Asafoetida rinfuza

Šifra artikla: 1000087
12,12 kn
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Asafoetida rinfuza

Šifra artikla: 1000087

SASTAV: smola ferule asa foetide 40%, piskavica 60%

Ferula species

Asafetida je suha, smolasta guma dobivena iz tri vrste Ferule, divovskog komorača, visoke, smrdljive, višegodišnje štitarke, porijeklom iz suhih regija Irana i Afganistana, gdje se također i uzgaja.

Uvezena iz Perzije i Armenije, bila je vrlo cijenjena u rimskoj kuhinji kada silphium iz Cyrenaica više nije bio dostupan. U Indiju je došla preko Mogulskog carstva te je tamo i ostala popularan začin, iako se uzgaja samo na sjeveru, u Kashmiru.

OKUS

Mljevena asafetida ima jak, neugodan miris, koji podsjeća na ukiseljeni češnjak, te prožimajući kao onaj tartufa. Okus je gorak, mosušast i jedak – neugodan kada se proba sam, ali postane poput luka kada se malo poprži na vrućem ulju.

UPOTREBLJAVA SE suha smola sa stabljika i gomolj ili korijen. Zbog iznimno intenzivnog okusa i mirisa uobičajeno je da se smola miješa sa drugim začinima kao što su npr. piskavica.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

U Indiji se asafoetida prodaje u širokoj paleti kvalitete; preferira se svjetlija hing, u vodi topljiva, od tamne hingra, topljive u ulju.

Na Zapadu ih kupujte u krutom stanju ili u prahu. U zatvorenoj posudi (koja također čuva i miris) kruta asafetida može stajati nekoliko godina, dok prah može stajati oko godine dana.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Asafetida je značajan Indijski začin. U zapadnoj i južnoj Indiji začinjuje juhe, jela od povrća i mahunarki, ukiseljeno povrće, slastice i umake.

Njezin se okus naročito cijeni u kuhanju Brahmanskim i Jain sektama, čija prehrana zabranjuje upotrebu luka i češnjaka. Dobra je u mnogim ribljim jelima.

U svom rodnom Iranu uopće se ne upotrebljava, a u Afganistanu se upotrebljava samo sa solju, za meso koje se suši na suncu, za upotrebu u zimi.

Asafetida se uvijek treba koristiti umjereno. Može je se upotrijebiti u bilo kojem jelu u koje ide i češnjak; čak i najmanja količina pojačava okus jela ili začinske mješavine, kao npr. sambhar prah.

Komadićem se može natrljati i roštiljska rešetka prije pečenja.

BITNA JE za chat masale, neke curry mješavine, sambhar prah.

DOBRA JE sa svježom i slanom ribom, žitaricama, pečenim mesom ili mesom s roštilja, mahunarkama, većinom povrća.

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Masti 1.1 g
- od kojih zasićene masne kiseline 0 g
Ugljikohidrati 67.8 g
- od kojih šećeri 0 g
Proteini 4 g
Sol 0 g
Vlakna 4.1 g
Mapa podrijetla
Naša preporuka
bio papar benglaski.jpg
Papar bengalski BIO
21,25 kn
Product-image-pinjoli novi.jpg
Pinjoli
20,50 kn
5001046 - Prašak Za Pecivo Bio
Prašak za pecivo BIO
13,98 kn
Product-image-ginger beer.jpg
Đumbirovo pivo Bottoms Up 355ml
19,99 kn
5000761 - đumbir Ušećereni Rinfuza Kockice 8-16mm
Đumbir ušećereni
10,85 kn
5000661 - Cranberry-Rose
Cranberry-Rose
21,84 kn
5000956 - Mango
Voćni čaj Mango
24,99 kn
Product-image-a5p-g1.jpg
Mužar A5p-G1 granit polirani natur 170mm
275,00 kn
Product-image-crni prah češnjak.jpg
Češnjak crni prah
52,12 kn
5001116 - čili Carolina Reaper Cijeli
Čili carolina reaper cijeli
23,99 kn

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Pogledajte sve recepte
Blog-homepage-pavlove.jpg

Pavlove tortice s kremom

Pavlove tortice s okusom naranče ili limuna savršena su poslastica za kraj ljeta! 

Blog-homepage-tonka tart.jpg

Lagani ljetni tart

Lagani, kremasti tart s okusom aromatične tonke neće vas ostaviti ravnodušnima ovog ljeta.

Prijavite se na newsletter

Prijavite se za primanje naših novosti! Saznajte tako na vrijeme sve o novitetima u ponudi ili posebnim akcijama i promocijama.

Unesite email
Začinite Instagram