Papar crni zrno "Belem" Brazil

Šifra artikla: 5001037
2,54 €
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Papar crni zrno "Belem" Brazil

Šifra artikla: 5001037

Piper nigrum

Povijest začinske trgovine je zapravo potraga za paprom. Zrna papra i dugi papar (longon), s Indijske obale Malabar došli su do Europe prije 3000 godina. Goti su 408 g. naše Ere zahtijevali papar kao dio njihove nagrade kad su zaposjeli Rim; kasnije se paprom trgovalo uncom za uncu zlata te se upotrebljavao kao valuta za plaćanje najma, miraza i poreza.

Danas je papar poznat kao kralj začina ili glavni začin te zauzima jednu četvrtinu ukupne svjetske trgovine začinima. Po opsegu i vijednosti papar ostaje najvažniji začin i općenito najviše dodavani sastojak jelima nakon vode i soli.

Iako se uvijek cijenio kao začin za poboljšanje okusa, papar je svoju popularnost dobio zbog svojih medicinskih svojstava kao stimulator probave te sredstvo za iskašljavanje. 

Crni, bijeli, zeleni i narančasti ili crveni papar (ne govorimo o rozom papru koji se najčešće koristi u mješavinama papra u zrnu, on nije u rodu sa ovom biljkom) dolaze od iste biljke, no drugačije su obrađeni i brani u drugim razdobljima.

Bobice rastu u grozdovima na lozi koja se penje po drveću ili umjetnim potpornjima te može narasti i do 10 m u visinu. Loza počinje davati plodove tek u trećoj godini, a u punoj snazi je s navršenih 7 godina. Grozdovi papra koji broje oko 50-ak bobica beru se ručno u različitim periodima ovisno o tome bere li se crni, bijeli, zeleni ili crveni papar.

CRNI PAPAR se dobiva od nezrelih, zelenih bobica koje se potom kratko kuhaju u vodi kako bi se očistile i pripremile za sušenje. Zbog vrućine stjenke stanica u papru popucaju, ubrzavajući proces enzima zaslužnih za smeđu boju koja se dobiva prilikom sušenja. Bobice se suše nekoliko dana na suncu ili strojno te se za to vrijeme smežuraju i pocrne. Na nekim imanjima proces kratkog prokuhavanja se izostavlja.

Nakon sušenja, drobljenjem papra se može dobiti ekstrakt ili ulje. Ekstrakt se upotrebljava u poznatim pićima kao što su Coca-Cola i mnogim kozmetičkim i medicinskim preparatima, a ulje se koristi kao ayurvedsko ulje za masažu.

OKUS

Crni papar ima fini, voćni, opor miris s toplim, drvenastim i limunastim notama. Okus je ljut i oštar, a ostavlja čisti i prodoran okus u ustima. 

UPOTREBLJAVAJU SE nedozreli i zreli plodovi.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Kada se samelje, papar ubrzano gubi aromu i okus, zato je najbolje kupovati cijele bobice te ih mljeti u mlincu za papar ili iz gnječiti u mužaru prema potrebi. U dobro zatvorenoj posudi zrna papra mogu stajati više od godinu dana.

Papar ima drugačije karakteristike u raznim regijama iz kojih potječe pa ga se stoga klasificira prema tome gdje raste.

Općenito govoreći, okus papra ovisi o količini esencijalnog ulja koje sadrži, dok količina alkaloida piperina opravdava njegovu ljutinu.

Crni papar sadrži i aromu i oporost. Bijeli papar sadrži manje esencijalnog ulja od crnog papra jer se ulje nalazi ljuski koja se kod čišćenja skida; to također objašnjava zašto bijeli papar, iako opor, ima slabiju aromu. S vremenom jačina spojeva okusa u esencijalnim uljima isparava.

Esencijalna ulja i količina piperina varira ovisno o porijeklu papra. Papar najbolje kvalitete je Indijski MALABAR; ima voćnu aromu i čistu ljutinu. TELLICHERRY je klasa s najvećim bobicama. Indonezijski LAMPONG papar ima više piperina i manje esencijalnih ulja, stoga je više opor nego aromatičan; bobice su manje i sivo-crne boje. SARAWAK papar iz Malezije blaže je arome od Indonezijskih bobica, ali je ljut i nagrizajući. BRAZILSKI papar ima manju količinu piperina te je prilično blag. VIJETNAMSKI je svijetle boje i blag.

