Limenka Kurkuma Alleppey 5% 45g
Kurkuma s visokim udjelom kurkumina - prah u limenci
Limenka Kurkuma Alleppey 5% 45g
Kurkuma s visokim udjelom kurkumina - prah u limenci
ALERGENI: kikiriki i proizvodi od kikirikija, orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama.
Kurkuma Alleppey poznata je po visokom sadržaju kurkumina - više od 5%, za razliku od kurkume Madras koja sadrži oko 2%. Tamnije je boje i upravo se ona najčešće upotrebljava u indijskoj kuhinji.
Pomalo je zemljane arome s delikatnim gornjim notama limuna i mente, okusom podsjeća na svog rođaka - đumbir.
Kurkuma je robusna trajnica koja potječe iz Južne Azije gdje se cijenila još od davnina kao aroma, boja i lijek. Jedna je od najjeftinijih začina, a opet kroz regiju cijenjena u ritualima i proslavama, bilo da bi se obojilo rižu za indonezijsko vjenčanje ili kako bi se obojala koža krava.
UPOTREBLJAVAJU SE svježi i sušeni gomolji.
VAŽAN JE SASTOJAK za indijske začinske mješavine - masale, curry prah i paste, ras al hanout.
DOBRA JE s grahom, patlidžanom, jajima, ribom, lećom, mesom, peradi, rižom, korjenastim povrćem, špinatom.
DOBRO SE KOMBINIRA s čilijem, klinčićima, kokosovim mlijekom, korijanderom, kuminom, curry listom, komoračem, galangalom, češnjakom, đumbirom, limunskom travom, gorušicom, mljevenom paprikom, paprom.
OKUS KURKUME
Svježa kurkuma je hrskava, ima đumbirastu, citrusnu aromu te ugodan zemljani okus s notama citrusa. Sušena kurkuma ima složenu, bogatu, drvenastu aromu s cvjetnim, citrusnim i đumbirastim notama. Okus je lagano gorak i kiseo, umjereno opor i topao.
KUPOVINA I POHRANJIVANJE
Svježa kurkuma dostupna je na Azijskim tržnicama. Čuvajte je na hladnom, tamnom mjestu ili u hladnjaku, u pretincu za povrće do 2 tjedna; također je možete i zamrznuti.
Sušena kurkuma može stajati i više od 2 godine ako je čuvate u dobro zatvorenoj posudi.
Alleppey i Madras najviša su kvaliteta mljevene kurkume. Alleppey sadrži visoku koncentraciju eteričnog ulja i curcumin (supstanca koja daje žutu boju) dajući tamniju boju i intenziviniji okus. Ako se čuva u dobro zatvorenoj posudi, zadržat će okus i do 1 godine.
UPOTREBA KURKUME U KULINARSTVU
Kurkuma veže i usklađuje druge začine s kojima se pojavljuje u raznim kombinacijama. Upotrebljavajte je umjereno.
Svježa se kurkuma koristi u Jugoistočnoj Aziji u začinskim pastama koje se rade s limunskom travom, galangalom, češnjakom, ljutikom, tamarindom, čili papričicama te ponekad s pastom od sušenih škampa i oraščića. Sjeckana ili ribana stavlja se u laksas, složence i jela od povrća.
Sok iscijeđen iz smrvljene kurkume aromatizira i boji jela od riže za svečane obroke u Indoneziji i Maleziji. Mirisni listovi upotrebljavaju se za zamatanje hrane u Maleziji, a klice se na Tajlandu jedu kao povrće.
U Indiji i Federaciji Zapadne Indije, sušena, mljevena kurkuma u kombinaciji s drugim začinima čini bazu za masale, curry prah i paste. Pruža topao okus i žuto-narančastu boju mnogim regionalnim jelima od povrća, graha i leće.
Pojavljuje se u Sjeverno Afričkim taginama i složencima, a najznačajnija je u Marokanskoj začinskoj mješavini ras el hanout te u harira nacionalnoj juhi.
U Iranu, kurkuma i sušene limete začinjavaju okus gheimeha, gustom umaku iz složenaca koji se stavlja na rižu.
Na Zapadu se kurkuma upotrebljava kao boja za sireve, margarine ili za senf. Naširoko se upotrebljava u kiseljenju krastavca, a jednako je zastupljena u istočnim i zapadnim dijelovima svijeta.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.