka sa lisnatim stabljikama koje znaju narasti 1-2 m u vis. Lišće samonikle cikle ima oblik srca, dugo 5-20 cm (kod uzgajane cikle i mnogo duže).
Prah cikle dobiva se od sušenog korijena, a jedna čajna žličica jednaka je cijeloj cikli.
KUPOVINA I ČUVANJE
Prah od cikle čuvajte na tamnom i suhom mjestu do godinu dana.
UPOTREBA U KULINARSTVU
Prah cikle može se naći u mnogim industrijskim prehrambenim proizvodima kao što su umaci bolognese, dresinzi za salate, a skoro sve što u svom sastavu sadrži rajčice sadrži i prah cikle.
Po sastavu prah cikle sadrži 1/10 šećera i često se u industriji koristi umjesto šećera šećerne trske. Neka vina napravljena su od cikle, a s obzirom da sadrže visoki udio šećera, lako se destiliraju.
Naposljetku, prah cikle može se koristiti kao boja za kozmetiku, hranu, sapune i odjeću. U davnim vremenima žene su utrljavale prah cikle na obraze kako bi se zarumenile. Savršena je zamjena za umjetnu crvenu boju jer ne uzrokuje nikakve alergijske reakcije.
DOBAR ZA bojanje, kao dodatak prehrani.
Energija | 1419 kJ/ 340 kcal |
Masti | 1 g |
- od kojih zasićene masne kiseline | 0.2 g |
Ugljikohidrati | 56 g |
- od kojih šećeri | 56 g |
Proteini | 13 g |
Sol | 2 g |
Vlakna | 23 g |
Najnoviji recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Tradicionalni, mekani i pahuljasti - medenjaci
Medenjaci, tradicionalni mekani i pahuljasti keksići s cimetom i medom omiljeni su obiteljski recept!

Boeuf Bourgignon
Zahladilo je i tako nam pašu comfort food jela. Stoga danas donosimo recept za jedan klasik francuske kuhinje kojega je dodatno proslavila slavna TV kuharica Julia Child za koju se kaže da je čitavu Ameriku naučila kuhati. Veliki sočni komadi govedine, gusti mesni umak na bazi vina, veliki komadi povrća i aromatične gljive ugrijat će vas i pružiti upravo ono što trebate u hladnim zimskim danima.