Limenka Klinčić Prah 45g

mljeveni klinčić

Šifra artikla: 5001100
3,98 €
Proizvod trenutno nije dostupan
PDV je uključen u cijenu / Dostava će biti obračunata kasnije

Limenka Klinčić Prah 45g

mljeveni klinčić

Šifra artikla: 5001100

ALERGENI: orašasti plodovi, celer i proizvodi od celera, gorušica i proizvodi od gorušice, sjeme sezama i proizvodi od sjemena sezama, kikiriki i proizvodi od kikirikija.

Syzyium aromaticum

Klinčić je nisko, tropsko zimzeleno drvo s mirisnim lišćem. Njegovi se grimizni cvjetovi rijetko razviju, zato što oni tvore začin.

Izvorno s Indonezijskog vulkanskog otočja, klinčići su došli u Europu preko Aleksandrije u rimsko doba. Otočje je bilo pod Portugalcima, a kasnije Nizozemcima koji su pod svaku cijenu branili svoj monopol sve dok 1772. godine francuski činovnik nije prokrijumčario sadnicu na Mauricijus.

Danas su Zanzibar, Madagaskar i Pemba u Tanzaniji glavni izvoznici, dok Indonezija sama potroši gotovo sav svoj urod.

Smrvljeni klinčići svoju izrazitu toplinu daju većini masala i curry mješavinama, five spice mješavini, berbere mješavini.

Klinčići dobre kvalitete imaju crvenkasto smeđe stabljike i svjetliju krunu. Grubi su na dodir i trebali bi čisto puknuti kad bi se prelomili.

OKUS

Aroma klinčića je topla s notama papra i kamfora. Okus je voćni i oštar, papren i gorak, blago odrveni usnu šupljinu. Kao i kod pimenta, esencijalno ulje eugenol zaslužno je za njegov karakterističan okus.
Upotrebljavaju se osušene stabljike cvjetova.

UPOTREBLJAVA SE cijeli sušeni i u prahu.

KUPOVINA I POHRANJIVANJE

Cijeli klinčići uvelike se razlikuju u veličini i izgledu no trebali bi biti čisti i neoštećeni. Dobri klinčići izlučuju male količine ulja ako se stisnu noktom. Izdržati će više od godinu dana u zatvorenoj posudi. 

UPOTREBA U KULINARSTVU

Klinčić se treba upotrebljavati šparno jer može lako preuzeti okuse. Jednako dobro paše u slana i slatka jela. Skoro svugdje se stavljaju u pekarske proizvode, deserte i namaze.

U Europi se upotrebljavaju kod kiseljenja ili u kombinaciji s drugim začinima, Francuzi ubodu klinčiće u luk kod pripreme ragua, temeljaca ili umaka, a Englezi ga ponekad preobilato koriste u pitama od jabuke.

U Indoneziji ih upotrebljavaju pomješane sa duhanom za popularne kretek cigarete koje pucketaju i daju divnu aromu dok se puše.

BITAN JE za quatre epices, five spice, garam masalu.

DOBAR JE s jabukama, ciklom, crvenim zeljem, mrkvom, čokoladom, šunkom, lukom, narančom, svinjetinom, bundevom, slatkim krumpirom.

DOBRO SE KOMBINIRA s pimentom, lovorom, kardamomom, cimetom, čilijem, korijandrom, curry lišćem, komoračem, đumbirom, maceom, muškatnim oraščićem.

Mapa podrijetla
Preporučamo
5000404 - Papar Bijeli Zrno Perla Muntok
Papar bijeli zrno perla muntok
2,37 €
1000066 - Mješavina za divljač
Mješavina za divljač
1,73 €
5000781 - Kim Sjeme Prah
Kim prah
1,35 €
earl vanila.jpg
Rooibos Earl Vanilla
4,67 €
1000021 - Curry Zeleni
Curry zeleni
1,58 €
5000715 - Đumbir Marmelada Bio 240g
Đumbir marmelada BIO 240g
5,46 €
Pitmaster BBQ-6.webp
Pitmaster BBQ za mlinac
1,47 €
ASSORTED-TRUFFLES_Product-image-800x600px.jpg
La Perla Selection Praline 12 Kom
21,24 € 18,05 €
5000642 - Turkish Apple
Turkish Apple
3,17 €

Najnoviji recepti

Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.

Svi recepti
štrudla od jabuka-1.webp

Domaća štrudla od jabuka

Iako je tržište odlično opskrbljeno različitim vrstama gotovog lisnatog tijesta i kora - s jajima i bez jaja, debljim i tanjim, ništa se ne može usporediti s domaćim vučenim tijestom i štrudlom koju od njega napravimo. Iako vam se to možda čini kao pravi kulinarski poduhvat, zapravo je puno jednostavnije nego što mislite, a recept koji vam donosimo uspjet će i manje vještim kuhari(ca)ma. Kada jednom probate razvući svoje tijesto, vjerujte nam, više nikada nećete kupiti ono gotovo. 

Juha od mrkve-4.webp

Krem juha od mrkve

Ova juha od mrkve ispunjava sve zahtjeve - grije, hranjiva je, a njezina žarko žuta boja unijet će i malo sunca u hladnei mračne zimske dane.

Želite li 10% popusta?

Saznajte na vrijeme sve o novitetima u ponudi, posebnim akcijama i promocijama i ostvarite brojne pogodnosti. Prijavite se na Harissin Newsletter. PROMO KOD s popustom 10% dobit ćete na svoj e-mail.

Unesite email
Harissa na Instagramu