UPOTREBA U KULINARSTVU

Papar nije niti sladak niti pikantan, jedva opor. Iako ga se često upotrebljava u pikantnim jelima, može se upotrebljavati s voćem te u slatkom kruhu i kolačima. Pojačava okus drugih začina i zadržava svoj okus tijekom kuhanja.

Aroma crnog papra može se osjetiti u jelima širom svijeta. Čak i ljubitelji čilija u Latinskoj Americi i Južnoj Aziji upotrebljavaju zrna papra kako bi začinili tekućine za kuhanje, temeljce, preljeve za salate i umake, ili ih smrve kako bi ih dodali začinskim mješavinama i marinadama.

Mljeveni se papar utrljava u ribu i meso prije pečenja na roštilju ili pečnici; začinjava bogate složence i curryje; upotrebljava se za začinjanje jednostavnog povrća s maslacem i dimljene ribe.

U Francuskoj se često koristi papar mignonette, mješavina crnog i bijelog papra, crnog radi arome, bijelog radi jačine.

Konzervirana zrna papra isperite prije uporabe. 

BITAN JE za baharat, berbere, garam masalu, ras el hanout, quatre epices.

DOBAR JE s većinom jela.

DOBRO SE KOMBINIRA sa bosiljkom, kardamomom, cimetom, klinčićima, kokosovim mlijekom, korijanderom, kuminom, češnjakom, đumbirom, limunom, limetom, muškatnim oraščićem, peršinom, ružmarinom, timjanom, kurkumom. 

 

Nutritivna tablica Prosječna hranjiva vrijednost u 100g proizvoda
Energija 1192 kJ/ 285 kcal
Masti 3,3 g
- od kojih zasićene masne kiseline 1,9 g
Ugljikohidrati 52 g
- od kojih šećeri 49,4 g
Proteini 10,9 g
Sol <1 g
Vlakna 13,1 g
Mapa okusa
Preporučamo
Product-image-AMARETTO.png
Balsam Amaretto 250ml
20,79 €
beef-stock-500ml_Product-image-800x600px.jpg
Home Chef Goveđi Temeljac 0,5l
5,81 €
Salsus_temeljac_Ramen_Shoyu_1L.jpg
Ramen Shoyu Soup 1l Salsus
12,40 €
Staklenka - King BBQ Rub.jpg
!NOVO - STAKLENKA KING BBQ 40g
3,99 €
confit de cornichons.png.jpg
Slatko kiseli krastavci Bornibus 250g
5,23 €
5000518 - Orange-Grapefruit-Mint
Orange Grapefruit Mint
4,25 €
Staklenka - Grill Piletina.jpg
!NOVO - STAKLENKA GRILL PILETINA 50g
4,02 €
malina-prah_web.jpg
Malina prah
10,75 €
Product-image-epruveta-enid.png
Staklenka Enid 14 cm
5,38 €

Recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
Sparoge 10-2.jpg

Šparoge s hollandaise umakom

Šparoge s hollandaise umakom tradicionalno su njemačko jelo, ali toliko su ukusne da su danas omiljene i često pripremane u čitavom svijetu. Ovo je jelo izvorno zamišljeno kao predjelo, ali uz malo kuhanih mladih krumpira i veliku lisnatu salatu može lako postati i lagano glavno jelo. 

Nicoise-23.jpg

Salade Niçoise ili salata iz Nice

Na tržnice su stigle prve ovogodišnje zelene mahune pa nam je to bio povod da pripremimo ovu laganu, ali hranjivu i osvježavajuću ljetnu salatu koja funkcionira kao potpuni, nutritivno bogat i uravnotežen obrok. U nastavku donosimo osnovni recept za ovaj klasik francuske kuhinje kojemu, prema želji, možete dodati i kapare, listiće parmezana ili krutone. 

Pretplati se!

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter.

Unesite email
Harissa na Instagramu