Papar Timut BIO
Crni papar
Papar Timut BIO
Crni papar
Zanthoxylum alatum
Timut je nepalski papar, iz iste familije kao i sechuanski papar. Može se pronaći na tržnicama Katmandua gdje ga prodaju farmeri koji ga skupljaju u planinama Nepala.
Osim sličnog izgleda, timut kao i sechuanski papar ima svojstvo da umrtvi jezik na kratko vrijeme samo što timut ima vrlo izraženu citrusnu aromu sličnu grejpu i limunu.
Za timut kažu da povoljno utječe na slezenu i želudac, snižava krvni tlak, djeluje kao diuretik te ima baktericidno i fungicidno djelovanje.
OKUS
Timut je blagog, limunasto-ledenog okusa koji u ustima ostaje par minuta, te ima anestetično djelovanje. Miriše po citrusima, prvenstveno po grejpu.
UPOTREBLJAVAJU SE suhe bobice.
PAPAR TIMUT - KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Papar Timut se prodaje cijeli ili mljeveni na Azijskim tržnicama te u specijaliziranim trgovinama začina.
Rascijepljene bobice miris zadržavaju dulje od praha; čuvajte u zatvorenoj posudi.
UPOTREBA TIMUTA U KULINARSTVU
U Nepalu ga koriste u tradicionalnom thukpa jelu, s češnjakom, đumbirom i crvenim lukom.
Odličan je za pripremu ribe i mesa, a mnogi ga koriste i sa čokoladom i grejpom.
Može se koristiti u koktelima, poput Gin Tonica, za dekoraciju i poboljšavanje okusa.
DOBAR UZ sve morske plodove, povrće, marinade ze piletinu, patku, daal, čokoladu, voće i džemove.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Šparoge s hollandaise umakom
Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo.

Salade Niçoise ili salata iz Nice
Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone.