Limenka harissa 40g
Limenka harissa 40g
SASTOJCI: čili, korijander, kumin, kajenska paprika, kamena sol (11%), pahuljice rajčice (rajčica i kukuruzni škrob), kim, češnjak, menta
ALERGENI: gorušica i proizvodi od gorušice, celer i proizvodi od celera.
Harissa je začinska mješavina na bazi čili papričica i prilično je pikantna. Ima široku primjenu u marokanskoj, alžirskoj i tuniškoj kuhinji.
Servira se kao prilog u koji se umaču komadići grilanog mesa, stavlja se u juhe i variva ili se poslužuje kao začin uz couscous, no uobičajeno je da uz sol i papar stoji kao začin na stolu.
Harissa se ponekad dodaje pireu od svježih rajčica i poslužuje kao dip za finger food. Ako se umiješa u običan jogurt postaje odlična marinada za svinjetinu i piletinu.
Da bi dobili pastu od harisse jednostavno začinskoj mješavini dodajte maslinovog ili nekog drugog ulja i eventualno limunovog soka. Tako pripremljena harissa može biti izvrstan rub za svinjetinu, piletinu, ovčetinu ili janjetinu.
Recepti za harissu razlikuju se ovisno o regiji i kućanstvu. Varijacije mogu sadržavati kumin, crvenu papriku, češnjak, korijander i sok od limuna. U regiji Saharan harissa može imati okus po dimu.
Tunis je najveći izvoznik gotove harisse koja može biti u prahu ili već pomiješana s tekućinama u staklenkama, limenkama, u tubi.
Recepti
Donosimo provjerene recepte naših omiljenih jela, gastro savjete i prijedloge kako najbolje sljubiti začine i namirnice za potpuni užitak, za sva osjetila.
Brzi i jednostavni domaći kiseli krastavci
Ovaj recept dat će krastavcima savršenu ravnotežu slanog i ljutog s daškom slatkih nota!
Panzanella
Panzanella je poznata i omiljena salata iz talijanske regije Toscane. Odlična je ako trebate potrošiti stari kruh i/ili zrelije rajčice. Može biti samostalan obrok, a odlično će popratiti i meso ili ribu na žaru. Idealna ljetna salata, rekli bismo.